Εκρηκτικό κοκτέιλ δημιουργούν η βεβαρυμμένη επιδημιολογική κατάσταση σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και κυρίως στην Αττική, σε συνδυασμό με την οικονομική ασφυξία που προκαλεί το κλείσιμο ζωτικών οικονομικών δραστηριοτήτων, όπως η εστίαση και το λιανεμπόριο.

Οι επιστήμονες και οι αρμόδιοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν πλέον μπροστά τους έναν τελείως διαφορετικό υγειονομικό χάρτη της χώρας, όπου κυριαρχούν βαθυκόκκινα χρώματα τα οποία υποδηλώνουν ότι η πανδημική εξάπλωση δεν έχει ανασχεθεί.

Στην Αθήνα μάλιστα, για πολλοστή μέρα, ο αριθμός των κρουσμάτων όχι μόνο δείχνει ότι και η δεύτερη δόση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων δεν έχουν ακόμη αποδώσει τα αναμενόμενα αλλά και ότι τα νέα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού, κερδίζουν ολοένα περισσότερο έδαφος.

Ομως οι χρονικές προθεσμίες είναι ασφυκτικές και τα περιθώρια αφαίμαξης της οικονομίας – διαμέσου της επιβεβλημένης καραντίνας – δεν μπορούν άλλο να παραταθούν γιατί οι δυνατότητες ανάκαμψης θα είναι πλέον εξαχνωμένες.

Με κάτι περισσότερο από το 6% του πληθυσμού εμβολιασμένο, ποσοστό που μόνο εφησυχασμό δεν προκαλεί, στην κυβέρνηση σκέφτονται πολύ σοβαρά μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου να προχωρήσουν στο άνοιγμα καταστημάτων και επιχειρήσεων, να φέρουν πίσω το λιανεμπόριο, έχοντας όμως στο νου την αύξηση των ασθενών με κοροναϊό  στα νοσοκομεία, την πλήρωση των κλινών στις ΜΕΘ, το κέντρο της Αθήνας που «βράζει».

Ηδη στην πόλη φαίνεται να υπάρχουν 5.500 ενεργά κρούσματα και καθημερινά ανιχνεύονται περισσότεροι ασθενείς με την βρετανική μετάλλαξη. Την τελευταία μέρα στα νοσοκομεία της Αττικής εισήχθησαν 247 ασθενείς, αριθμός που μόνο αισιοδοξία δεν προκαλεί για άρση της καραντίνας στις 28 Φεβρουαρίου.

Κούρασε πολλούς η καραντίνα και έχει φέρει σε απόγνωση εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρηματίες. Σε κάποιες περιοχές, όπως στο Κορδελιό, οι κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους να διαμαρτυρηθούν για την καραντίνα που τους επιβλήθηκε.

«Υπάρχουν 12 κρούσματα νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης στα πλαίσια του δήμου μας αυτός είναι ο λόγος που έγινε το σκληρό lockdown. Επιδημιολογικά είμαστε πιο κάτω, έχουμε λιγότερα κρούσματα, όμως υπάρχει αύξηση του καινούργιου στελέχους που πρέπει να αντιμετωπιστεί στην αρχή» δήλωσε ο δήμαρχος Κορδελιού – Ευόσμου, Κλεάνθης Μανδαλιανός.

Ο κ.Μανδαλιανός εξέφρασε το παράπονο του πως η δημοτική αρχή έπρεπε να ενημερωθεί πιο έγκαιρα για τα κρούσματα και την επιδημιολογική κατάσταση, ενώ αναφορικά με τις αντιδράσεις που υπάρχουν από τους πολίτες και τους επιχειρηματίες πρόσθεσε πως «ο κόσμος είναι εκνευρισμένος και αναστατωμένος και ο εμπορικός σύλλογος μας έκανε παράπονα, γιατί είναι προ της καταστροφής».

Οι περισσότερες μολύνσεις στο νομό Αττικής, εντοπίζονται στο κέντρο της Αθήνας, σε Περιστέρι , Ίλιον , Κηφισιά, Μαρούσι αλλά και τη Σαλαμίνα. Το πρωί του Σαββάτου, ο υπουργός Υγείας συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη για την διαχείριση της κατάστασης στις Μονάδες Εντατικής, καθώς οι επόμενες 15 μέρες θεωρούνται κρίσιμες.

Από τα 43.310 τεστ, εντοπίστηκαν 1.424 νέα κρούσματα. Στην Αττική τα κρούσματα ήταν 680. Πέθαναν 23 άνθρωποι. Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος, εξέφρασε την ανησυχία του για την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, αλλά και την ελπίδα ότι τα πράγματα στο μέλλον θα είναι καλύτερα.

