Προετοιμασία 20′, Μαγείρεμα περίπου 13′, Ψήσιμο 10′-13′

ΥΛΙΚΑ (για 3 μερίδες)                            

1 κουτ. γλυκού σάλτσα ψαριού (fish sauce – τη βρίσκουμε σε ασιατικά μπακάλικα), προαιρετικά

2 κουτ. σούπας σάλτσα σόγιας

Χυμός από 1 λάιμ ή λεμόνι

Χυμός από 1 πορτοκάλι

Ξύσμα από ½ ακέρωτο πορτοκάλι

3 σουβλάκια κοτόπουλο (180-200 γρ. το καθένα)

50 γρ. μείγμα αποξηραμένων λαχανικών (τα καλύτερα τα βρίσκουμε σε μαγαζιά με μπαχαρικά)

200 γρ. ρύζι κίτρινο parboiled

100 ml ελαιόλαδο

100 γρ. έτοιμη σαλάτα με της αρεσκείας μας

3 κουτ. σούπας μπαλσάμικο

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τις σάλτσες ψαριού και σόγιας, τους χυμούς και το ξύσμα από το πορτοκάλι. Βάζουμε τα σουβλάκια σε ένα σκεύος όσο γίνεται πιο μικρό που όμως να τα χωράει το ένα δίπλα στο άλλο και τα περιχύνουμε με το μείγμα του μπολ. Τα αφήνουμε να μαριναριστούν για τουλάχιστον 10′, εκτός ψυγείου.

Στο μεταξύ, ζεσταίνουμε σε βραστήρα 400 ml νερό και το ρίχνουμε σε μια μεσαίου μεγέθους κατσαρόλα. Το αλατίζουμε και προσθέτουμε τα αποξηραμένα λαχανικά και το ρύζι. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 13′ ή σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε 2 κουτ. σούπας από το μετρημένο ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε.

Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό σχαροτήγανο ή τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Βγάζουμε τα σουβλάκια από τη μαρινάδα (δεν την πετάμε γιατί θα τη χρησιμοποιήσουμε μετά) και τα βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να στεγνώσουν. Ρίχνουμε 1 κουτ. σούπας λάδι στο τηγάνι και ψήνουμε τα σουβλάκια από όλες τι πλευρές για 10′-13′ συνολικά, ώσπου να ροδίσουν και να μαγειρευτούν καλά. Αν δεν χωρούν άνετα τα σουβλάκια να ψηθούν, κόβουμε ένα μέρος από τα καλαμάκια που περισσεύει. Σβήνουμε με τη μαρινάδα που περίσσεψε και βγάζουμε τα σουβλάκια από το τηγάνι. Περιχύνουμε με το υγρό που απέμεινε στο τηγάνι.

Ανακατεύουμε καλά σε ένα μπολ τη σαλάτα με το μπαλσάμικο, το λάδι, αλάτι και πιπέρι. Βάζουμε σε τρία πιάτα από ένα σουβλάκι, σαλάτα και ρύζι.