Για το αν σκέφτεται η Ελλάδα να αναστείλει τη διαδικασία εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca, απάντησε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Ο υπουργός Υγείας είπε ουσιαστικά πως αν ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων δεν προβεί σε ανάλογες ανακοινώσεις, τότε δεν τίθεται θέμα αναστολής των εμβολιασμών.

«Από την αρχή της διαδικασίας των εμβολιασμών μέχρι και σήμερα, εμπιστευόμαστε έναν θεσμό, τον ΕΜΑ. Αυτός έχει δώσει οδηγίες που ακολουθούμε πιστά. Χτες μίλησε για το όφελος του εμβολιασμού με AstraZeneca. Bέβαια εμείς παρακολουθούμε στενά το φαινόμενο, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε πως υπάρχουν κι άλλες χώρες που συνεχίζουν να εμβολιάζουν με το εμβόλιο της AstraZeneca», ανέφερε ο υπουργός Υγείας.

Ο υπουργός Υγείας συνέστησε ψυχραιμία, ενώ κάλεσε όσους είναι να εμβολιαστούν να πάνε κανονικά στα ραντεβού τους.

«Στη χώρα μας έχουμε κάνει 172.000 εμβολιασμούς με αυτό το εμβόλιο.Εμείς σεβόμαστε τις αποφάσεις του συγκεκριμένου θεσμού. Μέχρι να πει ο EMA κάτι άλλο, εμβολιαζόμαστε με τα εμβόλια που έχει εγκρίνει η Ευρώπη.Παραδείγματος χάριν στο Ισραήλ τα πράγματα είναι πολύ καλά, καθώς έχει προχωρήσει ο εμβολιασμός. Επαναλαμβάνω ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός δεν έχει εκδώσει κάποια ανάλογη οδηγία.Το πρόγραμμα Ελευθερία προχωρά και έχει λειτουργήσει πολύ αποτελεσματικά. Υποθετικά κανείς δεν απαντά. Εμείς είμαστε πάνω  από τις εξελίξεις και επεξεργαζόμαστε σενάρια», ανέφερε ο υπουργός προσθέτοντας πως ακόμη δεν συνδέεται κανένα περιστατικό αυτή τη στιγμή που μιλάμε με το συγκεκριμένο εμβόλιο στην Ελλάδα.

Στο κόκκινο η Αττική – Έχουμε ενισχύσει τρεις φορές το σχέδιο ανάγκης για τα νοσοκομεία

Όσον αφορά την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, ο κ. Κικίλιας ανέφερε πως «βρισκόμαστε στο κόκκινο στην Αττική και κάθε μέρα επεξεργαζόμαστε σενάρια που έχουμε στο ντουλάπι μας. Η προσφορά του ιδιωτικού τομέα θα διευρυνθεί».

«Είμαστε στα όρια του ΕΣΥ, καταλαβαίνω την κούραση αλλά πρέπει να αναλογιστούμε τις ευθύνες μας. Η υπερκινητικότητα των τελευταίων εβδομάδων αλλά και η ανεύθυνη συμπεριφορά κάποιων , όπως των αρχόντων της τοπικής αυτοδιοίκησης, είναι ανεπίτρεπη και απαράδεκτη.

Όλη η χώρα βρίσκεται σε ένα τρίτο ή τέταρτο κύμα , ωστόσο είμαστε πολύ κοντά στο τέλος.

Έχουμε τρεις φορές ενισχύσει το σχέδιο αναφοράς της Αττικής, βρισκόμαστε στο κόκκινο και παρ΄όλα αυτά δίνεται μάχη», ανέφερε ο υπουργός Υγείας.

Ο υπουργός Υγείας επανέλαβε πως είμαστε πολύ κοντά στο τέλος.

«Αυτές τις μέρες φτάνουμε τους 1.300.000 εμβολιασμούς. Θεωρώ μέχρι το Πάσχα θα έχουμε μία πολύ καλύτερη εικόνα, όπως διαφορετικό θα είναι και το καλοκαίρι μας».

Την ίδια ώρα αρκετές χώρες, όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία, ανέστειλαν για προληπτικούς λόγους τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca κατά της covid-19 μετά την αναφορά «πιθανών» παρενεργειών, αν και σε αυτό το στάδιο δεν έχει αποδειχθεί σύνδεση μεταξύ τους.

