Παρά τα τετραψήφια κρούσματα του κορωνοϊού υπήρξε και ένα αισιόδοξο μήνυμα εναντίον της μάχης κατά του φονικού ιού, το οποίο ευθύς αμέσως σας μεταφέρω: Είναι το μήνυμα που έστειλε η καθηγήτρια Πνευμολογίας- Εντατικής Θεραπείας και επικεφαλής της Επιστημονικής Επιτροπής για τον σχεδιασμό νέων κλινών ΜΕΘ στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ, Αναστασία Κοτανίδου: «Στόχος μας είναι να φτάσουμε σε ένα σημείο, ώστε να κάνουμε Πάσχα, όπως μόνον εμείς οι Έλληνες ξέρουμε να το γιορτάζουμε», είπε συγκεκριμένα. Τι χρειάζεται όμως για να φτάσουμε έως εκεί, για να γιορτάσουμε εφέτος το Πάσχα των Ελλήνων; Αυστηρή τήρηση των μέτρων (εάν τηρούνται με σχολαστικότητα τα μέτρα δεν χρειάζονται τα lockdowns), τήρηση των κανόνων του εμβολιασμού και βεβαίως υπομονή.

Η κυρία Κοτανίδου συνέστησε «λίγη υπομονή» ακόμη στους (ταλαίπωρους) πολίτες, τη στιγμή που η Αττική βρίσκεται στη δεύτερη εβδομάδα του lockdown. Κατά την τακτική ενημέρωση για την πανδημία, η κυρία Κοτανίδου εξέφρασε την ελπίδα ότι φέτος το Πάσχα ίσως να μπορούμε να περάσουμε αυτές τις ημέρες «στις ιδιαίτερες πατρίδες μας», αφήνοντας ουσιαστικά ανοιχτό το ενδεχόμενο για «άνοιγμα» των μετακινήσεων από νομό σε νομό.

Παρόλα αυτά, επί της ουσίας έκλεισε το παράθυρο των συζητήσεων για άμεση άρση ορισμένων περιορισμών, λέγοντας: «Βασικό μας μέλημα είναι το κατά το δυνατό πιο γρήγορο άνοιγμα δραστηριοτήτων, ωστόσο τα νούμερα δεν μας το επιτρέπουν. Παρά την ελπίδα μας τα νούμερα φαίνονται πολύ άσχημα».

***
Η πλήρης στήριξη στη Μενδώνη

Για να ξέρετε: Ο Πρωθυπουργός όχι μόνον στήριξε (χωρίς αστερίσκους μάλιστα) τη Λίνα Μενδώνη, αλλά ζήτησε από όλους τους υπουργούς να κάνουν το ίδιο. Τους είπε μάλιστα ότι η υπουργός Πολιτισμού είναι μια καλή υπουργός που έχει προωθήσει σημαντικά θέματα. Όλα αυτά έγιναν στο κλείσιμο της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου με τον Πρωθυπουργό να λέει πως «είμαστε ένα συλλογικό όργανο και πάντα στεκόμαστε ο ένας στον άλλο στα δύσκολα. Κατά καιρούς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στοχοποιήσει διάφορους υπουργούς κι έχει ζητήσει την παραίτηση των μισών μελών του Υπουργικού Συμβουλίου». Και συμπλήρωσε: «Θυμηθείτε πόσους από εσάς έχει βοηθήσει η Λίνα Μενδώνη στην προώθηση σημαντικών ζητημάτων, λύνοντας θέματα συναρμοδιοτήτων».
Εδώ όμως καλόν είναι να σημειωθεί ότι μερίδα στελεχών της Νέας Δημοκρατίας (και μια ευρωβουλευτής) έχουν ταχθεί υπέρ της παραίτησης Μενδώνη -ένα αίτημα που εκπορεύεται από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.

***
Ολα τα βλέμματα στραμμένα στη Βουλή

Με την έννοια αυτή, οι φράσεις που χρησιμοποίησε στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Πρωθυπουργός δίνουν το κλίμα της τοποθέτησής του στην συνεδρίαση σε επίπεδο αρχηγών, σήμερα (Πέμπτη) στη Βουλή. Μαθαίνω λοιπόν ότι στόχος του κ. Μητσοτάκη είναι να γίνει θεσμικά η συζήτηση στη Βουλή. Να υπάρξει δηλαδή μία συζήτηση για το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου, την οποία έτσι και αλλιώς ζήτησε η κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για «χυδαιότητες» από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία σε όλους τους τόνους τόνιζε την «προσπάθεια συγκάλυψης» στην υπόθεση του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.

