Αιχμές για παραβίαση του κανονισμού της Βουλής προκειμένου να στηθεί δικομματική μονομαχία Μητσοτάκη-Τσίπρα αφήνουν τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης για τη σημερινή συζήτηση.

«Σήμερα μια από τα ίδια. Μητσοτάκης και Τσίπρας, χέρι χέρι, στην επιχείρηση διχασμού, τροφοδότησαν με μίσος την ελληνική κοινωνία. Για τα πραγματικά προβλήματα δεν ακούσαμε τίποτα. Αυτή η πολιτική ηγεσία δεν αξίζει στον Ελληνικό λαό. Αγνοήστε τους» σχολίασε στα social media η Φώφη Γεννηματά.

Από την πλευρά του το ΚΚΕ μιλάει για αποπροσανατολιστική πόλωση Μητσοτάκη-Τσίπρα αλλά και για αμοιβαία στήριξη.

Αναλυτικά το σχόλιο του ΚΚΕ έχει ως εξής:

«Αφού απέκλεισαν, με παράτυπο τρόπο, όλους τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, Μητσοτάκης και Τσίπρας επιδόθηκαν στο γνωστό σκηνικό της αποπροσανατολιστικής πόλωσης, αλλά και της αμοιβαίας στήριξης.

»Ο μεν Μητσοτάκης προσπάθησε να ενοχοποιήσει το λαό και τη δίκαιη διαμαρτυρία του για την εξέλιξη της πανδημίας, αλλά και να εμφανίσει το ΣΥΡΙΖΑ ως οργανωτή των κινητοποιήσεων, γιατί πολύ απλά είναι ο βολικός και ο χρήσιμος «αντίπαλος» στο δικομματικό παιχνίδι.

»Ο δε Τσίπρας προσπάθησε να εμφανίσει την αστυνομική βία ως ζήτημα εμμονών κι ανεκπαίδευτων αστυνομικών που «βράζει το αίμα τους» κι όχι ως στρατηγική επιλογή, που την υπηρέτησε και η δική του κυβέρνηση.

»Και οι δυο μαζί προσέφεραν πλήρη κάλυψη στο θεσμικό, νομοθετικό και επιχειρησιακό πλαίσιο της καταστολής που συνδιαμόρφωσαν και το οποίο επεκτείνεται.

»ΥΓ: Όσο για την κακοποίηση της ιστορίας: Ούτε η ΝΔ νομιμοποίησε το ΚΚΕ, το νομιμοποίησαν de facto οι αγώνες και το αίμα του, ούτε ο μνημονιακός, ευρώΝΑΤΟϊκός και νεοΠΑΣΟΚικός ΣΥΡΙΖΑ είναι ο συνεχιστής των ηρωικών αγώνων του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ και των Λαμπράκηδων».

«Όταν ο κανονισμός της Βουλής χρησιμοποιείται κατά το δοκούν από το Προεδρείο. Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 δεν είχε το δικαίωμα να πάρει το λόγο κατά τη σημερινή απάντηση του Πρωθυπουργού στην επίκαιρη ερώτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα. Ο Κανονισμός όμως της Βουλής καταστρατηγήθηκε όταν ο Πρωθυπουργός αποφάσισε να απαντήσει σε μια εκπρόθεσμη ερώτηση, όπως ήταν αυτή του κ. Τσίπρα, και όχι στη καθόλα τυπικά κατατεθειμένη επίκαιρη ερώτηση  του Γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη» ήταν το πρώτο σχόλιο του ΜέΡΑ25.

Σε δήλωσή του ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κλέωνας Γρηγοριάδης αναφέρει:

«Το ΜέΡΑ25 βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να καταγγείλει τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων τον κ. Κωνσταντίνο Τασούλα για καταστρατήγηση του Κανονισμού της Βουλής των Ελλήνων.

»Η διαδικασία που εξελίχθηκε στη Βουλή είναι εντελώς παράνομη καθώς παραβαίνει τον Κανονισμό της Βουλής σε δύο τουλάχιστον σημεία:

»Το άρθρο 129 του Κανονισμού της Βουλής στο άρθρο 3 αναφέρει ότι ο Πρωθυπουργός μια φορά τουλάχιστον την εβδομάδα και σε δύο τουλάχιστον ερωτήσεις που επιλέγει απαντά ο ίδιος. Για κακή τύχη του Πρωθυπουργού αυτή την εβδομάδα ετέθησαν μόνο 2 ερωτήσεις, αυτή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης του κ. Τσίπρα και αυτή του Γραμματέα του ΜέΡΑ25 του κ. Γιάνη Βαρουφάκη. Επομένως, ο Πρωθυπουργός από τη στιγμή που ήρθε δεν είχε κανένα δικαίωμα να μην απαντήσει και στις δύο ερωτήσεις. Βαραίνει η ευθύνη τον Πρόεδρο της Βουλής τον κ. Τασούλα ο οποίος έπρεπε θεσμικά να αναγκάσει τον Πρωθυπουργό να τηρήσει τον Κανονισμό της Βουλής.

»Η δεύτερη παραβίαση έχει να κάνει με το γεγονός ότι η επίκαιρη ερώτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι εκπρόθεσμη. Έχει κατατεθεί με βάση τα επίσημα στοιχεία της Βουλής 13 ώρες μετά τη λήξη της προθεσμίας για την κατάθεσή της. Έτσι έχουμε το εξαιρετικά οξύμωρο, ο Πρωθυπουργός της χώρας να απαντάει σε μία εκπρόθεσμη ερώτηση  την ίδια στιγμή που αρνείται να απαντήσει σε μία εμπρόθεσμη ερώτηση.

»Τα συμπεράσματα για τον ελληνικό λαό είναι πανεύκολα. Ο Πρωθυπουργός επιλέγει αντίπαλο στην Ολομέλεια αυτόν που τον συμφέρει».