Οι χώρες που έχουν αναστείλει τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca

Η αγγλοσουηδική φαρμακευτική εταιρεία ανακοίνωσε το Σάββατο ότι «δεν υπάρχει καμία απόδειξη αυξημένου κινδύνου» δημιουργίας θρομβώσεων μετά τη χορήγηση του εμβολίου της, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει συστήσει τη συνέχιση των εμβολιασμών μέχρι τη συνεδρίαση της συμβουλευτικής επιτροπής του σήμερα για το θέμα.

Αναστολή της χορήγησης του εμβολίου

Η Δανία ήταν η πρώτη χώρα που ανέστειλε τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στις 11 Μαρτίου «μετά τις αναφορές για περιπτώσεις σοβαρών θρομβώσεων» σε εμβολιασθέντες.

Η Νορβηγία ακολούθησε την ίδια ημέρα. Χθες Δευτέρα το Όσλο ανακοίνωσε τον θάνατο μιας υγειονομικού κάτω των 50 ετών η οποία πέθανε από εγκεφαλική αιμορραγία. Διακομίσθηκε σε νοσοκομείο την Πέμπτη, περίπου μία εβδομάδα αφού της χορηγήθηκε το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της covid-19, χωρίς να υπάρχει συσχετισμός μεταξύ των δύο προς το παρόν.

Μια άλλη υγειονομικός περίπου 30 ετών είχε πεθάνει στη Νορβηγία την Παρασκευή, δέκα ημέρες αφού της χορηγήθηκε το ίδιο εμβόλιο.

Η Ισλανδία επίσης ανέστειλε τη χρήση του εμβολίου.

Άλλες ευρωπαϊκές χώρες

Η Βουλγαρία ανακοίνωσε στις 12 Μαρτίου την αναστολή «για προληπτικούς λόγους» της χρήσης του εμβολίου, μία ημέρα αφού τρεις σκανδιναβικές χώρες είχαν λάβει την ίδια απόφαση, ενώ ξεκίνησε έρευνα μετά τον θάνατο μίας γυναίκας που είχε εμβολιαστεί.

Ωστόσο, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, «δεν έχει εντοπιστεί κανένας συσχετισμός» μεταξύ του εμβολιασμού και του θανάτου της γυναίκας αυτής που ήταν υπέρβαρη και είχε υποβληθεί σε πολλαπλά bypass.

Την Κυριακή η Ιρλανδία και η Ολλανδία ανέστειλαν τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca για προληπτικούς λόγους, μετά την αναφορά εμφάνισης θρομβώσεων σε εμβολιασθέντες στη Δανία και τη Νορβηγία.

Η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Σλοβενία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Λετονία έλαβαν την ίδια απόφαση χθες Δευτέρα.

Το γερμανικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι το Βερολίνο αποφάσισε να αναστείλει τη χορήγηση του εμβολίου αυτού, με τον υπουργό Γενς Σπαν να υπογραμμίζει ότι πρόκειται για ένα «καθαρά προληπτικό μέτρο».

Για τους ίδιους λόγους ανεστάλη η χρήση του AstraZeneca και από τη Γαλλία και την Ιταλία, εν αναμονή των συστάσεων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Υγείας που θα συνεδριάσει την Πέμπτη για το θέμα.

Καθυστερήσεις στην εκστρατεία εμβολιασμού

Η Ταϊλάνδη και η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό καθυστέρησαν την έναρξη των εμβολιαστικών τους εκστρατειών κατά του κοροναϊού με το συγκεκριμένο εμβόλιο, οι οποίες θα ξεκινούσαν την Παρασκευή και χθες Δευτέρα αντίστοιχα.

Σήμερα όμως ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης Πραγιούτ Τσαν-ό-τσα, έγινε ο πρώτος άνθρωπος στη χώρα αυτή της νοτιοανατολικής Ασίας που έλαβε το εμβόλιο της AstraZeneca.

Η Ινδονησία αποφάσισε επίσης χθες να αναστείλει για προληπτικούς λόγους την έναρξη της εκστρατείας εμβολιασμού κατά της covid-19 με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Η Βενεζουέλα, που χρησιμοποιεί από τον Φεβρουάριο το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V και το κινεζικό Sinopharm κατά της covid-19, επεσήμανε χθες ότι δεν θα δώσει έγκριση στο εμβόλιο της AstraZeneca.