Pfizer και BioNTech ανακοίνωσαν ότι βρίσκονται σε στάδιο δοκιμών για μια τρίτη δόση του εμβολίου τους, η οποία θα καλύπτει όλα τα στελέχη που έχουν προκύψει από τις μεταλλάξεις του αρχικού, όπως του νοτιοαφρικανικού και του βρετανικού. Πιθανότατα δε, τουλάχιστον στην πρώτη φάση και εφόσον εγκριθεί, θα χορηγείται συμπληρωματικά σε όσους έχουν λάβει τις δύο ήδη υπάρχουσες δόσεις. Οπως ανέφεραν ακόμη, βρίσκονται σε επαφή με τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές αναφορικά με τη δοκιμή ενός εμβολίου που θα είναι προσαρμοσμένο ειδικά για την αντιμετώπιση του μεταλλαγμένου στελέχους της Νότιας Αφρικής, που φαίνεται πως είναι το πλέον μεταδοτικό και επικίνδυνο.

«Αποτελεί μια λογική πιθανότητα το να καταλήξουμε σε τακτικές συμπληρωματικές δόσεις. Οσο για τα μελλοντικά εμβόλια,  ενδέχεται να απαιτηθεί να υπάρξουν αναπροσαρμογές στη δομή τους κάθε λίγα χρόνια, όχι όμως αναγκαστικά σε ετήσια βάση», δήλωσε ο επικεφαλής επιστήμονας της Pfizer, Μάικλ Ντόλστεν. Πρόσθεσε δε ότι η ανοσοαπόκριση των οργανισμών μπορεί να μειώνεται με την πάροδο του χρόνου. Σημειώνεται ότι και η Moderna ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι συνεργάζεται με επιστήμονες της κυβέρνησης των ΗΠΑ για την παρασκευή μιας συμπληρωματικής δόσης του εμβολίου της, η οποία επίσης θα στοχεύει στο στέλεχος της Νοτίου Αφρικής.

Δοκιμές για παιδιά

Παράλληλα, Pfizer και BioNTech ανακοίνωσαν πως θα ξεκινήσουν επιπλέον δοκιμές των εμβολίων τους για τα παιδιά, που δεν καλύπτονται από τις μέχρι σήμερα έρευνες. Για τις ηλικίες 5-11 οι δοκιμές αναμένεται να ξεκινήσουν τους αμέσως επόμενους μήνες, ενώ για τα παιδιά κάτω των 5 ως το τέλος του έτους.

Πάντως, η αλήθεια είναι πως πυκνώνουν τα καλά νέα από το μέτωπο των εμβολίων. Για του λόγου το αληθές, εξαιρετικά ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα της πρώτης έρευνας σε πραγματικές συνθήκες για το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, η οποία διεξήχθη στο Ισραήλ, σε 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους. Σύμφωνα με τα συμπεράσματά της, που δημοσιεύτηκαν στο New England Journal of Medicine, μετά τη χορήγηση και των δύο δόσεων του συγκεκριμένου εμβολίου, τα συμπτωματικά κρούσματα μειώθηκαν κατά 94% σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, ενώ ανάλογο είναι και το ποσοστό της μείωσης στα περιστατικά με σοβαρά συμπτώματα. Ακόμη δε και με τη χορήγηση μίας δόσης του εμβολίου, η μείωση των συμπτωματικών κρουσμάτων φτάνει στο 57% δύο εβδομάδες αργότερα.

Προχθές, επίσης, έγινε ένα αποφασιστικό βήμα για την έγκριση στις ΗΠΑ του πρώτου εμβολίου μίας δόσης, της Johnson & Johnson, καθώς διαπιστώθηκε πως είναι επίσης αποτελεσματικό κατά 85% στο να προφυλάσσει από τις σοβαρές μορφές της νόσου και αποτρέπει κατά σχεδόν 100% την εισαγωγή σε νοσοκομείο και ΜΕΘ.

Εμβόλια – φαντάσματα

Την ίδια στιγμή, έγινε γνωστό ότι πολλά κράτη – μέλη της ΕΕ έχουν αναφέρει ότι το προηγούμενο διάστημα δέχθηκαν προσφορές από «υποτιθέμενους διαμεσολαβητές» που εμφανίζονται έτοιμοι να τα προμηθεύσουν συνολικά με περίπου 900 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων, έναντι 12,7 δισ. ευρώ. Πρόκειται, όπως σημείωσαν δύο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ΕΕ στο περιθώριο της χθεσινής τηλεδιάσκεψης κορυφής, για «εμβόλια-φαντάσματα», που κυκλοφορούν στην αγορά σε μεγάλες ποσότητες.

Με την υπόθεση αυτή ασχολείται ήδη η υπηρεσία κατά της διαφθοράς OLAF, η οποία έχει προειδοποιήσει εγκαίρως για τις προσπάθειες διάφορων επιτήδειων να πουλήσουν πλαστά και δυνάμει επικίνδυνα σκευάσματα στους «27», εκμεταλλευόμενοι τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις από τις διάφορες εταιρείες με τις οποίες έχουν συναφθεί συμφωνίες.