Για αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας με αφορμή την ανακοίνωση των νέων περιοριστικών μέτρων. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι οι σημερινές ανακοινώσεις αποτελούν επισφράγιση της κυβερνητικής αποτυχίας στη διαχείριση της πανδημίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στον Alpha τόνισε ότι «πρέπει να αλλάξει ο σχεδιασμός» και ζήτησε περισσότερα τεστ και άλλα μέτρα επιδημιολογικής επιτήρησης στους χώρους εργασίας, για την επαναλειτουργία των σχολείων κλπ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε τον πρωθυπουργό για έλλειψη ενσυναίσθησης λέγοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης έχει μολυνθεί από την αλαζονεία της εξουσίας». Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στα της Ικαρίας λέγοντας ότι είναι το δεύτερο ατόπημα στο οποίο υποπίπτει ο πρωθυπουργός παραβιάζοντας τα μέτρα που ο ίδιος εξαγγέλλει.

«Δεν πρόκειται περί ανεμελιάς και λάθους» τόνισε και πρόσθεσε ότι η εικόνα που εκπέμπει ο πρωθυπουργός είναι ότι δεν συναισθάνεται τι βιώνει σήμερα ο μέσος πολίτης. «Δεν καταλαβαίνει τον πόνο του μέσου πολίτη» συμπλήρωσε.

Ο Αλέξης Τσίπρας με αφορμή τα φοιτητικά συλλαλητήρια και τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας τόνισε ότι αποτελούν βασικό χαρακτηριστικό της δημοκρατίας και σημείωσε ότι «δέχομαι το ρίσκο» σε σχέση με τους υγειονομικούς κινδύνους που επικαλείται η κυβέρνηση για να στηλιτεύσει την πραγματοποίηση των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας.

«Η δημοκρατία δεν μπορεί να μπει σε καραντίνα. Μέτρα καταστολής ελευθεριών δεν μπορούν να γίνονται μόνιμα» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και κάλεσε την κυβέρνηση να αναστείλει το νομοθετικό της έργο που δεν αφορά στην πανδημία λέγοντας ότι η ίδια η κυβέρνηση με την πολιτική της και τα νομοσχέδιά της είναι ο «υποκινητής» αυτών των συγκεντρώσεων.

Στα της οικονομίας ο κ. Τσίπρας επέμεινε στην ανάγκη διαγραφής μέρους του ιδιωτικού χρέους λέγοντας ότι «η μεσαία τάξη πηγαίνει στην κόλαση» και πρόσθεσε ότι «αυτό που συμβαίνει με αφορμή την πανδημία είναι μια μεγάλη αναδιάταξη στην αγορά και την αγορά εργασίας».

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για λουκέτο σε μία στις τρεις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ δύο στις τρεις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα έχουν πρόβλημα επιβίωσης.

Προς την κατεύθυνση αυτή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για ριζικό τρόπο αναδιάρθρωσης του ιδιωτικού χρέους προς το δημόσιο και τις τράπεζες καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα υπονομευτεί η προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας. «Μια οικονομία βυθισμένη στα χρέη δεν μπορεί να έχεις επενδύσεις και ρυθμούς ανάπτυξης» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τσίπρας πρότεινε ως λύση έναν «συνδυασμός πολλών δόσεων και διαγραφή μέρους του ονομαστικού χρέους» σε ότι αφορά το ιδιωτικό χρέος προς τα δημόσια ταμεία λέγοντας ότι «αν δεν πάμε σε διαγραφή 40-60% και 120 δόσεις δεν μπορεί να αποπληρωθεί αυτό το χρέος», ενώ σε ότι αφορά το ιδιωτικό χρέος προς τις τράπεζες είπε ότι είναι ένα άλλο θέμα αλλά και εκεί μπορούν να βρεθούν λύσεις όπως πχ η αναστολή πληρωμών για ένα διάστημα, η διαγραφή τόκων υπερημερίας κλπ.

«Αν διαβλέπω μεγαλύτερο σκάνδαλο από τη συρρίκνωση της δημοκρατίας είναι το σκάνδαλο των τραπεζών. Έχουν ρευστότητα και δεν την διοχετεύουν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Μάλιστα εκτίμησε ότι από τα κρίσιμα ζητήματα της ελληνικής οικονομίας είναι το ιδιωτικό χρέος, ενώ το δημόσιο χρέος θα είναι από τα κρισιμότερα ζητήματα για την ευρωπαϊκή οικονομία το επόμενο διάστημα.

«Η κριτική που κάναμε είναι ότι η κυβέρνηση δεν στήριξε εμπροσθοβαρώς επιχειρήσεις και νοικοκυριά» είπε ο κ. Τσίπρας προσθέτοντας ότι θα έχουν πανδημία ανισοτήτων κοινωνικών καθώς «όταν φύγουμε από τον εφιάλτη για το αν θα ζήσουμε, θα έρθει ο εφιάλτης για το πως θα ζήσουμε».