«Τα νούμερα δεν υποστηρίζουν κανένα άνοιγμα». Με αυτή τη χαρακτηριστική φράση απαντούν ειδικοί σχετικά με το αν είναι δυνατό να ανοίξουν δραστηριότητες την επόμενη εβδομάδα.

Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται και από την αιφνιδιαστική αναβολή της συνεδρίασης της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

Συγκεκριμένα, παρά το γεγονός πως το Μαξίμου από το μεσημέρι της Τρίτης διεμήνυε πως ήρθε η ώρα να σχεδιαστεί ο χάρτης της μερικής έστω άρσης του lockdown από την Επιτροπή, οι ειδικοί φαίνεται τελικά να έχουν αντίθετη άποψη. Και μπορεί ο παράγοντας «ψυχολογία του κόσμο» να επηρεάζει κυβέρνηση και επιστήμονες, ωστόσο, η εξέλιξη της πανδημίας δεν είναι αυτή που περίμεναν όλοι. Και κυρίως, φαίνεται ότι ακόμη και τα αυστηρά μέτρα που έχουν εφαρμοστεί εδώ και μερικές εβδομάδες δεν αποδίδουν όσο πρέπει.

Η αντίθετη άποψη των ειδικών βασίζεται κυρίως σε δύο λόγους.

Από τη μία στο ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν «υποστηρίζουν» ακόμη τέτοιου είδους ανακοινώσεις.

Άλλωστε θα ήταν αντιφατικό αφενός να ανακοινώνονται αρνητικά ρεκόρ σε κρούσματα και διασωληνωμένους και αφετέρου να παρουσιάζεται το σχέδιο της επιστροφής προς την κανονικότητα.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες σήμερα αναμένεται να υπάρξει ρεκόρ στα κρούσματα, ενώ είναι πολύ πιθανό οι διαγνώσεις να ξεπεράσουν και τις 3.000.

Την ίδια ώρα χτες έσπασε ακόμη ένα αρνητικό ρεκόρ, αυτό των διασωληνωμένων, οι οποίοι ξεπέρασαν το «κόκκινο» φράγμα των 600, φτάνοντας τους 605.

Από την άλλη, τα  επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών δεν είναι αρκετά ώστε οι ειδικοί να προχωρήσουν με ασφάλεια σε ένα πλάνο άρσης των μέτρων.

Συγκεκριμένα τα λίγα τεστ που έγιναν εξαιτίας του τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας μπορεί να «φανέρωσαν» τον υψηλό δείκτη θετικότητας, ο οποίος σκαρφάλωσε στο 12,3, ωστόσο τα πρόσθετα δεδομένα της Τετάρτης και της Πέμπτης σίγουρα θα δώσουν μία πληρέστερη εικόνα στους ειδικούς.

Σε κάθε περίπτωση σήμερα αναμένεται από την μία να παρουσιαστεί το ενισχυμένο σχέδιο έκτακτης ανάγκης του ΕΣΥ, από την άλλη να συνεδριάσει η επιτροπή επιδημιολόγων, όπως κάθε Τετάρτη.

Στο πρώτο σκέλος αναμένεται να ανακοινωθεί η περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ. Σε αυτό θα συμβάλει σημαντικά ο ιδιωτικός τομέας, ρόλος του οποίου είναι να αποφορτίζει ουσιαστικά τα νοσοκομεία αναφοράς Covid στην Αττική τα οποία δέχονται ασφυκτική πίεση.

Ένα πρόβλημα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει το υπουργείο Υγείας είναι πως ήδη από χτες διασηλώνονται ασθενείς με κορωνοϊό, εκτός ΜΕΘ, καθώς δεν υπάρχουν άλλες διαθέσιμες κλίνες.

Σήμερα οι ανακοινώσεις για την ενίσχυση του σχεδίου έκτακτης ανάγκης του ΕΣΥ

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διασωληνωμένοι ασθενείς με κορωνοϊό στο λεκανοπέδιο είναι σήμερα 370, ενώ από αυτούς κρεβάτι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας έχουν μόνο οι 353. Αυτό σημαίνει ότι 17 ασθενείς με κορωνοϊό νοσηλεύονται σε απλό θάλαμο νοσηλείας, ενώ βρίσκονται υπό μηχανική υποστήριξη της αναπνοής.

