Η αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα της Εθνικής Πινακοθήκης έχει αρχίσει, όπως και για μια σειρά από νέα ιδρύματα ανά τον πλανήτη που περιμένουν να υποδεχθούν το κοινό τους και μάλλον θα το καταφέρουν μέσα στη χρονιά που διανύουμε.

Από το παλιό χρηματιστήριο, Bourse de Commerce, στο Παρίσι, ανασχεδιασμένο από τον Ιάπωνα Ταντάο Αντο, που θα στεγάζει μέρος της συλλογής Πινό, έως το νέο Μουσείο Μουνκ των Ισπανών Herreros Arquitectos στην αναγεννημένη περιοχή της Μπιορβίκα στο Οσλο και το πολυσυζητημένο Μουσείο Κινηματογράφου (Academy Museum of Motion Pictures) στο Λος Αντζελες, δεν μπορούμε παρά να ελπίζουμε ότι το ’21 θα μας αποζημιώσει για όλες τις εκφάνσεις του πολιτισμού που χάσαμε εξαιτίας της πανδημίας.

Στο ΒΗΜΑgazino Special Issue – Πολιτισμός που κυκλοφορεί μαζί με το «Βήμα της Κυριακής», η Μαριλένα Αστραπέλλου παρουσιάζει ορισμένα από τα μεγάλα μουσεία και πολιτιστικούς οργανισμούς που αναμένεται να ανοίξουν εφέτος.

Η σπουδαιότητά τους είναι διπλή, καθώς πέρα από τα έργα και τους θησαυρούς που θα στεγάσουν, όπως το Grand Egyptian Museum κοντά στις Πυραμίδες της Γκίζας, όλα φέρουν την υπογραφή κάποιου διάσημου αρχιτέκτονα.

Για παράδειγμα, το κτίριο LUMA στην πόλη Αρλ είναι σχεδιασμένο από τον starchitect Φρανκ Γκέρι, το Μουσείο σύγχρονης τέχνης M+ φέρει τη σφραγίδα των Ελβετών Χέρτσογκ και Ντε Μερόν, ενώ το Pudong Museum of Art είναι δημιουργία του Ζαν Νουβέλ.

Διαβάστε περισσότερα στο BHMAgazino που κυκλοφορεί με το «Βήμα της Κυριακής»