***

Φ3
Για την Αγιά Σοφιά

Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος αντιβαίνει σε κάθε έννοια σεβασμού της πολιτιστικής κληρονομιάς και των πολιτιστικών δικαιωμάτων, στα οποία η Ελλάδα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατά την παρέμβασή του στις εργασίες του τμήματος υψηλού επιπέδου της 46ης Συνόδου του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Ο κ. Δένδιας, σημείωσε ότι θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι αρμόδιοι φορείς όπως η UNESCO.

***
Τι γυρεύουν Έλληνες αλεξιπτωτιστές στα Εμιράτα

Ίσως μερικοί να αναρωτηθούν τι γυρεύουν Έλληνες αλεξιπτωτιστές και μάλιστα εκπαιδευμένοι στην ελευθέρα πτώση στο Αμπού Ντάμπι. Δεν φτάνει που τους στείλαμε τη φρεγάτα «Υδρα» τους στείλαμε «καπάκι» και την αφρόκρεμα των αλεξιπτωτιστών μας; Ο λόγος για τον οποίο τα στελέχη της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων βρίσκονται είναι για να εκπαιδευτούν στον εξομοιωτή ελεύθερης πτώσης. Τα Εμιράτα, βλέπετε, διαθέτουν την λεγόμενη «αεροσήραγγα», δηλαδή εξομοιωτή για την εκπαίδευση αλεξιπτωτιστών ελευθέρας πτώσης και κάλεσε τους Έλληνες να εκπαιδευτούν μαζί με τους Εμιρατιανούς κομάντο σε πλήρως ελεγχόμενο περιβάλλον. Αυτή ακριβώς την κοινή εκπαίδευση παρακολούθησε και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, όταν βρέθηκε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο. Υπενθυμίζω ότι με τα Εμιράτα υπάρχει συμφωνία αμυντικής συνδρομής και ότι είχαν τις προάλλες στείλει τα F-16 τους στην Κρήτη για συνεκπαίδευση με τα ελληνικά F-16.

***
Τα τσεκούρια των Βεδουίνων και η ασπίδα του Λεωνίδα

Αφού έγινε λόγος για την επίσκεψη του υπουργού Άμυνας στα Εμιράτα έχω να σας πω και τούτα: Πρώτον ο υπουργός ταξίδευσε με C- 130 («ενεργειοβόρο, άβολο και θορυβώδες» όπως το είχε χαρακτηρίσει κάποτε ο πρώην ΠτΔ Χρήστος Σαρτζετάκης) κάτι που σημαίνει 6,5 ώρες πτήσης για να πάει και 7,45 ώρες για να επιστρέψει. Δεύτερον πήρε και δώρα και μάλιστα δια χειρός του πρίγκηπα διαδόχου. Τι είδους δώρα; Δύο τσεκούρια των Βεδουίνων, απίστευτα κοφτερά και ένα άλμπουμ φωτογραφιών με τοπία από την περιοχή. Έδωσε όμως και τα δικά του δώρα. Έδωσε μια την ασπίδα του Σπαρτιάτη Βασιλιά Λεωνίδα, αυτή με το «Λ» στη μέση (ρεπλίκα βεβαίως) και ένα σπαθί πολεμιστή της Σπάρτης. Έδωσε επίσης και ένα άλμπουμ φωτογραφιών από την άγρια ελληνική φύση, καθότι ο πρίγκηπας διάδοχος είναι φυσιολάτρης.

***
Η Γαλλίδα και ο Τσετσένος

Στα Εμιράτα ο υπουργός Άμυνας συνάντησε και μια παλιά του γνώριμο. Την υπουργό Άμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί. Οχι αυτή τη φορά δεν μίλησαν ούτε για φρεγάτες ούτε για τα Rafale, αλλά μίλησαν για τον Covid και πόσο καταστροφικός έχει γίνει για την οικονομία και για τον τουρισμό. Ο τουρισμός στη Γαλλία έπαθε μεγάλη ζημιά από τον Covid. Εντύπωση ωστόσο έκανε στον υπουργό ένα άλλο πρόσωπο, μαυροντυμένο (με μαύρη στολή παραλλαγής), κοκκινοτρίχης, που καθόταν σιωπηλός και επέβλεπε. Ήταν ο Πρόεδρος της Τσετσενίας αλλά δεν είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει μαζί του

