Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα, παρουσία του Δημήτρη Λιγνάδη,  η συνεδρίαση του δικαστικού συμβουλίου που θα κρίνει την ένσταση ακυρότητας της προδικασίας που υπέβαλε χθες ο συνήγορός του, Αλέξης Κούγιας.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο, το Δικαστικό Συμβούλιο ζήτησε την αυτοπρόσωπη εμφάνιση του Δημήτρη Λιγνάδη ενώπιόν του, ενώ από την πλευρά της υπεράσπισης έχουν δηλωθεί 20 μάρτυρες προκειμένου να στηρίξουν τους ισχυρισμούς του σκηνοθέτη, αλλά και να αναφερθούν στην προσωπικότητα του.

Ανάμεσα στους προτεινόμενους μάρτυρες περιλαμβάνονται η ηθοποιός και πρώην υπουργός Πολιτισμού Ελένη Κούρκουλα, καθώς και ο ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού σταθμού Action 24 Δημήτρης Παναγιωτάκης.

Σημειώνεται ότι αν η αίτηση ακυρότητας γίνει δεκτή από τα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου, τότε η δικογραφία για την υπόθεση Λιγνάδη θα επιστραφεί στην Εισαγγελία για περαιτέρω έρευνα. Σε διαφορετική περίπτωση ο σκηνοθέτης θα απολογηθεί κανονικά ενώπιον της 19ης ανακρίτριας, διαδικασία που έχει οριστεί για τις 14:30.

Ενδέχεται να αφεθεί ελεύθερος αν το αίτημα γίνει δεκτό

Αν το αίτημα της υπεράσπισης Λιγνάδη γίνει δεκτό, τότε η έρευνα θα συνεχιστεί και ο ίδιος ενδέχεται να μην απολογηθεί σε αυτή τη φάση.

Την αίτηση ακύρωσης της διαδικασίας την κρίνει το δικαστικό συμβούλιο το οποίο αναμένεται να  εκδώσει το βούλευμά του, σήμερα, πιθανότατα μέχρι τις 2.30 το μεσημέρι οπότε και έχει πάρει προθεσμία για να απολογηθεί ο σκηνοθέτης.

Σε περίπτωση που η αίτηση ακύρωσης, γίνει δεκτή, ο Δημήτρης Λιγνάδης θα αφεθεί ελεύθερος και η υπόθεση θα ξαναγυρίσει στον εισαγγελέα ο οποίος θα πρέπει να καλέσει τον σκηνοθέτη να δώσει εξηγήσεις και μετά να ασκήσει τη δίωξη.

Αν το αίτημα της υπεράσπισης Λιγνάδη, δεν γίνει δεκτό,  τότε ο κατηγορούμενος σκηνοθέτης θα απολογηθεί στην ανακρίτρια για το κακούργημα του βιασμού. Μετά την απολογία ανακρίτρια και εισαγγελέας θα αποφασίσουν για την περαιτέρω ποινική μεταχείριση του κατηγορουμένου.

Ο συνήγορος του Δημήτρη Λιγνάδη κατέθεσε το αίτημα περί ακυρότητας της προδικασίας υποστηρίζοντας πως ο κατηγορούμενος σκηνοθέτης δεν κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου στη διάρκεια της εισαγγελικής έρευνας καθώς και ότι το ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε σε βάρος του δεν πληροί τις τυπικές προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος.

Δηλώνει αθώος – Μηνύει τα θύματα

Η υπερασπιστική γραμμή του Λιγνάδη, εκτός από το αίτημα ακύρωσης, περιλαμβάνει επίσης την πλήρη άρνηση των κατηγοριών που του αποδίδονται, της αμφισβήτησης της αξιοπιστίας των μαρτυρων, της αποδόμησης του αποδεικτικού υλικού που έχει έχει συγκεντρωθεί σε βάρος του. Υπενθυμίζεται εξάλλου, ότι ο συνήγορός του, ήδη έχει αναφέρει, ότι ο εντολέας του στοχοποιήθηκε από επιχειρηματικά συμφέροντα, που ήθελαν μέσω αυτού να «χτυπήσουν» την υπουργό Πολιτισμού και τον πρωθυπουργό.

Παράλληλα, και με «όπλο» του ένα ημερολόγιο καθώς και τα όσα κατέγραφε σε αυτό ο Δημήτρης Λιγνάδης θα επιχειρήσει να αντικρούσει όσα του καταμαρτυρούν μηνυτές και μάρτυρες, με στόχο να πείσει ανακρίτρια και εισαγγελέα να παραμείνει εκτός φυλακής.

«Για τις πράξεις που κατηγορείται είναι αθώος. Το τι κάνει ο άλλος στη ζωή του δεν αφορά τους υπόλοιπους. Τέτοιοι χαρακτήρες είναι δούλοι των παθών τους, άλλο να είσαι δούλος των παθών σου και άλλο να είσαι βιαστής» είπε ο κ. Κούγιας.

Σύμφωνα με τον κ. Κούγια, οι καταγγελίες που αφορούν τις δύο πράξεις βιασμού που του αποδίδονται είναι ψευδείς, αναφέροντας πως το επίμαχο διάστημα που αφορά στην πρώτη καταγγελία ο κατηγορούμενος βρισκόταν στο εξωτερικό, ενώ όσον αφορά στη δεύτερη καταγγελία την αποδίδει σε «φθόνο για την καλλιτεχνική του πορεία».

