Τους τοίχους του Προεδρικού Μεγάρου πάντοτε κοσμούσαν αξιόλογοι πίνακες ζωγραφικής δανεισμένοι από την Εθνική Πινακοθήκη. Τώρα όμως το Προεδρικό απέκτησε έναν σπάνιο πίνακα, τη «Δόξα των Ψαρών» του Νικολάου Γύζη. Τοποθετήθηκε ήδη σε περίοπτη θέση στο γραφείο της Προέδρου της Δημοκρατίας και θα βρίσκεται εκεί κοσμώντας το γραφείο του εκάστοτε αρχηγού κράτους, ιστορικό στολίδι και για τους επερχόμενους Προέδρους. Ένας πίνακας όχι και τόσο μεγάλης σημασίας, που βρισκόταν στο γραφείο της Προέδρου, μετακινήθηκε σε άλλο σημείο προκειμένου να τοποθετηθεί στη θέση του η «Δόξα των Ψαρών». Ίσως οι περισσότεροι να μην το γνωρίζετε αλλά αγνοείται ακόμα ένας πίνακας του Γύζη για τα Ψαρά…

***

Ο εξαφανισμένος πίνακας του Γύζη

Κοσμούσε για πολλά χρόνια τα ανάκτορα, όπως μου λένε, αλλά εξαφανίστηκε, ή μάλλον αγνοείται η τύχη του, με την αλλαγή του πολιτεύματος επί δικτατορίας.

***

Για χειρονομία ευγενούς προσφοράς και υψηλού εθνικού συμβολισμού έκανε λόγο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατά την παράδοση στην Προεδρία της Δημοκρατίας του πίνακα του Νικόλαου Γύζη «Δόξα» (ή «Δόξα των Ψαρών») από τον έως σήμερα κάτοχό του, Δημήτρη Γκέρτσο.

***

Ο εγγονός του Παπαστράτου

Ο σπουδαίος αυτός πίνακας είχε αγοραστεί πριν από περίπου εκατό χρόνια από τον παππού του κ. Γκέρτσου, τον ιδρυτή της γνωστής καπνοβιομηχανίας, Ευάγγελο Παπαστράτο, με προτροπή της συζύγου του Καίτης Δαμβέργη, μιας από τις πρώτες γυναίκες που φοίτησαν στη Σχολή Καλών Τεχνών, κληροδοτήθηκε στη μοναχοκόρη τους Χάρι και στον σύζυγό της Θανάση Γκέρτσο και έμεινε στην οικογένεια επί δεκαετίες.

***

Ο Παυλόπουλος, τα email και το θρίλερ στο Προεδρικό

Από τη μεταπολίτευση και μετά μόνον δύο Πρόεδροι είχαν μία και μόνον θητεία. Οι Χρήστος Σαρτζετάκης και Προκόπης Παυλόπουλος. Ο μεν πρώτος αποχώρησε από τις δημόσιες παρεμβάσεις όταν έληξε η θητεία του, αλλά ο κ. Παυλόπουλος από τις 13 Μαρτίου 2020 που παρέδωσε στη διάδοχό του Κατερίνα Σακελλαροπούλου δεν έχει αποστεί από τις δημόσιες ανακοινώσεις, παρεμβάσεις και επικοινωνίες με ξένους ηγέτες. Πρόσφατο παράδειγμα το τηλεφώνημα που έκανε στον Πορτογάλο Πρόεδρο προκειμένου να τον συγχαρεί για την εκλογή του, προτού καν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον συγχαρεί. Τέτοιες κινήσεις εκτός του αυστηρού πρωτοκόλλου που μπορούν να δημιουργήσουν παρεξηγήσεις σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο δεν έκανε ποτέ ο προκάτοχος του κ. Παυλόπουλου Κάρολος Παπούλιας.

Ο κ. Παυλόπουλος φεύγοντας από το Προεδρικό έχει εγκατασταθεί σε γραφείο επί της οδού Λ. Αλεξάνδρας, ενώ απέκτησε και προσωπικό ιστότοπο. Μπορεί οι πιο στενοί συνεργάτες να λένε ότι ο «Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν, συνεπώς μπορεί να κάνει όποιες δηλώσεις θέλει». Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Η πρόσφατη αποκάλυψη ότι στα email της Προέδρου της Δημοκρατίας είχαν και άλλοι πρόσβαση και ότι δεν είχαν αλλάξει κωδικό στη ηλεκτρονική αλληλογραφία από τότε που αποχώρησε από το αξίωμα ο κ. Παυλόπουλος είχε ως αποτέλεσμα να παιχτεί ένα θρίλερ στο Προεδρικό, με εντολή για ΕΔΕ, με πειθαρχικές ποινές που επιβλήθηκαν και με την κλήση της Υπηρεσίας Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, να ξεδιαλύνει την κατάσταση. Όπως καταλαβαίνετε η υπόθεση είναι εξαιρετικά σοβαρή.

