Η καγκελάριος Μέρκελ δεν θα εμβολιαστεί με το εμβόλιο της Astrazeneca σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση, όπως κατέστησε σαφές ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ, απορρίπτοντας σχετική πρόταση που έγινε από τον Γενικό Γραμματέα της Γερμανικής Εταιρείας Ανοσολογίας Κάρστεν.

Ο Ζάιμπερτ εξήγησε ότι «η καγκελάριος έχει επανειλημμένα πει ότι θα εμβολιαστεί όταν έρθει η σειρά της. Επιπλέον η Μέρκελ είναι 66 ετών και το εμβόλιο συνιστάται μόνο για άτομα κάτω των 65 ετών».

Ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) δήμαρχος του Βερολίνου Μίχαελ Μιούλερ αντιθέτως «θα εμβολιαστεί αμέσως με το εμβόλιο της Astrazeneca», όπως είπε στο Γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων (dpa).

Τόσο ο Ζάιμπερτ όσο και ο Mιούλερ επεσήμαναν πάντως την ασφάλεια του εν λόγω εμβολίου.

Με την αναμενόμενη παράδοση ενός και πλέον εκατομμυρίου δόσεων του εμβολίου της Astrazeneca, οι δόσεις του εμβολίου στα ομοσπονδιακά κρατίδια θα μπορούσαν να αυξηθούν ξανά μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Σχεδόν 1,1 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου πρόκειται να παραδοθούν έως την Πέμπτη, αυξάνοντας τον συνολικό όγκο παράδοσης σε σχεδόν 3,2 εκατομμύρια δόσεις, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας. Μέχρι και την Κυριακή, ωστόσο, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, σε περίπου 455.000 ανθρώπους μόνο είχε χορηγηθεί το εμβόλιο αυτό.

Κατά το τελευταίο Σαββατοκύριακο εμβολιάστηκαν σχεδόν 91.000 άνθρωποι στη Γερμανία με το εμβόλιο της Astrazeneca. Εάν παραμείνει η συχνότητα αυτή, σχεδόν δύο εκατομμύρια δόσεις θα μπορούσαν να είναι αχρησιμοποίητες μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Μέχρι τη Κυριακή είχαν γίνει συνολικά πάνω από 6,1 εκατομμύρια εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού στην Γερμανία, εκ των οποίων η μεγάλη πλειοψηφία με το εμβόλιο της Biontech / Pfizer.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση απορρίπτει πάντως επί του παρόντος την γενική χορήγηση του εμβολίου της Astrazeneca σε άτομα εκτός των ομάδων προτεραιότητας.

Σύμφωνα με μελέτες, το παρασκεύασμα της Astrazeneca είναι ελαφρώς λιγότερο αποτελεσματικό από τα εμβόλια των Biontech / Pfizer και της Moderna. Επιπλέον, η Μόνιμη Επιτροπή Εμβολιασμών (Stiko) της Γερμανίας – σε αντίθεση με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) – το έχει συστήσει μόνο για άτομα ηλικίας μεταξύ 18 και 64 ετών, επειδή δεν υπάρχουν δεδομένα σχετικά με την επίδρασή του σε ηλικιωμένους. Ωστόσο, η Stiko ανακοίνωσε ότι θα επανεξετάσει τη σύστασή της το συντομότερο δυνατό, οπότε το εμβόλιο της Astrazeneca θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί και για ηλικιωμένους.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