Η αναγκαιότητα μιας μεγάλης επένδυσης που αφορά την υπογειοποίηση των ηλεκτρικών καλωδίων ήρθε και πάλι στο προσκήνιο της δημόσιας ζωής μετά και την επέλαση της κακοκαιρίας «Μήδεια» – μια επένδυση που βρίσκεται στη πρώτη γραμμή των επενδυτικών προγραμμάτων που έχουν επιλεγεί προς χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Στα τέλη του περασμένου φθινοπώρου σε ένα από τα θέματα για τις επενδύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης («Χρήμα για επενδύσεις που θα αλλάξουν την οικονομία», Ανάπτυξη, Το Βήμα, Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2020) γράφαμε, μεταξύ άλλων, και τα εξής: «Στο ίδιο πακέτο εντάσσεται και το project της υπογειοποίησης των ηλεκτρικών καλωδίων – ένα project που “ακουμπά”κρίσιμα ζητήματα που σχετίζονται με την Πολιτική Προστασία και θα έχει σε κάθε περίπτωση καταλυτικό ρόλο στην αισθητική και περιβαλλοντική αναβάθμιση ολόκληρων περιοχών της χώρας με οικονομικά και κοινωνικά οφέλη».

Η επένδυση – που εντάσσεται, δίχως άλλο, στο κρίσιμο τομέα της Ανθεκτικότητας που στηρίζει την Ανάκαμψη- έρχεται να δώσει με καταλυτικό τρόπο απαντήσεις σε πολλαπλούς αποδέκτες στις δημόσιες υπηρεσίες, τους φορείς της οικονομίας αλλά και τους τοπικούς άρχοντες. Και αυτό γιατί τα οφέλη από την ανάπτυξη, με τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης, ενός υπόγειου δικτύου είναι πολλά και με αντίκτυπο στην οικονομία κα την κοινωνία.

Τα οφέλη

Το υπόγειο δίκτυο δεν επηρεάζεται από καιρικές συνθήκες (π.χ. ισχυροί άνεμοι) ή φυσικές καταστροφές (π.χ πυρκαγιές ) και δεν προκαλεί ατυχήματα (π.χ συχνό φαινόμενο τα αυτοκινητιστικά ατυχήματα). Επιπλέον, η ύπαρξη του δεν απαιτεί όπως στο δίκτυο με τις κολώνες και τους στύλους κλαδέματα ή και κοπή δένδρων μειώνοντας δραστικά το οικονομικό κόστος και τις ανθρωποώρες που απαιτούνται.

Η υπογειοποίηση των δικτύων δίνει αξία σε οικισμούς ιδιαίτερης πολιτιστικής και τουριστικής σημασίας αλλά και σε πόλεις – τουριστικούς προορισμούς. Με άλλα λόγια, πέραν της αισθητικής και περιβαλλοντικής αναβάθμισης και της ανθεντικότητας σε ακραία καιρικά φαινόμενα που προκαλεί η κλιματική διαμορφώνει λόγω της δραστικής μείωσης των διακοπών ρεύματος διαμορφώνει ισχυρές σχέσεις εμπιστοσύνης ανάμεσα στον πάροχο ηλεκτρικού ρεύματος και τους πολίτες.