Οι ευρωβουλευτές της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη σαφή στρατηγική εστίαση και προσήλωση της Αλβανίας στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, γεγονός που αποδεικνύεται από τις σχέσεις καλής γειτονίας και τη συνεχή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που συνδέονται με την προσχώρηση της χώρας στην ΕΕ.

Στην έκθεση της επιτροπής σχετικά με τις εκθέσεις της Επιτροπής για την Αλβανία για την περίοδο 2019-2020 που εγκρίθηκαν την Τρίτη, οι ευρωβουλευτές επικροτούν την απόφαση του Συμβουλίου για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, τονίζουν τη σημασία της διαδικασίας ολοκλήρωσης ως καταλύτη για τις μεταρρυθμίσεις και χαιρετίζουν την στήριξη που παρέχει ο αλβανικός λαός στη διαδικασία.

Στηρίζουν τη σύγκληση της πρώτης διακυβερνητικής διάσκεψης χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, η οποία θα σηματοδοτήσει επισήμως την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Σημειώνουν ότι, για να διασφαλιστεί ότι η διαδικασία προσχώρησης θα είναι αξιόπιστη, θα πρέπει να επιτευχθούν συγκεκριμένοι στόχοι προκειμένου να προχωρήσει στη διαδικασία. Ανταγωνιστικές χώρες επιδιώκουν να υπονομεύσουν την περαιτέρω ολοκλήρωση και την πολιτική σταθερότητα των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, υπογραμμίζουν επίσης οι ευρωβουλευτές.

Διαρκείς, βαθιές και μη αναστρέψιμες μεταρρυθμίσεις

Οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι η πρόοδος όσον αφορά την προσχώρηση στην ΕΕ απαιτεί διαρκείς, βαθιές και μη αναστρέψιμες μεταρρυθμίσεις σε θεμελιώδεις τομείς, αρχής γενομένης από το κράτος δικαίου, την αποτελεσματική λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών και της δημόσιας διοίκησης, καθώς και την οικονομία. Η μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος είναι καίριας σημασίας από την άποψη αυτή, όπως και η ενίσχυση της καταπολέμησης της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, καθώς και οι σχέσεις καλής γειτονίας και η περιφερειακή συνεργασία.

Καλούν τους πολιτικούς ηγέτες να δημιουργήσουν κλίμα εμπιστοσύνης με μεγαλύτερη διαφάνεια και να ξεπεράσουν την έλλειψη διαλόγου μεταξύ τους. Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν τη σοβαρή ανησυχία τους για το πολωμένο πολιτικό κλίμα και την έλλειψη βιώσιμης διακομματικής συνεργασίας που εξακολουθεί να παρεμποδίζει τη δημοκρατική διαδικασία.

Οι εκλογές στις 25 Απριλίου 2021 θα αποτελέσουν ορόσημο για την παγίωση και την ανανέωση των δημοκρατικών διαδικασιών και δομών της χώρας και για την επίτευξη υψηλότερου επιπέδου πολιτικής σταθερότητας, τονίζουν οι ευρωβουλευτές, υπογραμμίζοντας ότι οι ελεύθερες και δίκαιες εκλογές είναι θεμελιώδους σημασίας για την ολοκλήρωση της ΕΕ.

Η εισηγήτρια Isabel Santos (Σοσιαλιστές, Πορτογαλία) δήλωσε: «Η παρούσα έκθεση έρχεται σε μια σημαντική στιγμή για την Αλβανία. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνωρίζει όλη την πρόοδο που έχει σημειωθεί όσον αφορά την πρώτη Διακυβερνητική Διάσκεψη. Πιστεύω ότι αυτό αποτελεί καλή ένδειξη ότι οι προσπάθειες που καταβάλλονται από τον αλβανικό λαό και όλους τους πολιτικούς παράγοντες θα πρέπει να συνεχιστούν. Είμαι ευτυχής που μπορέσαμε να εγκρίνουμε αυτή τη θετική έκθεση μετά από ένα πολύ δύσκολο έτος για την Αλβανία, όχι μόνο λόγω της πανδημίας, αλλά και λόγω του σεισμού του Νοεμβρίου 2019».

Η έκθεση εγκρίθηκε με 62 ψήφους υπέρ, 4 κατά και μία αποχή. Η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη και τα αποτελέσματα ανακοινώνονται την Παρασκευή.