Επικαιροποίηση των συστάσεων για το εμβόλιο της AstraZeneca για τον κορωνοϊό προανήγγειλε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Το προηγούμενο διάστημα, ακολουθώντας το παράδειγμα αρκετών ευρωπαϊκών χωρών που είχαν «μπλοκάρει» το εμβόλιο για τους πολίτες άνω των 65 ετών, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού αποφάσισε τη χορήγησή του σε άτομα ηλικίας κάτω των 65 ετών αναδιαμορφώνοντας το εθνικό σχέδιο εμβολιασμών.

Βασιζόμενες στο γεγονός ότι στις έως τότε κλινικές μελέτες δεν συμμετείχε επαρκής αριθμός ηλικιωμένων ατόμων, οι αρμόδιες Αρχές έκριναν -παρά το γεγονός ότι το εν λόγω σκεύασμα έχει πολύ καλά χαρακτηριστικά ασφάλειας, ικανότητας να δημιουργεί ανοσία και αποτελεσματικότητας- πως πρέπει να θέσουν ηλικιακό όριο έως ότου υπάρξουν περισσότερα δεδομένα.

Στην πράξη, αυτό σηματοδότησε τη δημιουργία παράλληλης γραμμής εμβολιασμού για άτομα ηλικίας μικρότερης των 65 ετών.

Ωστόσο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η κ. Θεοδωρίδου, μετά από σχετική μελέτη που έγινε προέκυψαν επαρκή δεδομένα που επιτρέπουν τη χορήγησή του και σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

«Πρόσφατη αξιολόγηση των δεδομένων μεγάλης μελέτης που έγινε στη Σκωτία διαπιστώνει την υψηλή αποτελεσματικότητα αυτού του εμβολίου και στις μεγάλες ηλικίες, γεγονός που αναμένεται να δρομολογήσει επικαιροποίηση των συστάσεων» υποστήριξε χαρακτηριστικά.