Πιο κοντά από ό,τι περιμέναμε ίσως είναι το άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Σχετικά με αυτό το θέμα μίλησε στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης.

«Την ερχόμενη Δευτέρα θεωρώ ότι το λιανεμπόριο θα ανοίξει. Έχει αποδείξει ότι μπορεί να λειτουργήσει με οποιοδήποτε τρόπο του έχει προταθεί» δήλωσε χαρακτηριστικά σήμερα ο Σταύρος Καφούνης.

Στη συνέχεια πρόσθεσε πως «Το υπουργείο Ανάπτυξης στέκεται στο πλευρό της πραγματικής οικονομίας, και οι προσπάθειες όλων είναι να επαναλειτουργήσουμε με ασφάλεια. Ανάλογα με την πορεία των κρουσμάτων θα προτείνουμε είτε με click away είτε με click inside».

Τέλος, ο κ. Καφούνης εξέφρασε την αίσθησή του που ότι «μπορούμε να ανοίξουμε την ερχόμενη Δευτέρα με ασφάλεια».

Μέχρι τις 26/02 η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας

Η προθεσμία για την πληρωμή τους και την ψηφιακή «κατάθεση» πινακίδων λήγει στις 26/02. Το υπουργείο Οικονομικών, μετά τη δίμηνη παράταση που έδωσε, έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα παρατείνει εκ νέου την προθεσμία για την πληρωμή τους, με αποτέλεσμα όσοι δεν έχουν πληρώσει ήδη τα τέλη κυκλοφορίας να πρέπει να το κάνουν έως το τέλος της προσεχούς εβδομάδας καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει από την επόμενη ημέρα να πληρώσουν τα διπλάσια τέλη κυκλοφορίας για να τα προμηθευτούν.

Όσοι έχουν αποφασίσει να μην πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας, έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν τις πινακίδες των οχημάτων τους μέχρι και την Παρασκευή, μέσω της πλατφόρμας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων mycar.

Από Δευτέρα οι αιτήσεις επιδότησης 5000 ευρώ για e-shop

Ανοίγουν τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου οι αιτήσεις για την κατασκευή ή την αναβάθμιση ηλεκτρονικού καταστήματος. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα απευθύνεται σε 18.000 εμπορικές επιχειρήσεις της χώρας, με πτώση τζίρου, αλλά και τουλάχιστον μια μέρα αναστολής από τις 18 Μαρτίου του 2020.

Το ποσό της επιδότησης ανέρχεται έως και τα 5.000 ευρώ, ενώ οι αιτήσεις θα γίνονται δεκτές έως και τις 24 Μαρτίου.

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι οι μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του λιανεμπορίου και διατηρούν φυσικό κατάστημα.

Σημειώνεται ότι δεν απαιτείται πλέον η εκ των προτέρων υλοποίηση του ηλεκτρονικού καταστήματος, καθώς στις επιχειρήσεις θα δοθεί χρόνος έξι μηνών αφού ενταχθούν, για να υλοποιήσουν το έργο τους.

Επίσης, οι υφιστάμενες επιχειρήσεις πρέπει να έχουν μείωση τουλάχιστον 20% στον κύκλο εργασιών τους κατά το 4ο τρίμηνο του έτους 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του έτους 2019. Για τις νεοσύστατες, η μείωση θα θεωρηθεί 100% στον κύκλο εργασιών τους.