Συνεχίζεται για έκτη μέρα η ταλαιπωρία των κατοίκων στο Διόνυσο, καθώς αρκετά σπίτια παραμένουν χωρίς ρεύμα μετά την επέλαση της κακοκαιρίας «Μήδεια».

Στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο μίλησε η Διευθύντρια Εταιρικών Σχέσεων και Επικοινωνίας της ΔΕΗ, Σοφία Δήμτσα, για το ποιες θα είναι οι μειώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος για τους πληγέντες.

«Αυτό το ποσό που αφορά στη χρέωση του δικτύου διανομής για τον μήνα Φεβρουάριο δε θα χρεωθεί καθόλου. Στον μηνιαίο λογαριασμό μιλάμε ουσιαστικά για μία έκπτωση της τάξεως του 10%. Πάνω σε αυτή τη μείωση, η ΔΕΗ έρχεται να προσθέσει για τους πελάτες της επιπλέον μείωση, στις χρεώσεις ενέργειας. Με την έκπτωση που θα προστεθεί στο ποσό που αφαιρεί ο ΔΕΔΔΗΕ, ουσιαστικά το συνολικό όφελος για τους πελάτες που επλήγησαν από την κακοκαιρία φτάνει στο 30% του μηνιαίου τους λογαριασμού. Η μείωση από το ΔΕΔΔΗΕ αφορά στους πελάτες όλων των εταιριών, ανεξάρτητα από τον πάροχο. Η μείωση από τη ΔΕΗ αφορά στους πελάτες της», είπε η κ. Δήμτσα.

«Δε χρειάζεται να κάνουν κάτι οι καταναλωτές. Ο ΔΕΔΔΗΕ με βάση τις γραμμές μέσης τάσης που έμειναν εκτός, μπορεί να γνωρίζει τις παροχές που έμειναν εκτός. Άρα ο ΔΕΔΔΗΕ θα στείλει στους προμηθευτές την ενημέρωση για τις καταναλώσεις και όλα τα στοιχεία για α εκδοθούν οι λογαριασμοί μας, και θα στείλει και αυτό το στοιχείο. Με βάση τις γραμμές μέσης τάσης που έμειναν εκτός, μπορεί να υπολογιστεί ο αριθμός των παροχών και να βρεθούν οι παροχές. Το βασικότερο είναι όσοι επλήγησαν να αποζημιωθούν», συνέχισε η ίδια.

«Τώρα είμαστε κοντά στα 700 νοικοκυριά που δεν έχουν ρεύμα. Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει καλέσει τους πολίτες που ακόμα αντιμετωπίζουν βλάβη να το δηλώνουν, ώστε να πηγαίνουν οι τεχνικοί», κατέληξε η κ. Δήμτσα.

Πώς θα κάνετε την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας

Μέχρι τις 26/02 μπορούν οι πολίτες να προχωρήσουν στην πληρωμή των τελών κυκλοφορίας ή την κατάθεση των πινακίδων τους.

Στο aade.gr, βρίσκεται σε λειτουργία η πλατφόρμα mycar. Εκεί κάνετε είσοδο στην εφαρμογή, βάζετε κωδικούς πρόσβασης, και στη συνέχεια μπορείτε να επιλέξετε την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας ή να προχωρήσετε σε ακινησία.

Για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, επιλέγετε τα «Ειδοποιητήρια Τελών Κυκλοφορίας Οχημάτων» και μετά πρέπει να βρείτε τον αριθμό κυκλοφορίας. Αφού τον βρείτε, πατάτε ειδοποιητήριο τελών κυκλοφορίας, και τότε βγαίνει το ποσό που μπορείτε να πληρώσετε και ένας κωδικός πληρωμής.

Η κατάθεση πινακίδων γίνεται επίσης ηλεκτρονικά. Στην ίδια πλατφόρμα επιλέγετε την ψηφιακή ακινησία, αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος που θέλουμε να θέσουμε σε ακινησία, και αμέσως μετά πατάμε δήλωση ακινησίας οχημάτων, βγαίνουν τα στοιχεία μα με τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος, κλικάρουμε το «δηλώνω υπεύθυνα», και μετά πρέπει να καταχωρίσουμε που θα βρίσκεται σε ακινησία το αυτοκίνητο. Πατάτε υποβολή αιτήματος και η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί.

«Θα έπρεπε να υπάρχει μία έκπτωση γιατί και οι πολίτες δεν είναι σε καλή κατάσταση. Αυτή η πλατφόρμα βοήθησε πολύ. Τα τέλη κυκλοφορίας πλερώνονται μόνο στην τράπεζα φέτος, μέχρι τις 26/02, και δεν ρυθμίζονται», είπε ο κ. Μιχάλης Αντωνόπουλος, φοροτεχνικός.

«Όλες τις χρονιές συζητάμε το θέμα της παράτασης για τα τέλη κυκλοφορίας. Δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς την παράταση των δύο μηνών», σημείωσε από την πλευρά της η κ. Σουζάνα Κλημεντίδη, δικηγόρος.

Σημειώνεται ότι όσοι είχατε σκοπό να κάνετε κατάθεση πινακίδων και το κάνουν μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, δε θα χρειαστεί να πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας.

Τι θα γίνει με τις δόσεις δανείων πρώτης κατοικίας

«Το πρόγραμμα Γέφυρα 2, θα φανεί πολύ χρήσιμο στα νοικοκυριά, και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αφορά στην επιδότηση των επιχειρηματικών δανείων, όχι μόνο των ενήμερων. Θα δοθεί ουσιαστικά δυνατότητα στις επιχειρήσεις και τους επιχειρηματίες να επαναπροσεγγίσουν τους πιστωτές τους και να ζητήσουν τη διαδικασία της ρύθμισης των οφειλών τους με κρατική επιδότηση», είπε η κ. Κλημεντίδη.

«Αν παίρνει κάποιος τα 534 πάει να πει ότι είναι εργαζόμενος σε αναστολή. Αν είστε όμως επιχείρηση ή ελεύθερος επαγγελματίας, που πήρε επιστρεπτέα προκαταβολή, τότε έχετε το δικαίωμα να ζητήσετε από το κράτος από όταν βγει και ο σχετικός νόμος για το Γέφυρα 2, να επιδοτεί τη δόση του δανείου σας. Έτσι προστατεύεται και η επαγγελματική έδρα και δεν χάνουμε το ακίνητό μας», συνέχισε η ίδια.