Για τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορωνοϊού μίλησε στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA και τους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Ανθή Βούλγαρη ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Ιωάννης Τούντας.

Μιλώντας για την περίπτωση του γιατρού στην Κέρκυρα, που φέρεται να προχώρησε σε εμβολιασμούς εκτός σειράς, ο κ. Τούντας είπε ότι «την είδα την περίπτωση και έμεινα έκπληκτος. Το ζήτημα αυτό αμαυρώνει τον υγειονομικό τομέα και αφορά περισσότερο τη δικαιοσύνη, από ό,τι φαίνεται, παρά την επιστήμη. Αυτά που ειπώθηκαν είναι εγκληματικά, γιατί τροφοδοτούν τις ανησυχίες για τον εμβολιασμό, και αυτό σημαίνει περισσότερα θύματα».

«Ασφαλώς και δεν μπορεί να δίνει την έκτη δόση του εμβολίου όπου θέλει. Είναι μια σειρά από λίστες που έχει ετοιμάσει η πολιτεία, με βάση την οποία ορίζεται η προτεραιότητα του εμβολιασμού. Και η έκτη δόση δίνεται με βάση τον κατάλογο προτεραιότητας», συνέχισε στο ίδιο θέμα.

«Είναι αναπόφευκτα τέτοιου είδους προβλήματα, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εφαρμόζουμε ένα σύστημα εμβολιασμού που είναι από τα πιο αποτελεσματικά σε όλη την Ευρώπη. Το πρόβλημά μας αυτή τη στιγμή είναι κυρίως η ποσότητα των εμβολιασμών. Ας μην χάνουμε το δάσος. Οι εμβολιασμοί στη χώρα μας πάνε καλά, η επιδημία παγκοσμίως αρχίζει και κάμπτεται, έχουμε 10% μείωσή της παγκοσμίως. Η σχέση διασωληνωμένων με θανάτους αλλάζει, η θνητότητα πέφτει σημαντικά το τελευταίο διάστημα, παρά την αύξηση της μεταδοτικότητας. Θεωρώ ότι από το Μάρτιο θα αρχίσουμε να βλέπουμε κάμψη της επιδημίας της χώρας μας, και πιστεύω ότι το καλοκαίρι θα μας βρει σε πολύ καλή κατάσταση», τόνισε ο κ. Τούντας.

«Στη φάση που βρισκόμαστε, κάθε μέτρο που πάμε να χαλαρώσουμε, τροφοδοτεί την επιδημία με κρούσματα. Έχω την αίσθηση ότι θα είναι πρόωρο ακόμα και την άλλη εβδομάδα να ανοίξουν βασικοί τομείς που τροφοδοτούν την πανδημία με κρούσματα, όπως τα σχολεία και το λιανεμπόριο. Θέλει πολύ προσοχή. Θα το δούμε την άλλη εβδομάδα», κατέληξε ο καθηγητής.