Στην επιβολή νέων αυστηρών περιορισμών στις μετακινήσεις και τη λειτουργία του λιανεμπορίου προχώρησε η κυβέρνηση μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου σε μια προσπάθεια να αποσοβηθεί το καταστροφικό χτύπημα ενός τρίτου κύματος της πανδημίας στη χώρα.

Τα νέα μέτρα κάνουν το – ήδη εν ισχύ – lockdown σκληρότερο και το φέρνουν… ένα βήμα πιο κοντά στην δυσκολότερη εκδοχή του, αυτή του Μαρτίου του 2020, αφού και χθες τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 1.000.

Η κυβέρνηση με κλειστά κλειστά καταστήματα και απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 (αντί για τις 21:00) τα Σαββατοκύριακα επιχειρεί να περιορίσει τη διασπορά του νέου κορωνοϊού σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, μετά τη ραγδαία άνοδο στον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων και την πίεση που αρχίζει να δέχεται εκ νέου το σύστημα Υγείας, με την αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία.

Τι αλλάζει λοιπόν;

Κυκλοφορία μέχρι τις 18:00 τα Σαββατοκύριακα σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική

Σε Αττική, Θεσσαλονίκη και  Χαλκιδική από σήμερα στις 06:00, μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου κάθε Σάββατο και Κυριακή η μετακίνηση γίνεται μόνο με SMS και για τους 6 λόγους που συνοδεύουν τη χρήση του και μόνο μέχρι τις 18:00. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας για το Σάββατο και την Κυριακή ξεκινά στις 18:00 και ισχύει μέχρι τις 05:00 της επόμενης μέρας.

Ακόμα, αναστέλλεται η δια ζώσης λειτουργίας των Λυκείων, ενώ λειτουργούν οι υπόλοιπες σχολικές βαθμίδες και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί με φυσική παρουσία.

Συνεχίζεται η λειτουργία του λιανεμπορίου και των δραστηριοτήτων που είχαν ανοίξει, αλλά αυτό θα γίνεται αποκλειστικά με τη μέθοδο του click away.

Κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής καθώς και οι υπηρεσίες διαιτολογίας και διαιτολογικών μονάδων, οι υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και τα ΚΤΕΟ λειτουργούν κανονικά, με τους όρους και τα μέτρα που ήδη ισχύουν. Τόσο το λιανεμπόριο όσο και αυτά τα καταστήματα και υπηρεσίες, διευκρινίζεται ότι θα λειτουργούν από Δευτέρα έως και Παρασκευή από τις 07:00 το πρωί έως τις 20:00 το βράδυ και μόνο.

Το Σάββατο παραμένουν κλειστά.

Το Σάββατο, στις τρεις παραπάνω περιοχές, παραμένουν ανοιχτά μόνο τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων, οι φούρνοι, τα βενζινάδικα και τα φαρμακεία και μόνο από τις 07:00 το πρωί μέχρι τις 17:00 το απόγευμα.

Παράλληλα, διευκρινίζεται ότι και η λειτουργία λαϊκών αγορών αναστέλλεται τα Σαββατοκύριακα. Η συγκεκριμένη διάταξη που αφορά στις λαϊκές αγορές θα ισχύσει από το επόμενο Σαββατοκύριακο (13-14 Φεβρουαρίου).

Οι χώροι λατρείας λειτουργούν με τον τρόπο που ισχύει μέχρι σήμερα.

Σημειώνεται, δε, πως οι τρεις αυτές περιοχές, Αττική, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, καθώς και οι πέντε περιοχές μεγάλου αυξημένου επιδημιολογικού κινδύνου, Πάτρα, Χαλκίδα, Μύκονος, Σαντορίνη και Άγιος Νικόλαος παραμένουν σε καθεστώς καθημερινής επιδημιολογικής παρατήρησης και η εξέλιξη της πανδημίας θα αξιολογείται καθημερινά, σε τακτικές τεχνικές συσκέψεις και σε συνάρτηση τόσο των καθημερινών επιδημιολογικών δεδομένων όσο και των αποτελεσμάτων των ιχνηλατήσεων των κρουσμάτων και των στενών τους επαφών.

Οι λόγοι μετακίνησης

Σύμφωνα λοιπόν με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις οι λόγοι είναι οι εξής:

  1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
  2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
  3. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
  4. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο.
  5. Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
  6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου. Κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, μετά την απαγόρευση κυκλοφορίας (διαφέρουν οι ώρες ανά περιοχή) οι μόνοι λόγοι μετακίνησης είναι για εργασία, για λόγους υγείας, καθώς και για βόλτα κατοικίδιου ζώου.

Κλείνουν τα πάντα σε πέντε περιοχές

Στον δήμο Θήρας, στον δήμο Μυκόνου, στον δήμο Χαλκίδας, στον δήμο Πάτρας και στον δήμο Αγίου Νικολάου Κρήτης, λόγω της «έκρηξης» κρουσμάτων τέθηκαν σε εφαρμογή από σήμερα ακόμα πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα από αυτά που ισχύουν στις «κόκκινες» περιοχές.

Συγκεκριμένα στις παραπάνω περιοχές, από σήμερα στις 06:00 απαγορεύεται η κυκλοφορία καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας.

Ακόμα, αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου, καθώς και των κομμωτηρίων, των κουρείων, των κέντρων αισθητικής καθώς και των υπηρεσιών διαιτολογίας και διαιτολογικών μονάδων, των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και των ΚΤΕΟ και των πρακτορείων ΟΠΑΠ.

Ανοιχτά παραμένουν μόνο τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία.

Αναστέλλεται, επίσης, η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων όλων των βαθμίδων και των βρεφονηπιακών σταθμών. Τα σχολεία θα λειτουργούν με τη μέθοδο της τηλεκπαίδευσης. Ωστόσο, τα Δημοτικά Σχολεία και οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί θα συνεχίσουν να λειτουργούν στους δήμους Μυκόνου και Θήρας μόνο, λόγω της μη ανίχνευσης μεταλλάξεων, αλλά και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των αιτιών της διασποράς του ιού στα νησιά αυτά.

Επιπλέον, ελαχιστοποιούνται οι μετακινήσεις από και προς τους δήμους – η είσοδος και η έξοδος από αυτούς του πέντε δήμους επιτρέπεται μόνο για λόγους εργασίας.

Ακόμα, αναστέλλεται η λειτουργία των Δικαστηρίων.

Επιπροσθέτως, δεν επιτρέπεται η τέλεση κάθε είδους λειτουργιών και ιεροπραξιών παρουσία πιστών στους χώρους λατρείας, με εξαίρεση τις κηδείες, καθώς και η ατομική προσευχή.

Επιπλέον, με δεδομένα τα ευρήματα που προέκυψαν από την ιχνηλάτηση, στις περιοχές αυτές αναστέλλεται και η οικοδομική δραστηριότητα για τις επόμενες 15 ημέρες.

Οι «κίτρινες» περιοχές

Στις «κίτρινες» περιοχές ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας, από τις 21:00 έως τις 05:00 της επόμενης μέρας. Τόσο τα Γυμνάσια, όσο και τα Λύκεια θα λειτουργούν διά ζώσης.

Η πραγματοποίηση των λειτουργιών στους χώρους λατρείας θα πραγματοποιείται με την παρουσία 25 ατόμων εντός των ναών και των 50 ατόμων στους μητροπολιτικούς ναούς.

Τα καταστήματα θα λειτουργούν χωρίς ραντεβού και χωρίς click away και click inside με ένα άτομο ανά 25 τ.μ.