Αλλά δεν είναι η πρώτη φορά. Tο site που είχε δημιουργήσει κ. Παυλόπουλος είναι στη διεύθυνση prokopiospavlopoulos.gr. Ωστόσο, αυτό που προξένησε εντύπωση είναι ότι αν πληκτρολογήσει κανείς… ανορθόγραφα τη λέξη «προεδρία» στα αγγλικά, βάζοντας «s» αντί για «c» στην κατάληξη (presidensy.gr αντί για το σωστό presidency.gr) τότε αυτομάτως παραπέμπεσαι στην ιστοσελίδα του κ. Παυλόπουλου. Θεωρήθηκε τότε ως παραπλανητικό σε σχέση με την προεδρία της Δημοκρατίας. Το presidency.gr είναι ο επίσημος λογαριασμός της Προεδρίας της Δημοκρατίας

***

Το 3,9% του πληθυσμού έχει εμβολιασθεί

Πάμε πρώτα στα καλά νέα όσον αφορά την πανδημία:

* Έχουν έως σήμερα εμβολιασθεί 410.000 συνάνθρωποί μας, με ποσοστό κάλυψης 3,9%.

*Ανοίγει η πλατφόρμα για άλλες δύο κατηγορίες πολιτών. Για τους πολίτες ηλικίας 60-64, η πλατφόρμα θα ανοίξει την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου και οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν στις 15 Φεβρουαρίου, την επόμενη Δευτέρα.

* Για τους πολίτες ηλικίας 75-79 η πλατφόρμα θα ανοίξει την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου.

*Τη Δευτέρα έχουν παραληφθεί οι πρώτες 45.000 δόσεις από την Astrazeneca και αναμένονται οι επόμενες παραλαβές.

Όπως δήλωσε οΜάριος Θεμιστοκλέους, υπάρχει ένα πρόβλημα με το συγκεκριμένο εμβόλιο, καθώς δεν υπάρχει μεγάλο δείγμα εμβολιασμένων για τους άνω των 65. Ωστόσο, όπως τόνισε φαίνεται να παρέχει επαρκή ασφάλεια. Πρόσθεσε, δε, πως από την πρώτη δόση έως τη δεύτερη, μπορούν να μεσολαβήσουν έως και 12 εβδομάδες».

***

Πάμε τώρα στα κακά νέα

*Αρχίζουν και γεμίζουν τα κρεβάτια των νοσηλευόμενων από κορωνοϊό. Ευτυχώς ακόμα υπάρχει μια σχετική άνεση στις ΜΕΘ, αλλά ουδείς γνωρίζει για πόσο ακόμα.

*Αυτή η αύξηση των εισαγωγών κάνει τους ειδικούς να σκεφτούν νέες λύσεις. Έτσι αποφάσισαν να μεταφέρονται σε απλές νοσοκομειακές κλίνες όσοι ασθενείς με κορωνοϊό έγιναν κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους αρνητικοί στον ιό.

***

Αναπάντητα ερωτήματα για το black out

Ερωτήματα απασχολούν την κυβέρνηση, όπως μαθαίνω, για το ηλεκτροδοτικό σύστημα της χώρας και τη συντήρησή του μετά το μαζικό black out σε Αττική και περιοχές της Πελοποννήσου. Οι εκτεταμένες διακοπές ρεύματος, που ξεκίνησαν λίγο πριν τις 23:00, το βράδυ της Κυριακής οφείλονταν σε έκρηξη και φωτιά στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Κουμουνδούρου του ΑΔΜΗΕ στον Ασπρόπυργο.

Το βασικό ερώτημα παραμένει γιατί δε λειτούργησαν οι ασφάλειες ώστε να περιοριστεί το γεγονός κι έφτασε το black out να επηρεάσει 1 εκατ. κόσμο σε Πελοπόννησο, Δυτική Αττική και περιοχές όπως το κέντρο της Αθήνας. Ιδού μερικές από τις συνέπειες του balck out, πέραν της ταλαιπωρίας που υπέστη ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού.

