Στον αστερισμό των δημοσκοπήσεων αλλά και των διαρροών αποτελεσμάτων «μυστικών» ερευνών που αφορούν την κούρσα για την εκλογή ηγεσίας κινείται το Κίνημα Αλλαγής. Στο προσκήνιο η Φώφη Γεννηματά, με όχημα τις «διαδικτυακές περιοδείες», επιχειρεί να κρατήσει τον κεντροαριστερό φορέα στο κάδρο της επικαιρότητας στην οποία κυριαρχεί η οξυμμένων τόνων αντιπαράθεση της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ που ενισχύει την εικόνα του δικομματισμού. Στο παρασκήνιο η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από τις εσωτερικές εξελίξεις και τις αντιδράσεις που προκαλεί η στρατηγική τις «διπλής πίεσης» που ξεδιπλώνει ο Ανδρέας Λοβέρδος απέναντι στη Φώφη Γεννηματά και στον Νίκο Ανδρουλάκη.

Ο Λοβέρδος και το «παιχνίδι»

Ο κ. Λοβέρδος όλο αυτό το διάστημα κινείται μεθοδικά και με τρόπο που δικαιώνει όσους, από τη στιγμή που άνοιξε τα χαρτιά του, εκτίμησαν ότι θα λειτουργήσει ως «επιταχυντής» των εξελίξεων. Οταν ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του, κορυφαίο στέλεχος του Κινήματος Αλλαγής με σκωπτική διάθεση είχε σχολιάσει: «Ο Ανδρέας έσπευσε να μπει στο γήπεδο μόνος του, χωρίς να ξέρει πότε θα αρχίσει το παιχνίδι». Η άλλη άποψη αντιτείνει ότι «μπήκε στο γήπεδο για να αρχίσει το παιχνίδι». Και οι άλλοι παίκτες; «Θέλουν δεν θέλουν θα κατέβουν στο γήπεδο» λένε συνομιλητές του, δείχνοντας τη Φώφη Γεννηματά και τον Νίκο Ανδρουλάκη που έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα διεκδικήσουν την ηγεσία όταν στηθούν οι κάλπες. Αυτός ακριβώς είναι ο στόχος: να κατέβουν οι άλλοι παίκτες στο γήπεδο και να αρχίσει το παιχνίδι.

Η Φώφη Γεννηματά, που με όχημα τις «διαδικτυακές περιοδείες» επιχειρεί να κρατήσει το κόμμα στο κάδρο της επικαιρότητας

«Με άλλη ηγεσία στις εκλογές»

Οι υποστηρικτές της υποψηφιότητας του κ. Λοβέρδου δεν κρύβουν την εκτίμησή τους ότι το Κίνημα Αλλαγής θα  πρέπει να εμφανιστεί στις εκλογές, ακόμη και αν αυτές γίνουν το φθινόπωρο του 2021, με άλλη ηγεσία. Ο ίδιος δεν αποκλείει να ζητήσει, το προσεχές διάστημα, να επισπευστούν οι εσωτερικές διαδικασίες. Είναι άγνωστο σε ποιον βαθμό θα επιχειρήσει να κάνει τη Φώφη Γεννηματά να σηκώσει το γάντι. Η εμφανής διαφοροποίηση του κ. Λοβέρδου στο ζήτημα του κλεισίματος της Εθνικής Οδού, όταν η Χαριλάου Τρικούπη ασκούσε σφοδρή κριτική στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και εκείνος συμφώνησε με την απόφασή του, δεν είχε συνέχεια. Ωστόσο, η επιλογή του κ. Λοβέρδου να εμφανιστεί ως εκπρόσωπος εκείνου του τμήματος της βάσης του Κινήματος Αλλαγής που ζητεί ένα κόμμα με μεταρρυθμιστικά χαρακτηριστικά, είναι βέβαιο ότι θα τον φέρει σε σύγκρουση με την ηγεσία. Δεν είναι λίγοι όσοι τον ακούν να απορεί «για το πώς είναι δυνατόν ένα κόμμα να κάνει επιλογές κόντρα στη βάση του».

Δημιουργία πίεσης προς Ανδρουλάκη

Ο κ. Λοβέρδος έχει επιλέξει να απευθυνθεί και στο μεγάλο εκείνο τμήμα της βάσης του Κινήματος Αλλαγής που ζητεί αλλαγή ηγεσίας, ανεξαρτήτως του ποιον επιλέγει για αρχηγό. Αυτή η πλευρά της στρατηγικής του έχει ως στόχο να πιέσει τον Νίκο Ανδρουλάκη. Το μήνυμα που εκπέμπει είναι ότι ενώ ο ίδιος κινείται για να επισπεύσει τις διαδικασίες, από τη στιγμή που θεωρεί την αλλαγή ηγεσίας προϋπόθεση ανάκαμψης της παράταξης, ο κ. Ανδρουλάκης εμφανίζεται να σιωπά.