***
Το νέο ραντεβού των Γάλλων με τα μπλε φτερά

Η ναυαρχίδα του γαλλικού στόλου, το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο Charles De Gaulle γεμάτο με Rafale, του Marine Nationale θα βρίσκεται στην Ανατολική Μεσόγειο, συνοδευόμενο από ελληνική φρεγάτα, στις αρχές Μαρτίου. Ίσως να αποτελεί σύμπτωση, αλλά εκείνες τις ημέρες έχει ανακοινωθεί και η μεγάλης κλίμακας τουρκική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα». Αλλά αυτό δεν αλλάζει τίποτα στον προγραμματισμό των ασκήσεων και το ραντεβού των Γάλλων, εντός του FIR Αθηνών με τα μπλε φτερά, ήτοι τα Mirage 2000-5 και F-16 της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά (αλλά ούτε και η τελευταία) που γαλλικά μαχητικά αεροπλάνα συνεκπαιδεύονται με τα ελληνικά μαχητικά. Τελευταίως μάλιστα, όπως με πληροφορούν στρατιωτικές πηγές, στην άσκηση «Skyros», γαλλικά Rafale της Armee De L’ Air πέταξαν και πάνω από τον Αϊ Στράτη, αποτίνοντας έτσι μαζί με τους Έλληνες πιλότους, φόρο τιμής στον ήρωα υποσμηναγό Νίκο Σαλμά.

***
Η επιλογή του Στουρνάρα στην Τράπεζα της Ελλάδος

Ήταν προσωπική επιλογή του Γιάννη Στουρνάρα. Άλλωστε είχαν συνεργαστεί όταν ο σημερινός κεντρικός τραπεζίτης ήταν υπουργός Οικονομικών και αυτή ήταν γενική γραμματέας του υπουργείου. Είχε την ευθύνη, όπως ειπώθηκε τότε, των διαπραγματεύσεων με την τρόικα στα δημοσιονομικά. Χθες το Υπουργικό Συμβούλιο επικύρωσε τον διορισμό της στη θέση του υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για μια θητεία έξι ετών. Η Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, η νέα υποδιοικήτρια της ΤτΕ, είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακό στο Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Δίκαιο από το University of London και πολύχρονη και ευρεία επαγγελματική εμπειρία, τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στο δημόσιο τομέα. Έχει εργαστεί ως νομικός σύμβουλος στον τραπεζικό τομέα και εξειδικευτεί σε θέματα χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κοινοτικού δικαίου ανταγωνισμού (συμπεριλαμβανομένων των κρατικών ενισχύσεων), δημόσιων οικονομικών/δημοσιονομικής διαχείρισης και έχει υπάρξει και εξωτερικός συνεργάτης του ΔΝΤ. Από το 2001 έως το 2009, υπηρέτησε ως Σύμβουλος Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις Βρυξέλλες, όπου μεταξύ άλλων, συμμετείχε, ως εθνικός εκπρόσωπος, στις αντίστοιχες ομάδες εργασίας του Συμβουλίου ΕΕ και της Κομισιόν.

***
Ενίοτε βάζουν και κάποιο κουΐζ

Καμιά φορά έτσι για σπάσει κάπως η μονοτονία, δυο ή τρεις υπουργοί, βάζουν πάντοτε στο τέλος του Υπουργικού Συμβουλίου τα κινητά τους στο αθόρυβο και συνεννοούνται μεταξύ τους. Ενίοτε βάζουν και κουΐζ. Για παράδειγμα (ονόματα υπουργών μην περιμένετε να σας πω) στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο, εις εκ των υπουργών μου είπε ότι έθεσε το παρακάτω ερώτημα σε δύο άλλους συναδέλφους του: «Ποιος προέρχεται από τη ΝΔ, πλην Πρωθυπουργού και Ταραντίλη στο τραπέζι όπου κάθεται ο Πρωθυπουργός;» Δεν ξέρω τι είδους απαντήσεις δόθηκαν, αλλά γνωρίζω ότι στο τραπέζι στο Μαξίμου δίπλα στον Πρωθυπουργό κάθονταν οι Γ. Γεραπετρίτης, Θ. Λιβάνιος, ο γενικός γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Στ. Κουτνατζής, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Ακης Σκέρτζος, ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας, ο γενικός γραμματέας του υφυπουργού Επικρατείας Αθ. Κοντογιώργης και ο Χρ. Ταραντίλης. Αν όντως εξαιρέσει κανείς τον κ. Ταραντίλη κα τον Πρωθυπουργό οι υπόλοιποι δεν προέρχονται από τη ΝΔ, αλλά από το Κέντρο (ΠαΣοΚ και Ποτάμι).