Μια νέα πραγματικότητα ξημερώνει από αύριο Σάββατο στην Ελλάδα, με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά να ανακοινώνει νέα μέτρα, μόλις μια εβδομάδα μετά τον διαχωρισμό της χώρας σε «κίτρινες» και «κόκκινες» περιοχές.

Συγκεκριμένα, λοιπόν, όπως προκύπτει από τις σημερινές ενημερώσεις οι «κόκκινες» περιοχές χωρίζονται σε… τρεις υποκατηγορίες.

Οι… υποκατηγορίες των «κόκκινων» περιοχών

Πρόκειται για τις περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» και στις οποίες ισχύουν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη Παρασκευή.

Πρόκειται για τον Δήμο Εορδαίας της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, τους δήμους Θηβαίων και Τανάγρας της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, τον δήμο Σπάρτης της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, τη Ζάκυνθο και την Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου.

Καθώς και τις περιοχές που εντάσσονται από αύριο στο «κόκκινο» όπως τον δήμο Ρεθύμνης της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, τον δήμος Πύδνας – Κολινδρού της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, τον δήμο Διρφύων–Μεσσαπίων της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, τον δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας και τον δήμο Τεμπών της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας.

Στις παραπάνω περιοχές απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 18:00 μέχρι τις 05:00 το επόμενη πρωί, ενώ η λειτουργία λιανεμπορίου γίνεται με τη μέθοδο click away γενικά και με τη μέθοδο του click in shop στα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης, βιβλιοπωλείων.

Την ίδια στιγμή τα κομμωτήρια και καταστήματα προσωπικής περιποίησης, λειτουργούν με προκαθορισμένο ραντεβού.

Ακόμα η λειτουργία των των Νηπιαγωγείων, των Δημοτικών, καθώς και των Γυμνασίων πραγματοποιείται δια ζώσης, ενώ στα Λύκεια θα ισχύει η τηλεκπαίδευση.

Παράλληλα, η πραγματοποίηση λειτουργιών στις εκκλησίες θα πραγματοποιείται με ανώτατο όριο πιστών τα 9 άτομα και συγκεκριμένα έναν πιστό ανά 25 τ.μ.

Κλείνουν τα πάντα σε πέντε περιοχές

Παράλληλα, στον δήμο Θήρας, στον δήμο Μυκόνου, στον δήμο Χαλκίδας, στον δήμο Πάτρας και στον δήμο Αγίου Νικολάου Κρήτης, λόγω της «έκρηξης» κρουσμάτων θα τεθούν σε εφαρμογή από αύριο ακόμα πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα από αυτά που ισχύουν στις «κόκκινες» περιοχές.

Συγκεκριμένα στις παραπάνω περιοχές, από αύριο Σάββατο στις 06:00 απαγορεύεται η κυκλοφορία καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας.

Ακόμα, αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου, καθώς και των κομμωτηρίων, των κουρείων, των κέντρων αισθητικής καθώς και των υπηρεσιών διαιτολογίας και διαιτολογικών μονάδων, των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και των ΚΤΕΟ και των πρακτορείων ΟΠΑΠ.

Ανοιχτά παραμένουν μόνο τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία.

Αναστέλλεται, επίσης, η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων όλων των βαθμίδων και των βρεφονηπιακών σταθμών. Τα σχολεία θα λειτουργούν με τη μέθοδο της τηλεκπαίδευσης. Ωστόσο, τα Δημοτικά Σχολεία και οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί θα συνεχίσουν να λειτουργούν στους δήμους Μυκόνου και Θήρας μόνο, λόγω της μη ανίχνευσης μεταλλάξεων, αλλά και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των αιτιών της διασποράς του ιού στα νησιά αυτά.

Επιπλέον, ελαχιστοποιούνται οι μετακινήσεις από και προς τους δήμους – η είσοδος και η έξοδος από αυτούς του πέντε δήμους επιτρέπεται μόνο για λόγους εργασίας.

Ακόμα, αναστέλλεται η λειτουργία των Δικαστηρίων.

Επιπροσθέτως, δεν επιτρέπεται η τέλεση κάθε είδους λειτουργιών και ιεροπραξιών παρουσία πιστών στους χώρους λατρείας, με εξαίρεση τις κηδείες, καθώς και η ατομική προσευχή.

Επιπλέον, με δεδομένα τα ευρήματα που προέκυψαν από την ιχνηλάτηση, στις περιοχές αυτές αναστέλλεται και η οικοδομική δραστηριότητα για τις επόμενες 15 ημέρες.

Κυκλοφορία μέχρι τις 18:00 τα Σαββατοκύριακα σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική

Τέλος, μια ακόμα «υποκατηγορία» μέτρων θα αποτελούν η Αττική, η Θεσσαλονίκη και η Χαλκιδική.

Έτσι, μόνο στις παραπάνω τρεις περιοχές, από αύριο 6 Φεβρουαρίου στις 06:00, μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου κάθε Σάββατο και Κυριακή η μετακίνηση γίνεται μόνο με SMS και για τους 6 λόγους που συνοδεύουν τη χρήση του και μόνο μέχρι τις 18:00. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας για το Σάββατο και την Κυριακή ξεκινά στις 18:00 και ισχύει μέχρι τις 05:00 της επόμενης μέρας.

Ακόμα, αναστέλλεται η δια ζώσης λειτουργίας των Λυκείων, ενώ λειτουργούν οι υπόλοιπες σχολικές βαθμίδες και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί με φυσική παρουσία.