«Δεν ξέρουμε πόσο θα πάει. Επιδημιολογικά δεν είμαστε και πολύ καλά αυτή τη στιγμή. Στην Αττική έχουμε μία σταθεροποίηση. Αλλά το πρόβλημα είναι το φορτίο, που πιέζει το Σύστημα Υγείας, ειδικά σε Αττική και Πάτρα». Πάντως όπως τόνισε ο κ. Γώγος, «αντέχει το σύστημα αυτή τη στιγμή. Υπάρχει το μαξιλάρι να ανοίξουν και νέες μονάδες. Δεν θέλουμε να φτάσουμε όμως εκεί».

Στην κυβέρνηση διαμηνύουν ότι ο Μάρτιος είναι ο μήνας που θα αφήσουμε πίσω μας το σκληρό lockdown και θα υποδεχτούμε ξανά την έναρξη μερικών δραστηριοτήτων. Αυτό, όπως επισημάνθηκε, θα συμβεί αφενός αν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και κυρίως η διασπορά του βρετανικού παραλλαγμένου στελέχους, και αφετέρου από την κατάσταση στις ΜΕΘ.

Για το δεύτερο σκέλος ήδη το υπουργείο Υγείας έχει βάλει σε εφαρμογή το σχέδιό του για αποσυμπίεση των ΜΕΘ, δημιουργώντας εντός των νοσοκομείων 160 επιπλέον κλίνες για τη νοσηλεία  περιστατικών κοροναϊού και 30 κλίνες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) για τους βαριά ασθενείς με Covid.

Την ίδια ώρα στην μάχη αναμένεται να μπουν και οι ιδιωτικές κλινικές, οι οποίες θα δέχονται περιστατικά non-covid από τα νοσοκομεία μεταφοράς, τα οποία ήδη δέχονται ασφυκτική πίεση.

Σε περίπτωση λοιπόν που δεν δούμε αύξηση των νοσηλειών και των κρουσμάτων την επόμενη εβδομάδα, τότε είναι πολύ πιθανό να ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα της αγοράς και των σχολείων.

Ανοιχτό άλλωστε άφησε το ενδεχόμενο να επανεκκινήσουν κάποιες δραστηριότητες από 1η Μαρτίου ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, ενώ και από την πλευρά του ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης τόνισε ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι το άνοιγμα δραστηριοτήτων, όπως καταστήματα και σχολεία από τη συγκεκριμένη ημερομηνία.

Όπως είπε, «μέσα στη βδομάδα θα δούμε μια σταθεροποίηση και μια μείωση των κρουσμάτων προς το τέλος της βδομάδας. Ενδεχομένως από 1η Μαρτίου να υπάρξει επαναλειτουργία κάποιων δραστηριοτήτων. Οι ΜΕΘ θα κρίνουν την άρση των μέτρων.»

Πάντως σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις εκτός νομού και τα ταξίδια, εξήγησε ότι δεν έχουμε φτάσει στο σημείο αυτό της ανοσίας του πληθυσμού με το εμβόλιο, ώστε να αρχίσουν να επιτρέπονται οι μετακινήσεις των εμβολιασμένων από νομό σε νομό.

Αναφορικά με τον εορτασμό του Πάσχα ξεκαθάρισε ότι δεν θα είναι όπως πέρσι που δεν χτύπησαν οι καμπάνες, αλλά ούτε όπως πρόπερσι που τα ρεπορτάζ έδειχναν κοσμοπλημμύρες στις εκκλησίες αλλά θα κινηθούμε κάπου ενδιάμεσα.

«Εφόσον υπάρχει επάρκεια των εμβολίων και με τις αυξημένες δόσεις που αναμένονται, θα τελειώσουμε πολύ πιο γρήγορα» είπε ο κ. Εξαδάκτυλος.

Στο ίδιο μήκος και ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης τόνισε, μιλώντας στον ΑΝΤ1 ότι την 1η Μαρτίου εάν επικρατήσει σταθεροποίηση της κατάστασης με τα κρούσματα, θα υπάρξει σταδιακό άνοιγμα.

«Θα ακολουθήσουμε τις οδηγίες των λοιμωξιολόγων για το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των σχολείων» είπε χαρακτηριστικά. Ειδικά για τα σχολεία τόνισε ότι η ανάγκη για το άνοιγμά τους δεν έχει να κάνει μόνο με το εκπαιδευτικό κομμάτι, αλλά υπάρχουν ζητήματα και ψυχολογικά για τους μαθητές.

Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί έχουν τονίσει πολλάκις πως τα μέτρα που λαμβάνονται είναι δυναμικά, καθώς ο ιός πολλές φορές διασπείρεται ανεξέλεγκτα.