Η αύξηση του ιικού φορτίου στην Αττική ξεπερνά το 200% συγκριτικά με την περασμένη εβδομάδα δήλωσε ο καθηγητής αναλυτικής Χημείας, Ν. Θωμαΐδης. Μιλώντας στον Antenna ο καθηγητής παρατήρησε «εκτεταμένη διασπορά στην Αττική η οποία ενδέχεται να συνδέεται με τα στελέχη που είναι πιο μεταδοτικά».

Στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό, ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Γ. Παναγιωτακόπουλος ανέφερε ότι τα μεταλλαγμένα στελέχη δεν σχετίζονται με την αυξημένη θνητότητα, όμως δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να σχετίζονται με την αυξημένη, συγκριτικά με το διάστημα προ 15 ημερών, διασπορά του κοροναϊού στα σχολεία.

«Ενδεχομένως να οφείλεται στη μετάλλαξη, γιατί δεν μπορώ να πιστέψω ότι δεν τηρούνται τα μέτρα», δήλωσε σχετικά ο καθηγητής.

Ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ τόνισε πως βρισκόμαστε σε μια «κρίσιμη καμπή της επιδημίας» απαντώντας στο ερώτημα αν προβλέπεται περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων, εξηγώντας ότι, «υπάρχουν δεδομένα που επηρεάζουν τη μεταδοτικότητα».

Όσον αφορά το εμβόλιο της AstraZeneca, ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥΑ τόνισε πως «δεν σημαίνει ότι δεν είναι αποτελεσματικό, αλλά ορισμένες χώρες θεώρησαν ότι δεν έχουν επαρκή δεδομένα».