Στα προ-πανδημίας επίπεδα επανήλθαν τη Δευτέρα οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, καθώς οι επενδυτές προεξοφλούν επιτυχία της μάχης κατά του κορωνοϊού, επιστροφή της ανάπτυξης και της οικονομικής δραστηριότητας, άρα και αύξηση της ζήτησης για ενέργεια.

Στην αγορά εμπορευμάτων του Λονδίνου η τιμή του πετρελαίου Βόρειας Θάλασσας ενισχύθηκε πάνω από τα 60 δολάρια το βαρέλι, πετυχαίνοντας ένα άλμα της τάξεως του 59% μέσα σε λίγους μήνες, από τον περασμένο Νοέμβριο συγκεκριμένα. Στην αγορά της Νέας Υόρκης η τιμή του αργού ξεπέρασε τα 55 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά το τελευταίο 12μηνο.

Τα συμβατικά επιχειρήματα

«Ο μεγαλύτερος οδηγός της αγοράς είναι οι προσδοκίες για ανάκαμψη της οικονομίας και της ζήτησης για πετρέλαιο, καθώς οι ενδείξεις από το μέτωπο της πανδημίας είναι ενθαρρυντικές», δήλωσε στο BBC ο Βαντάνα Χάρι της Vanda Insights από τη Σιγκαπούρη. «Άλλοι παράγοντες που ωθούν ανοδικά τις τιμές είναι οι προσπάθειες των πετρελαιοπαραγωγικών κρατών και κυρίως της Σαουδικής Αραβίας να περιορίσουν την πετρελαϊκή προσφορά», πρόσθεσε ο Βαντάνα Χάρι.

Οι παράγοντες της αγοράς και οι αναλυτές εκτιμούν ότι η κάμψη κατά 70% της αεροπορικής κίνησης και η κατάρρευση του τουριστικού τομέα παγκοσμίως (όπως άλλωστε και η γενικότερη κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας και η ύφεση λόγω των περιοριστικών μέτρων των κυβερνήσεων) έχουν μειώσει σημαντικά τη ζήτηση για πετρέλαιο για τους σκοπούς αυτούς.

Από την άλλη πλευρά, όμως, σημειώνουν ότι η εκτίναξη του ηλεκτρονικού εμπορίου και οι αυξημένες ανάγκες για αποστολή εμπορευμάτων και δεμάτων έχει εν πολλοίς αντισταθμίσει την πετρελαϊκή ζήτηση – μεταφορές εμπορευμάτων δεν γίνονται μόνο με αεροσκάφη αλλά και με εμπορικά πλοία και τρένα και βεβαίως οδικώς.

Υποψίες για νέο «πάρτι»

Θα παρατηρούσε κανείς ότι δεν είναι πολύ πειστικό το επιχείρημα περί αντισταθμίσματος της ζήτησης. Μοιάζει σαν να υποστηρίζει κάποιος ότι «εντάξει, δεν παίρνω καθημερινά το ΙΧ μου για να πάω στη δουλειά, αλλά δουλεύοντας από το σπίτι καίω περισσότερο ρεύμα, οπότε έρχεται μία η άλλη».

Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που οι τιμές του πετρελαίου εκτοξεύονται εν καιρώ οικονομικών κρίσεων και υφέσεων – και πάνε περίπατο θεμελιώδεις νόμοι της αγοράς όπως είναι ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης.

Εν προκειμένω αναφερόμαστε στο θέμα της μεγάλης ρευστότητας που υπάρχει την περίοδο αυτή, καθώς κυβερνήσεις και Κεντρικές Τράπεζες σπεύδουν με γενναιόδωρα «πακέτα» μέτρων να στηρίξουν την οικονομική δραστηριότητα και το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων.

Τα «πλεονάζοντα» κεφάλαια από τα μέτρα στήριξης εξάλλου έχουν στείλει στα ύψη εν μέσω πανδημικής κρίσης, εγκλεισμών, αποκλεισμών και κατάρρευσης των οικονομιών και των κερδών των επιχειρήσεων τις τιμές των μετοχών στη Wall Street. Μέρος της αρωγής προς τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους έχει εκτινάξει σε επίπεδα-ρεκόρ το τελευταίο διάστημα κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin.

Προνομιακός χώρος κερδοσκοπικής δράσης

Είναι προφανές ότι «κάποιο» από το χρήμα που προορίζεται για τους αναξιοπαθούντες τζογάρεται στις αγορές. Οι προθεσμιακές αγορές πετρελαίου αποτελούν προνομιακό χώρο κερδοσκοπικής δράσης των κεφαλαίων, όπως έχει φανεί στο παρελθόν και συγκεκριμένα κατά την προ δεκαετίας παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και παλαιότερα κατά τη διάρκεια πολεμικών αναφλέξεων στη Μέση Ανατολή.

Εν προκειμένω, η έναρξη της εκταμίευσης του πακέτου των 1,9 τρισ. δολαρίων Μπάιντεν δεν αποκλείεται να πυροδοτήσει κατακλυσμιαία εισροή κεφαλαίων, «πάρτι» κερδοσκοπίας στις αγορές πετρελαίου και «ράλι» διαρκείας των τιμών.

Θα φανεί αυτό και από την συγριτική εξελικτική πορεία των τιμών του Brent και του αργού. Στη προ δεκαετίας «αφύσικη» κούρσα των πετρελαϊκών τιμών είχε παρατηρηθεί «προσπέρασμα» της τιμής του αργού στην τιμή του Brent, καθώς η λονδρέζικη αγορά πετρελαίου είναι κατά κανόνα κατά 1-2 δολάρια «ακριβότερη» από εκείνη της Νέας Υόρκης.