*Περισσότεροι από 100 αστυνομικοί χρειάστηκε να κινητοποιηθούν προκειμένου να ενισχύσουν την ασφάλεια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, του οποίου τα ηλεκτρονικά συστήματα έμειναν για αρκετή ώρα εκτός λειτουργίας εξαιτίας του μπλακ άουτ που σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής στην Αττική. Στους χώρους του Μουσείου μετέβη την ώρα του μπλακ άουτ η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ενώ δημιουργήθηκε άμεσα αστυνομικός κλοιός γύρω από το κτήριο.

***

* Έντεκα φιαλίδια εμβολίων για τον κορωνοϊό που αντιστοιχούν σε 66 δόσεις καταστράφηκαν στο νοσοκομείο Δρομοκαΐτειο κατά την χθεσινή διακοπή ρεύματος λόγω της πυρκαγιάς στον Ασπρόπυργο, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννακός. Και τούτο συνέβη παρότι δούλεψε η γεννήτρια στο φαρμακείο του νοσοκομείου όπου είναι αποθηκευμένα τα εμβόλια, υπήρξε βλάβη στον πίνακα με αποτέλεσμα 11 φιαλίδια που αντιστοιχούν σε 66 δόσεις να καταστραφούν. Οι εν λόγω δόσεις δεν ήταν για τους ασθενείς αλλά για πολίτες, ορισμένοι εκ των οποίων βρίσκονται ήδη στο εμβολιαστικό κέντρο του Δρομοκαΐτειου και αναμένουν να εμβολιαστούν.

***

Βελτίωση της υγείας του Καλογήρου

Οι γιατροί είχαν ανησυχήσει καθότι όταν εισήχθη στο νοσοκομείο «Σωτηρία» ο Μιχάλης Καλογήρου είχε έντονα συμπτώματα. Πράγμα που μαρτυρούσε ότι είχε κολλήσει τον κορωνοϊό εδώ κα μέρες και απλώς τα συμπτώματα εκδηλώθηκαν μεταγενέστερα. Ήταν δηλαδή στην αρχή ασυμπτωματικός και αυτός ήταν ο λόγος που μπήκαν σε καραντίνα όλα τα πρόσωπα του πολιτικού γραφείου του πρώην πρωθυπουργού. Ο Μιχάλης Καλογήρου εξακολουθεί να νοσηλεύεται με κορωνοϊό στο νοσοκομείο Σωτηρία. Ανιχνεύθηκε σε αυτόν η βρετανική μετάλλαξη του κορωνοϊού. Ευτυχώς η κατάστασή της υγείας του έχει βελτιωθεί και δεν αποκλείεται ακόμα και σήμερα να πάρει εξιτήριο. Να σημειώσω εδώ ότι το ενδιαφέρον για την υγεία του κ. Καλογήρου που έδειξε ο κ. Τσίπρας ήταν συνεχές, τηλεφωνώντας στους θεράποντες γιατρούς του.

***

Βήμα Πρόσθες

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος κάνει δόγμα (και σήμα για τις Ειδικές Δυνάμεις) τον διάλογο της Σπαρτιάτισσας μάνας που έδωσε το ξίφος για τον πόλεμο στο γιο της. Κι εκείνος της είπε «είναι κοντό, μάνα, το ξίφος που μου χάρισες και δεν φτάνει να χτυπήσω τον εχθρό». «Και βήμα πρόσθες» του απάντησε λακωνικά η γενναία μάνα. Δηλαδή, την ώρα του πολέμου κάνε άλλο ένα βήμα μπροστά. Πήγαινε πιο κοντά στον εχθρό με φρόνημα ηρωικό και θα νικήσεις.

«Και Βήμα Πρόσθες» αποτελεί πλέον το σήμα του νέου κλάδου των Ειδικών Δυνάμεων. Το έκανε γνωστό ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στη διάρκεια της άσκησης με αμφίβια σκάφη MARK V (από τα αποθέματα των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων) στην οποία πήραν μέρος ειδικές δυνάμεις σε εντυπωσιακούς σχηματισμούς. Να σημειώσω εδώ ότι ο στρατηγός ακόμα και τώρα παραμένει καταδρομέας- αλεξιπτωτιστής και βατραχάνθρωπος μετέχοντας σε ρίψεις αλεξιπτωτιστών και σε καταδύσεις. Άλλωστε διετέλεσε διοικητής Ζ-ΜΑΚ (της αφρόκρεμας των ειδικών δυνάμεων των Ενόπλων Δυνάμεων.)