Επιπλέον, η λειτουργία του λιανεμπορίου και των δραστηριοτήτων που μέχρι σήμερα είχαν ανοίξει αποκλειστικά με τη μέθοδο του click away. Κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής καθώς και οι υπηρεσίες διαιτολογίας και διαιτολογικών μονάδων, οι υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και τα ΚΤΕΟ λειτουργούν κανονικά, με τους όρους και τα μέτρα που ήδη ισχύουν. Τόσο το λιανεμπόριο όσο και αυτά τα καταστήματα και υπηρεσίες, διευκρινίζεται ότι θα λειτουργούν από Δευτέρα έως και Παρασκευή από τις 07:00 το πρωί έως τις 20:00 το βράδυ και μόνο. Το Σάββατο παραμένουν κλειστά.

Το Σάββατο, στις τρεις παραπάνω περιοχές, παραμένουν ανοιχτά μόνο τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων, οι φούρνοι, τα βενζινάδικα και τα φαρμακεία και μόνο από τις 07:00 το πρωί μέχρι τις 17:00 το απόγευμα.

Παράλληλα, διευκρινίζεται ότι και η λειτουργία λαϊκών αγορών αναστέλλεται τα Σαββατοκύριακα. Η συγκεκριμένη διάταξη που αφορά στις λαϊκές αγορές θα ισχύσει από το επόμενο Σαββατοκύριακο (13-14 Φεβρουαρίου).

Οι χώροι λατρείας λειτουργούν με τον τρόπο που ισχύει μέχρι σήμερα.

Σημειώνεται, δε, πως οι τρεις αυτές περιοχές, Αττική, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, καθώς και οι πέντε περιοχές μεγάλου αυξημένου επιδημιολογικού κινδύνου, Πάτρα, Χαλκίδα, Μύκονος, Σαντορίνη και Άγιος Νικόλαος παραμένουν σε καθεστώς καθημερινής επιδημιολογικής παρατήρησης και η εξέλιξη της πανδημίας θα αξιολογείται καθημερινά, σε τακτικές τεχνικές συσκέψεις και σε συνάρτηση τόσο των καθημερινών επιδημιολογικών δεδομένων όσο και των αποτελεσμάτων των ιχνηλατήσεων των κρουσμάτων και των στενών τους επαφών.

Οι λόγοι μετακίνησης

Σύμφωνα λοιπόν με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις οι λόγοι είναι οι εξής:

  1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
  2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
  3. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
  4. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο.
  5. Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
  6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου. Κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, μετά την απαγόρευση κυκλοφορίας (διαφέρουν οι ώρες ανά περιοχή) οι μόνοι λόγοι μετακίνησης είναι για εργασία, για λόγους υγείας, καθώς και για βόλτα κατοικίδιου ζώου.

Οι «κίτρινες» περιοχές

Τέλος, στις «κίτρινες» περιοχές ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας, από τις 21:00 έως τις 05:00 της επόμενης μέρας. Τόσο τα Γυμνάσια, όσο και τα Λύκεια θα λειτουργούν διά ζώσης.

Η πραγματοποίηση των λειτουργιών στους χώρους λατρείας θα πραγματοποιείται με την παρουσία 25 ατόμων εντός των ναών και των 50 ατόμων στους μητροπολιτικούς ναούς.

Τα καταστήματα θα λειτουργούν χωρίς ραντεβού και χωρίς click away και click inside με ένα άτομο ανά 25 τ.μ.

Το παρασκήνιο της επεισοδιακής συνεδρίασης της Επιτροπής

Της ανακοίνωσης των μέτρων προηγήθηκε η επεισοδιακή σύσκεψη των λοιμωξιολόγων.

Πρόκειται για την πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής που διήρκησε τόσες πολλές ώρες, από την αρχή της πανδημίας, ενώ ενδεικτικό είναι ότι καθυστέρησε τόσο πολύ η ολοκλήρωσή της που η ενημέρωση για τον κοροναϊό πραγματοποιήθηκε σήμερα στις 19:30μ αντί για τις 18:00 που ήταν προγραμματισμένη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η μεγαλύτερη διαφωνία των ειδικών αφορούσε την πρόταση για ολικό lockdown στην Αττική.

Η εν λόγω πρόταση βρήκε υποστήριξη από τους μισούς περίπου επιστήμονες της επιτροπής. Εφόσον προχωρούσαν με την πρόταση αυτή από τις 06:00 του Σαββάτου δεν θα κυκλοφορούσε τίποτα στους δρόμους.

Οι εικόνες θα θύμιζαν το lockdown του Μαρτίου, όπου οι δρόμοι ήταν άδειοι καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας, ενώ θα έκλειναν καταστήματα και σχολεία.

Αυτά τα μέτρα εν τέλει θα ισχύσουν σε Θήρα, Μύκονο, Πάτρα, Αγ. Νικόλαο και Χαλκίδα.

Μετά από τρεις ώρες συζήτησης, η Επιτροπή κατέληξε ότι αυτή δεν είναι η λύση για το Λεκανοπέδιο.

Έτσι λοιπόν, αφού απορρίφθηκε η παραπάνω πρόταση, στο τραπέζι έπεσε μια δεύτερη πρόταση.

Η δεύτερη αυτή πρόταση ήθελε ή τα σχολεία ή την αγορά να κλείνουν.

Στις 16:00 το απόγευμα ήρθε η πρόταση για να κλείσουν μόνο τα νηπιαγωγεία, ωστόσο απορρίφθηκε και αυτή η πρόταση.

Τελικά, η «μάχη» για κλείσιμο σχολείων ή αγοράς διήρκησε μέχρις εσχάτων, με την αγορά να… είναι αυτή που βγαίνει χαμένη από αυτή τη «Σολομώντεια λύση».