Στην χτεσινή αναφορά του Αλέξη Τσίπρα ότι «δέχομαι το ρίσκο» εστιάζει η κυβέρνηση για να ενοχοποιήσει ως υγειονομικά επικίνδυνες τις φοιτητικές κινητοποιήσεις.

Δέχομαι το ρίσκο – Την ευθύνη φέρει η κυβέρνηση

Μάλιστα το κλίμα αυτό μεταφέρθηκε και στη Βουλή όπου συζητείται το νομοσχέδιο της Νίκης Κεραμέως και του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη που έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων στην πανεπιστημιακή κοινότητα και τη νεολαία.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ νωρίτερα πήρε το λόγο και κατηγόρησε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο για υιοθέτηση γκεμπελικών μεθόδων καθώς όπως είπε ο κ. Τσίπρας «η απόπειρα να αλλάξει εσκεμμένα τις λέξεις της συνέντευξης μου για να δημιουργήσει εντύπωση ότι εγώ προσωπικά αναλαμβάνω το ρίσκο της επιδημιολογικής επιδείνωσης από τις διαδηλώσεις φοιτητών. Με ρώτησε ο δημοσιογράφος «δέχεστε το ρίσκο» και απάντησα «βεβαίως και το δέχομαι γι αυτό και ζητώ να αποσυρθεί το νομοσχέδιο καθώς αν επιμείνει η κυβέρνηση θα φέρει την ευθύνη»».

Ο κ. Τσίπρας συνέχισε λέγοντας ότι «είναι άλλο το «δέχομαι» ότι υπάρχει ρίσκο και άλλο το «αναλαμβάνω το ρίσκο». Σε αυτό το σημείο της αθλιότητας φτάσατε. Με fake news και διαστρέβλωση και αλλαγή λέξεων να δημιουργήσετε εντυπώσεις».

Αναστείλετε την ψήφιση του νομοσχεδίου

Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Τσίπρας επανέλαβε την πρότασή του για αναστολή της ψήφισης του νομοσχεδίου που προκαλεί διαμαρτυρίες και αντιδράσεις και κάλεσε την κυβέρνηση και την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως «να αναλάβετε την ευθύνη για συρρίκνωση δημοκρατίας και για το γεγονός ότι αν δεν αναστείλετε την διαδικασία συζήτησης και ψήφισης θα υπάρξουν ευλόγως διαμαρτυρίες και συγκεντρώσεις οι οποίες πιθανώς να επιδεινώσουν την επιδημιολογική κατάσταση στην Αθήνα. Εσείς να αναλάβετε την ευθύνη. Να αναστείλετε συζήτηση και ψήφιση νομοσχεδίου».

Ανασκευή των δηλώσεων

Απαντώντας η Νίκη Κεραμέως, τόνισε ότι πρόκειται για προσπάθεια ανασκευής των δηλώσεων Τσίπρα και εκτίμησε πως αυτός ενδεχομένως να είναι και ο λόγος που ο κ. Τσίπρας δεν θέλει να συνεχιστεί η συζήτηση στη βουλή.

«Είπε βεβαίως δέχομαι το ρίσκο! Δέχεται ο κ. Τσίπρας το ρίσκο να αρρωστήσει κάποιος; Δέχεται αυτή την ευθύνη; Το λέμε απερίφραστα! Δεν θα σταματήσει η συζήτηση στη Βουλή για να σταματήσει η συζήτηση για δηλώσεις τους! Αυτός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ το πρωί διαδηλώνει το βράδυ καταγγέλλει για κρούσματα.  Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης έκανε μια πρωτοφανή δήλωση και προσπάθησε να ανασκευάσει σήμερα! Ίσως γι’ αυτό θέλει να κλείσει η βουλή!».

Υποκινητής η κυβέρνηση

Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης σχολίασε: «Ο κ. Τσίπρας ήρθε να απολογηθεί και να ανασκευάσει το ολέθριο λάθος του».

Είχε προηγηθεί νωρίτερα αντίστοιχου τύπου αντιπαράθεση του Πάνου Σκουρλέτη με την υπουργό Παιδείας.

Υπενθυμίζεται ότι χτες το βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στον Alpha με αφορμή τα φοιτητικά συλλαλητήρια και τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας τόνισε ότι αποτελούν βασικό χαρακτηριστικό της δημοκρατίας και σημείωσε ότι «δέχομαι το ρίσκο» σε σχέση με τους υγειονομικούς κινδύνους που επικαλείται η κυβέρνηση για να στηλιτεύσει την πραγματοποίηση των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας.

«Η δημοκρατία δεν μπορεί να μπει σε καραντίνα. Μέτρα καταστολής ελευθεριών δεν μπορούν να γίνονται μόνιμα» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και κάλεσε την κυβέρνηση να αναστείλει το νομοθετικό της έργο που δεν αφορά στην πανδημία λέγοντας ότι η ίδια η κυβέρνηση με την πολιτική της και τα νομοσχέδιά της είναι ο «υποκινητής» αυτών των συγκεντρώσεων.

Θα συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ;

Μετά τη σημερινή τοποθέτηση στη Βουλή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης επανήλθε και μίλησε και αυτός για ανασκευή των δηλώσεων Τσίπρα.

«O κ. Τσίπρας σήμερα στη Βουλή προσπάθησε να ανασκευάσει τη χθεσινή δήλωσή του, ότι δέχεται το ρίσκο να κολλήσουν κορονοϊό κάποιοι άνθρωποι σε μια συγκέντρωση» είπε ο κ. Ταραντίλης και πρόσθεσε:

Από τη δήλωσή του στη Βουλή προκύπτει σαφώς ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνεται ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης την έννοια της πολιτικής ευθύνης. Κατά τον κ. Τσίπρα «δέχομαι την ευθύνη» δεν σημαίνει «αναλαμβάνω την ευθύνη». Αφήνουμε τα συμπεράσματα στους πολίτες.

Τον ρωτάμε επίσης ευθέως: Από τη στιγμή που δέχεται το ρίσκο, ποια είναι η θέση του για την προγραμματιζόμενη αυριανή συγκέντρωση;

Θα συμμετάσχουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή και σε άλλες διαδηλώσεις, τη στιγμή που η κοινωνία δίνει σκληρή μάχη για την ανάσχεση της πανδημίας; Αναμένουμε την απάντησή του».