Μετωπική επίθεση στον ίδιο τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την υπόθεση Λιγνάδη αναμένεται να εξαπολύσει την Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες και απαιτούνται απαντήσεις.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, αναμένεται να υποστηρίζει ότι υπάρχει μείζον πολιτικό θέμα με τους κυβερνητικούς χειρισμούς.

Αποστάσεις από ακραίες απόψεις

Και επειδή στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει πολύ μεγάλη σύγκρουση μεταξύ δύο διαφορετικών σχολών σκέψης και υπό τη σκιά της άποψης ότι το κόμμα δεν χρειάζεται τη βοήθεια «νεοαυριανιστών» όπως λένε χαρακτηριστικά κεντρικά στελέχη, ο πρώην Πρωθυπουργός φέρεται να κλίνει στο ότι πρέπει να πάρει απόσταση από ακραίες απόψεις.

Ουσιαστικά θα πει ότι το είναι μείζον πολιτικό θέμα που δεν σχετίζεται με το αν ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη είχαν φιλική σχέση με τον σκηνοθέτη – ηθοποιό Δημήτρη Λιγνάδη, αλλά με το αν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για τον ρουσφετολογικό του διορισμό.

Η Λίνα Μενδώνη

«Ρουσφετολογικός διορισμός»

Θα τονίσει ότι υπάρχει ένας ρουσφετολογικός διορισμός για τον οποίο κάποιος φέρει πολιτική ευθύνη και ουσιαστικά στην Κουμουνδούρου υπάρχουν οι δυο εκδοχές: α) όφειλε η Λίνα Μενδώνη να πει «συγγνώμη, από ευθιξία παραιτούμαι διότι έχω πολιτική ευθύνη» και έτσι θα είχε σταματήσει και όλη η φασαρία περί της πολιτικής απόχρωσης του ζητήματος και β) εάν η Λίνα Μενδώνη είχε κάνει από μόνη της αυτό το ρουσφέτι με τον Δ. Λιγνάδη, ο Πρωθυπουργός θα έπρεπε να την αποπέμψει.

«Με αυτόν τον τρόπο θα έφευγαν οι ευθύνες από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας και θα έμενε το ποινικό κομμάτι το οποίο επιλαμβάνεται η δικαιοσύνη» όπως είπε η γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Ολγα Γεροβασίλη.

«Πρωθυπουργός απολογούμενος»

Βέβαια ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να δώσει την εικόνα ότι ο Πρωθυπουργός προσέρχεται ως απολογούμενος στη συζήτηση και θα προσπαθήσει να μην στραφεί η διαδικασία στα σχόλια που γίνονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο πρώην Πρωθυπουργός θα ρωτήσει ευθέως γιατί άργησαν επί 15 μέρες να κινηθούν για την υπόθεση Λιγνάδη, καθώς προκύπτουν για την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης σειρά ερωτημάτων.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα επιτεθεί με σφοδρότητα στην κυβέρνηση και για την προσπάθεια ταύτισης του κόμματος με ό,τι ελεεινό κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, λέγοντας ότι είναι εξοργιστική και χυδαία και εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτικής σκοπιμότητας.

Στο σημείο αυτό όμως, φέρεται ότι θα υποστηρίξει πως η συγκάλυψη στην υπόθεση Λιγνάδη ήταν επιλογή του Πρωθυπουργού. Τον τόνο ήδη έδωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος Νάσος Ηλιόπουλος που είπε: «Ο κ. Λιγνάδης ήταν προσωπική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη θέση του διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου. Επιχείρησε να συγκαλύψει την υπόθεση, ακριβώς γιατί μέσα στην αλαζονεία του, δεν ήθελε να αμφισβητηθεί η επιλογή του».

Επίθεση και για την πανδημία

Εκτός όμως από την υπόθεση Λιγνάδη, ο Αλέξης Τσίπρας θα βρει την ευκαιρία να αναφερθεί και στην πανδημία, τονίζοντας ότι πριν από ένα χρόνο, στις 26 Φεβρουαρίου 2020, ανακοινώθηκε το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα και πως από την πρώτη στιγμή μέχρι σήμερα στο μόνο ουσιαστικό μέτρο που ο πρωθυπουργός καταφεύγει είναι στα συνεχή lockdown, χωρίς καμία στήριξη του συστήματος υγείας και της οικονομίας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. αναμένεται να πει ότι ο Πρωθυπουργός για μια ακόμη φορά –στο υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης– έριξε την ευθύνη στους πολίτες λέγοντας ότι αυτό γίνεται λόγω εφησυχασμού τους.

Στο σημείο αυτό θα καλέσει άμεσα τον Πρωθυπουργό να προχωρήσει επιτέλους παράλληλα σε συνταγογράφηση των τεστ, επίταξη ιδιωτικών κλινικών, ελέγχους στους χώρους εργασίας και αύξηση των δρομολογίων των ΜΜΜ.