Θα δείτε πλήρη εμπλοκή της αμερικανικής διπλωματίας στο κυπριακό, ανακοίνωσε ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν , καταθέτοντας το απόγευμα της Τετάρτης ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων.

Απαντώντας σε ερώτηση του δημοκρατικού βουλευτή του Ρόουντ Άιλαντ, Ντέιβιντ Σιτσιλίνε, ο κ. Μπλίνκεν αφού υπενθύμισε την μεγάλη εμπλοκή του Πρόεδρου Μπάιντεν στο κυπριακό και ως μέλος της Γερουσίας, αλλά και ως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, είπε πως αποτελεί θέμα το οποίο ο Αμερικανός πρόεδρος αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά.

«Υποστηρίζουμε σθεναρά μία συνολική διευθέτηση που θα επανενώνει την Κύπρο ως μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Θα εμπλακούμε στην προσπάθεια να προωθήσουμε αυτή την προοπτική, συμπεριλαμβανόμενης της υποστήριξης στον κρίσιμο ρόλο των Ηνωμένων Εθνών, όπως και σε άμεση αμερικανική εμπλοκή στην προσπάθεια. Νομίζω θα δείτε πλήρη εμπλοκή της αμερικανικής διπλωματίας», κατέληξε Άντονι Μπλίνκεν.

Παράλληλα, για τις τριμερείς συνεργασίες στην Ανατολική Μεσόγειο, το αντιδημοκρατικό πισωγύρισμα της Τουρκίας και το ρόλο που μπορούν να παίξουν οι ΗΠΑ σημείωσε πως οι ΗΠΑ βλέπουν με μεγάλη ανησυχία ορισμένες από τις ενέργειες που λαμβάνουν χώρα στην Ανατολική Μεσόγειο, ειδικά από την Τουρκία, είτε αφορούν εδαφικές, ή θαλάσσιες περιοχές, είτε ενεργειακούς πόρους.

«Είναι πολύ σημαντικό οι ΗΠΑ να τοποθετηθούν και να προωθήσουν τη σταθερότητα και την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των μερών στην Ανατολική Μεσόγειο και να επιμείνουν πως τυχόν διαφορές οι οποίες προκύπτουν να επιλυθούν ειρηνικά, διπλωματικά, όχι στρατιωτικά και σίγουρα όχι μέσω προκλητικών ενεργειών. Έχουμε επικρίνει ενέργειες, μεταξύ άλλων και της Τουρκίας, οι οποίες κατά την κρίση μας παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο ή δεσμεύσεις ως σύμμαχος του ΝΑΤΟ όπως στην περίπτωση των S-400 και που περιλαμβάνουν προκλητικές ενέργειες κατά της Ελλάδας, όπως παραβιάσεις του εναέριου χώρου κ.λπ.», υπογράμμισε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.