Με τα κρούσματα του μεταλλαγμένου κορωνοϊού να έχουν φτάσει στη χώρα μας τα 403, ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος για το αν καλύπτουν τα εμβόλια τις μεταλλάξεις αυτές αλλά και για το αν επαρκούν τα μέτρα που έχει λάβει η χώρα, για να οχυρωθεί από τον ιό.

«Είναι λίγο ανησυχητικά τα δεδομένα αυτή τη στιγμή. Το επικρατών στέλεχος στη χώρα μας εξακολουθεί να είναι αυτό που επικράτησε στην Ευρώπη από το Μάρτιο και μετά. Είναι διαφορετικό από αυτό που ξεκίνησε στην Κίνα. Ο ιός έχει αλλάξει αρκετές φορές στη διάρκεια της χρονιάς. Δεν έχει αλλάξει τόσο πολύ που να μας ανησυχεί ότι η πλειοψηφία των εμβολίων δεν θα είναι επαρκής», είπε ο καθηγητής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, σχεδόν όλα τα εμβόλια καλύπτουν και τα δύο μεταλλαγμένα στελέχη.

«Εκεί που αλλάζουν λίγο τα πράγματα είναι με το εμβόλιο της AstraZeneca. Μετά από μία δόση, δημιουργεί ανοσοπροστασία στο 72% η οποία είναι καλύτερη από την πρώτη δόση της Pfizer που είναι 52%. Όμως με τη δεύτερη δόση, δε φτάνει στο 95% που φτάνει η Pfizer αλλά στο 82%. Αλλά προσφέρει 100% προστασία στις βαριές περιπτώσεις, αποτρέπει τους θανάτους και τις νοσηλείες. Επομένως είναι λίγο λιγότερο καλό για τις ήπιες και τις μέτριες περιπτώσεις αλλά είναι εξίσου καλό για τις βαριές περιπτώσεις. Επίσης πιάνει την αγγλική παραλλαγή αλλά είναι λίγο πιο αδύναμο στης Νότιας Αφρικής. Να περιμένουμε λίγο».

Ο ίδιος θεωρεί ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε σε μαζικούς εμβολιασμούς παγκοσμίως, για να αποφύγουμε νέες μεταλλάξεις. Κι αυτό γιατί αν επικρατήσει ένας ιός ανεξέλεγκτος σε τρίτες χώρες, η πιθανότητα μετάλλαξης θα είναι μεγαλύτερη.

Ενδεχόμενο τρίτης δόσης

Ο καθηγητής, μιλώντας στο ΣΚΑΙ τόνισε είπε ότι υπάρχει ενδεχόμενο να χρειαστεί τρίτη δόση εμβολίου, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των μεταλλάξεων.

«Αν δούμε ότι τα εμβόλια αυτά δεν είναι όπως μας λένε οι εταιρείες, 100% αποτελεσματικά για να αποτρέπουν τις νοσηλείες και τους θανάτους -γιατί αυτό μας ενδιαφέρει περισσότερο- τότε προφανώς και θα χρειαστεί επαναληπτική δόση. Αυτή φτιάχνουν τώρα οι εταιρείες».