Πρώτη μέρα ξανά με click away κι οι αγορές της Αθήνας δεν θυμίζουν σε τίποτα τις εικόνες από την προηγούμενη εβδομάδα. Παρά την απογοήτευση των εμπόρων όμως, στο τραπέζι δεν είναι η χαλάρωση των μέτρων αλλά αντίθετα η αυστηροποίηση τους.

Το μεγάλο στοίχημα είναι να μείνουν όρθια τα νοσοκομεία και οι εισαγωγές προβληματίζουν. Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, προστέθηκαν στη λίστα των κρουσμάτων άλλα 733 περιστατικά την Κυριακή. 21 συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους ενώ 262 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Στα νοσοκομεία Γεννηματάς, Σισμανόγλειο και Ελπίς, ήδη η πληρότητα είναι 100%.

Tην συζήτηση για το σκληρό lockdown επιβάλλει η ανάγκη να μην επαληθευτεί η πρόβλεψη για 2.000 κρούσματα μέσα στην εβδομάδα ή ακόμα χειρότερα για 2.500 ημερήσια κρούσματα την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου.

Με αυτά τα δεδομένα το κλείσιμο των σχολείων ξαναμπαίνει στο τραπέζι.

H κυβέρνηση μελετάει ακόμα την επιβολή κόφτη στα SMS που μπορεί να στείλει ο κάθε πολίτης στο 13033 για να μην γίνεται κατάχρηση, από την άλλη όμως το επόμενο Σάββατο θα ανοίξουν οι λαϊκές.

«Χάθηκαν» 66 δόσεις από το black out

Την Κυριακή έφτασε και το εμβόλιο της AstraZeneca και οι εμβολιασμοί θα αρχίσουν από την προσεχή Παρασκευή, στις ηλικιακές ομάδες 60 έως 64 ετών.

Από την άλλη, ερωτηματικό παραμένει η σταθερή ροή των εμβολίων από τις εταιρείες στις χώρες, ενώ προβλήματα δημιουργούν και τυχαία γεγονότα όπως η χθεσινή διακοπή ρεύματος που κατέστρεψε δεκάδες δόσεις.

«Έπαθε βλάβη ο πίνακας και σταμάτησε η λειτουργία του ψυγείου που ήταν φυλαγμένα 11 φιαλίδια εμβολίου κατά του κορωνοϊού. Σύνολο 66 δόσεις εμβολίου».

Πάντως, κυβέρνηση και ειδικοί, παραμένουν σε συναγερμό, με δεδομένο ότι το πρώτο εξαήμερο του Φεβρουαρίου, καταγράφηκαν συνολικά 6.256 νέα κρούσματα, σημειώνοντας αύξηση πάνω από 66% σε σχέση με τον Ιανουάριο.

Οριακή η κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής

Πολλά από τα νοσοκομεία καταγράφουν αρνητικά ρεκόρ.

ΣΩΤΗΡΙΑ. Ρεκόρ ασθενών σε σύνολο και ΜΕΘ. Νοσηλεύονται συνολικά 283 ασθενείς εκ των οποίων 65 στις ΜΕΘ. Κενές κλίνες ΜΕΘ 19.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ. Νοσηλεύονται 31 ασθενείς στις ΜΕΘ σε 32 κλίνες. Μία κλίνη κενή.

ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ. Νοσηλεύονται στις κλινικές 21 ασθενείς στις 27 κλίνες και η ΜΕΘ γεμάτη με 14 ασθενείς.

ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΝΚ. πριν δύο εβδομάδες νοσήλευε 20 ασθενείς. Τώρα νοσηλεύονται 65 ασθενείς με κορωνοϊό.

ΠΑΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ. Μέχρι πριν δύο εβδομάδες είχε ένα με δύο ασθενείς. Τώρα νοσηλεύει πάνω από 25.

ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ. Η ΜΕΘ είναι γεμάτη με 11 ασθενείς και στις κλινικές νοσηλεύει 43 ασθενείς στις 60 κλίνες που διαθέτει.

ΚΑΤ. Στη ΜΕΘ νοσηλεύει 6 ασθενείς στις 7 κλίνες που διαθέτει.

ΕΛΠΙΣ. Η ΜΕΘ είναι γεμάτη με 6 ασθενείς και στις κλινικές νοσηλεύονται 40 ασθενείς στις 42 κλίνες που διαθέτει.

ΝΙΜΙΤΣ. Νοσηλεύει 2 ασθενείς στη ΜΕΘ στις 4 κλίνες που διαθέτει.

ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ. Στη ΜΕΘ νοσηλεύονται 9 ασθενείς στις 12 κλίνες και στις κλινικές 18 ασθενείς στις 24 κλίνες.

ΘΡΙΑΣΙΟ. Στις ΜΕΘ νοσηλεύονται 7 ασθενείς στις 12 κλίνες και στις κλινικές νοσηλεύονται περί τους 45 ασθενείς σχεδόν γεμάτες.

ΑΤΤΙΚΟΝ. Στις ΜΕΘ νοσηλεύονται 10 ασθενείς στις 23 κλίνες και στις κλινικές 50 ασθενείς στις 65 περίπου κλίνες που διαθέτει.

Ρεκόρ ασθενών με κορωνοϊό στις ΜΕΘ νοσοκομείων Αττικής.

Στις 205 κλίνες ΜΕΘ που λειτουργούν για κορωνοϊό στην Αττική οι 161 είναι καλυμμένες. Κενές 44.