Στο πλαίσιο του σχεδίου έκτακτης ανάγκης, σήμερα θα ανακοινωθούν μία σειρά από μέτρα ενίσχυσης των νοσοκομείων της Αττικής, κυρίως μέσω του ιδιωτικού τομέα, ενώ τονίζουν πως η κατάσταση στην πρωτεύουσα είναι δύσκολη, αλλά διαχειρίσιμη.

Συνεδριάζει η Επιτροπή Επιδημιολόγων

Στο δεύτερο σκέλος, οι επιδημιολόγοι της Επιτροπής αναμένεται σήμερα να αξιολογήσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα ξεχωριστά για κάθε περιοχή. Οι ειδικοί μάλιστα θα έχουν στη διάθεσή τους και τα αποτελέσματα των λυμάτων από την Εθνική Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων, τα οποία είναι εμφανώς ανησυχητικά.

Συγκεκριμένα τα δείγματα προέρχονται από την Περιφέρεια Αττικής και τις πόλεις της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, του Βόλου, του Ηρακλείου, των Χανίων, του Ρεθύμνου, του Αγίου Νικολάου και της Πάτρας.

Σε αυτά μάλιστα  παρουσιάζεται η ποσοστιαία μεταβολή στη μέση εβδομαδιαία συγκέντρωση του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα ανά 100.000 κατοίκους την εβδομάδα 8-14 Μαρτίο υ2021 σε σχέση με την εβδομάδα 1-7 Μαρτίου 2021.

Περιφέρεια – Πόλη Ποσοστιαία μεταβολή του μέσου εβδομαδιαίου ιϊκού φορτίου

Αττική +87%
Θεσσαλονίκη +74%
Λάρισα +41%
Βόλος -7%
Ηράκλειο +683%
Χανιά* +1000%
Ρέθυμνο* +136%
Άγιος Νικόλαος +695%
Πάτρα +3%
*Η αύξηση αφορά στη μεταβολή του μέσου ιικού φορτίου μεταξύ των εβδομάδων 22-28/2/21 και 8-14/3/21 .

Δεν αποκλείεται μάλιστα να δημιουργηθεί ένα προσχέδιο από την Επιτροπή των Επιδημιολόγων σχετικά με τις περιοχές που θα μπορούσαν να «δεχτούν» μία χαλάρωση των μέτρων και τις περιοχές που ακόμη βρίσκονται στην κόκκινη ζώνη, ώστε αυτά τα στοιχεία να παρουσιαστούν και στην συνεδρίαση της Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων την Παρασκευή.

Τι θα ζητήσει η Επιτροπή για να αρθούν τα μέτρα

Παρά όμως τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων στο τραπέζι υπάρχει το πλάνο για μερικό άνοιγμα της οικονομίας μέχρι το τέλος του μήνα αν και τα πράγματα δεν φαίνονται καθόλου εύκολα.

Προκειμένου να συμβεί αυτό πάντως, από την πλευρά τους οι ειδικοί θα βάλουν κάποιες προϋποθέσεις.

Ένα από αυτά είναι η αύξηση των rapid test τόσο στους πολίτες, όσο και στους εργασιακούς χώρους.

Το σχέδιο για να ανοίξει αγορά-σχολεία

Το σχέδιο για το σταδιακό άνοιγμα, σύμφωνα με τα σενάρια θα γίνουν σε δύο φάσεις. Στην πρώτη που χρονικά τοποθετείται τη Δευτέρα 22 Μαρτίου θα ανοίξουν με αυστηρούς κανόνες κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής.

Η δεύτερη φάση αφορά στο λιανεμπόριο. Στόχος είναι να ανοίξει με click away στις 29 Μαρτίου.

Οι μετακινήσεις στα καταστήματα σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία θα γίνονται με αποστολή στο 13032 οπού οι πολίτες θα μπορούν να στέλνουν ένα μήνυμα ημερησίως και θα υπάρχει χρονικός περιορισμός 3 ωρών.

Σύμφωνα με όσα έχουν μεταδοθεί, το άνοιγμα των καταστημάτων θα γίνει με διευρυμένο ωράριο για να αποφεύγεται ο συνωστισμός και δεν αποκλείεται να προστεθούν περισσότερες Κυριακές που θα παραμένουν ανοιχτά.