Στο επιτελείο του κ. Λοβέρδου γνωρίζουν ότι ο ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής δέχεται πίεση να μπει στο παιχνίδι της επίσπευσης των εσωκομματικών διαδικασιών. Δεν είναι τυχαία η οργή των στενών του συνεργατών όταν βρέθηκαν αντιμέτωποι με φήμες που ήθελαν να υπάρχει μεταξύ του Νίκου Ανδρουλάκη και της Φώφης Γεννηματά μια «άτυπη συμφωνία» για να γίνει η εκλογή αρχηγού μετά τις εθνικές εκλογές.


Τα «ανέκδοτα» και το αίτημα

Συνομιλητές του κ. Ανδρουλάκη μιλάνε για «ανέκδοτα» και παραπέμπουν στην τοποθέτηση του στο πρόσφατο Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος Αλλαγής. Είχε ξεκαθαρίσει ότι οι εκλογές θα πρέπει να γίνουν το αργότερο τον Νοέμβριο. Παραπέμπουν και στη δήλωση του στενού του συνεργάτη Ανδρέα Σπυρόπουλου, που ζήτησε η ειδική συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που θα αποφασίσει τον οδικό χάρτη για την εκλογή του νέου αρχηγού να μην πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο όπως είπε η κυρία Γεννηματά, αλλά τον Ιούλιο.

«Από όσο θυμάμαι ο κ. Λοβέρδος σε εκείνη τη συνεδρίαση προτίμησε να σιωπήσει» αναφέρει συνομιλητής του ευρωβουλευτή του Κινήματος Αλλαγής και προσθέτει: «Ο κ. Ανδρουλάκης θεωρεί ότι αυτή την ώρα κάθε δημόσια συζήτηση για τα εσωτερικά του Κινήματος Αλλαγής περιττεύει. Ας πάει πρώτα ο κόσμος στις δουλειές και στα μαγαζιά του και μετά η συζήτηση θα ανοίξει με στόχο να υπάρξει μια διαδικασία μαζική, ανοιχτή που, όπως το 2017, θα δώσει αναγεννητική ώθηση στην παράταξή μας».

«Γιατί δεν μιλάτε για την αύξηση;»

Στη Χαριλάου Τρικούπη οι στενοί συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά αποφεύγουν να ανοίξουν κάθε εσωκομματική κουβέντα. Εχοντας την εμπειρία τού πώς διαμορφώνονται οι εσωκομματικοί συσχετισμοί ρίχνουν το βάρος τους στη μεγάλη εικόνα που σε μεγάλο βαθμό τους διαμορφώνει: τις δημοσκοπικές επιδόσεις του κόμματος. Τα επιτελικά στελέχη θεωρούν ότι το επιχείρημα της στασιμότητας που αποτελεί τη σημαία του Ανδρέα Λοβέρδου είναι αντιμετωπίσιμο.

Μέσα στην εβδομάδα πραγματοποιήθηκε μια κλειστή σύσκεψη στελεχών, χωρίς την παρουσία της Φώφης Γεννηματά. Κατά τη σύσκεψη, ο εκπρόσωπος δημοσκοπικής εταιρείας απόρησε με την αμυντική τακτική της Χαριλάου Τρικούπη. «Ολες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν, αν ληφθεί υπ’ όψιν και το ποσοστό των αναποφάσιστων, ότι σε ποσοστά είστε πάνω από τις εκλογές του 2019. Αυτό γιατί δεν το λέτε;».

Στην ίδια σύσκεψη εκτιμήθηκε ότι η άνοδος της τάξεςω του 1% που παρατηρήθηκε σε όλες τις τελευταίες μετρήσεις μπορεί να διευρυνθεί σε σημείο που το Κίνημα Αλλαγής να μπορεί να δώσει την εικόνα ότι στις εκλογές είναι εφικτός ο στόχος του διψήφιου ποσοστού. Στην περίπτωση αυτή θα μιλάμε και για ένα άλλο εσωκομματικό σκηνικό. Σε γενικές γραμμές, στη σύσκεψη υπήρξε μια αισιοδοξία.

Ισως γιατί οι ψηφιακές περιοδείες της κυρίας Γεννηματά είναι, σύμφωνα με τους συνεργάτες της, ιδιαιτέρως πετυχημένες. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην τηλεσύσκεψη για τη Νεολαία του Κινήματος Αλλαγής στη Δυτική Ελλάδα πήραν μέρος πάνω από 100 άτομα ηλικίας κάτω των 30 ετών.