«Έχει προσωπικό ημερολόγιο χειρόγραφο. Για την μια περίπτωση που λέει ότι βρισκόντουσαν τον Αύγουστο στο σπίτι του στο Μεταξουργείο, στο ημερολόγιο αναφέρει από τις 2-10 Αυγούστου ήταν στην Αίγυπτο, από τις 10-19 στην Επίδαυρο, από τις 19-26 στην Πάτρα και στη συνέχεια στην Κόρινθο» είπε ο κ. Κούγιας.

Σήμερα πριν την απολογία του Δημήτρη Λιγνάδη αναμένεται να εξεταστούν συγκεκριμένα πρόσωπα, μεταξύ των οποίων γνωστός δημοσιογράφος, ένας επιχειρηματίας και άλλοι που επιβεβαιώνουν τα λεγόμενα του σκηνοθέτη.

Το ότι ο κ. Κούγιας στέκεται στο γεγονός ότι οι καταγγέλλοντες είναι αιγυπτιακής καταγωγής, και κυρίως οι χαρακτηρισμοί «επαγγελματίες ομοφυλόφιλοι» που τους απέδωσε ξεσήκωσαν οργή και θύελλα αντιδράσεων.

Μάλιστα, προανήγγειλε και την κατάθεση μήνυσης σε βάρος των δύο καταγγελλόντων.

Ο κατηγορούμενος επικαλείται το γεγονός ότι δεν υπάρχουν στη δικογραφία φωτογραφίες, ιατροδικαστικές εκθέσεις και μηνύματα είτε μέσω κινητού τηλεφώνου είτε από κάποιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, εκ των οποίων θα καθίσταται δυνατή η επιβεβαίωση των καταγγελλομένων.

Νέες αποκαλύψεις

Εξελίξεις εντός της ημέρας για την υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη προανήγγειλε μέσω της εκπομπής «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο δικηγόρος Γιώργος Γεραρής.
Δίχως να προσδιορίσει, ο κ. Γεραρής, είπε ότι  θα αποκαλυφθεί σήμερα «κάτι συλλογικό, που δεν αφορά μόνον τον κ. Λιγνάδη».

«Θα βγει κάτι που ξεδιπλώνει και μια άλλη πτυχή του κυριου Λιγνάδη και ενδεχομένως και άλλων ανθρώπων» συμπλήρωσε ο κ. Γεραρής, ωστόσο δεν είπε αν η υπόθεση βρίσκεται στην Δικαιοσύνη ή στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ).

Στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης δύο νέα πρόσωπα

Στα χέρια του εισαγγελέα βρίσκεται ο φάκελος με υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης που κατέθεσε ο πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, Πασχάλης Τσαρούχας. Τρεις από αυτές τις καταγγελίες κρίνονται ως εξαιρετικά σημαντικές, καθώς αφορούν το κακούργημα του βιασμού ή της απόπειρας βιασμού και θα εξεταστούν ενδελεχώς από τις αρχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, από τις 20 καταγγελίες, οι τρεις έχουν γίνει εις βάρος δύο ανδρών ηθοποιών με τις κατηγορίες του βιασμού και της απόπειρας βιασμού.

Η μία από τις τρεις καταγγελίες που εμπεριέχονται στον φάκελο του ΣΕΗ και βρίσκονταν ήδη στα χέρια των εισαγγελικών αρχών, αφορά – σύμφωνα με πληροφορίες – στην πράξη του βιασμού Ελληνίδας ηθοποιού από πασίγνωστο ηθοποιό.

Ο Αλέξανδρος Μίντζιας, δικηγόρος της Άννας Μαρίας Παπαχαραλάμπους, της Πηνελόπης Αναστασοπούλου και της Λένας Δροσάκη, που έχουν καταγγείλει στο Πειθαρχικό του ΣΕΗ δημοφιλή κωμικό ηθοποιό για σεξουαλική παρενόχληση, εκπροσωπεί άλλη μια γυναίκα ηθοποιό, η οποία φέρεται να έχει πέσει θύμα βιασμού από γνωστό ηθοποιό και σκηνοθέτη του θεάτρου και της τηλεόρασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν άλλες δυο καταγγελίες γυναικών για απόπειρα βιασμού από τον ίδιο γνωστό ηθοποιό, που αναμένεται να πάρουν σύντομα κι αυτές τον δρόμο της Δικαιοσύνης.

Υπενθυμίζεται ότι ακόμα ένας ηθοποιός, το όνομα του οποίου έγινε γνωστό, κατηγορείται για βιασμό.

Πρόκειται για τον Νίκο Στραβοπόδη, κατά του οποίου κατατέθηκε μήνυση για βιασμό. Μηνυτής είναι ο Δημήτρης Άνθης, ο οποίος στην εν λόγω μήνυση καταγράφει τις εφιαλτικές στιγμές που -όπως καταγγέλλει- έζησε στα χέρια του ηθοποιού.

Από την πλευρά του ο ηθοποιός αρνείται τις κατηγορίες και σύμφωνα με την ιστοσελίδα dikastikoreportaz.gr υποστηρίζει ότι είναι αθώος και ότι όλα έγιναν με την αποδοχή του μηνυτή.