Στη Βουλή μεταφέρεται η πολιτική αντιπαράθεση για τα γεγονότα της Νέας Σμύρνης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντά σε επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα για την βία.

Πρώτος πήρε τον λόγο ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας εκφράζοντας τα συλλυπητήρια του σε όσους δέχτηκαν βία. Στους πολίτες που κακοποιήθηκαν αλλά και στον αστυνομικό που δέχτηκε επίθεση από χούλιγκαν.

«Αυτά τα επεισόδια δεν μπορούν να γίνουν ανεκτά και είναι ευθύνη της κυβέρνησης να διασφαλίσει την ασφάλεια όλων», τόνισε.

Ο κ. Τσίπρας στη συνέχεια παρέθεσε «τα κατηγορώ» του στον πρωθυπουργό για μία σειρά θεμάτων.

«Σήμερα είμαι εδώ για να σας κατηγορήσω κύριε Μητσοτάκη γιατί αποτύχατε με τραγικά αποτελέσματα στην διαχείριση της πανδημίας, αλλά γιατί ακόμη και σήμερα εξακολουθείτε να αγνοείται την πραγματικότητα και να εκμεταλλεύεστε την πανδημία ως ευκαιρία για να επιβάλλεται νέα μέτρα περιορισμών. Σας κατηγορώ γιατί μπροστά σε αυτά τα αδιέξοδα και στη φθορά της κυβέρνησης αντιδράτε με έναν τρόπο όχι απλά σπασμωδικό αλλά και επικίνδυνο, επιστρατεύοντας την καταστολή αντί για την πειθώ και τελικά τον διχασμό αντί για την κοινωνική συνοχή».

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε επίσης τον πρωθυπουργό γιατί δεν κατανοεί πως απέναντι του δεν είναι μόνο η αντιπολίτευση αλλά όλοι οι πολίτες.

«Αντί να κατανοήσετε πως εσείς προκαλείτε αυτή τη Βουλή, καταφεύγετε στον αυταρχισμό και την καταστολή. Δεν μας φτάνει το lockdown, έχουμε και τάγματα εφόδου, δημιουργώντας στους πολίτες την αίσθηση που βρίσκεται σε κατάσταση πολιορκίας στις γειτονιές τους», ανέφερε.

«Υπάρχει οργή κύριε Μητσοτάκη. Δεν είναι η οργή των μπαχαλάκηδων, αλλά των νοικοκυριών.  Αυτή την οργή να φοβάστε», πρόσθεσε ο Τσίπρας τονίζοντας πως αυτά που είδαμε στην Νέα Σμύρνη δεν ήταν μεμονωμένο περιστατικό.

«Σας κατηγορώ πως είστε ο ενορχηστρωτής αυτής της έντασης στη Νέα Σμύρνη. Ενώ γνωρίζατε πως θα επιτεθούν χούλιγκαν, αντί να προστατέψετε τους διαδηλωτές, το μόνο που κάνατε ήταν ένα διχαστικό διάγγελμα, αφήνοντας υπονοούμενα στους πολιτικούς σας αντιπάλους».

Μετατρέψατε τη Νέα Σμύρνη σε Gotham City

Η βία τρέφει τη βία, όπως και η καταστολή προετοιμάζει τραγωδίες. Αν δεν το καταλαβαίνετε αυτό κύριε Μητσοτάκης είστε ανεπαρκής. Αν το καταλαβαίνετε, είστε επικίνδυνος», ανέφερε ο κ. Τσίπρας επισημαίνοντας πως μετέτρεψε την Νέα Σμύρνη σε gotham city.  

«Όλα αυτά δείχνουν μία ανεξέλεγκτη κατάσταση. Η αλήθεια είναι πως στήσατε μία επιτροπή κατά της αστυνομικής βίας. Αυτή η επιτροπή δεν υφίσταται εδώ και πάνω από ένα χρόνο και ουδείς δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται».

«Σας κατηγορώ ότι συνειδητά καλύπτεται την αυθαιρεσία. Όταν προσλαμβάνεται αστυνομικούς χωρίς κανένα κριτήριο και μετά τα ρίχνετε μέσα στο πλήθος. Μπορούν έτσι οι πολίτες να νιώθουν ασφαλείς; Νιώθει ασφάλεια μία ολόκληρη νέα γενιά;», ανέφερε ο κ. Τσίπρας λέγοντας πως ο πρωθυπουργός ρίχνει τη χώρα στα βράχια.