Ήταν μια μαραθώνια συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων την Παρασκευή. Μια συνεδρίαση για γερά νεύρα. Δεν ήταν τόσο ο χρόνος που διήρκησε, που ξεπέρασε τις οκτώ ώρες, όσο οι πολλές διαφωνίες που υπήρξαν σε αυτήν ως προς τη λήψη αποφάσεων. Και βεβαίως η επιμονή κάποιων να ομιλούν ακατάπαυστα. Συμμετείχαν συνολικά 28 επιστήμονες και εάν όλοι ήθελαν να μιλήσουν και εν συνεχεία να δευτερολογήσουν (ή να αναπτύξουν τα επιχειρήματά τους) τότε καταλαβαίνετε γιατί άργησαν τόσο να πάρουν μια απόφαση…

***

Η σημαντικότερη διαφωνία, όπως μαθαίνω, σημειώθηκε με το «καλημέρα». Ενας εκ των 28 επιστημόνων, επικαλούμενος επιδημιολογικά στοιχεία, τις μεταλλάξεις του ιού και το τετραψήφιο νούμερο των κρουσμάτων» πρότεινε σκληρό lockdown στην Αττική, όχι μόνον τα Σαββατοκύριακα, αλλά επί τρεις συνεχείς εβδομάδες (και βλέπουμε). Δηλαδή πρότεινε να κλείσουν τα πάντα: Καταστήματα, σχολεία, κομμωτήρια κτλ. και απαγόρευση κυκλοφορίας μέχρι κάποια ώρα. Υπήρξε στο σημείο αυτό αρκετή συζήτηση και τελικά η πρόταση τέθηκε σε ψηφοφορία. Υπέρ αυτής ψήφισαν μόνον 10και εναντίον αυτής 18. Έτσι η Αττική γλίτωσε τα πιο σκληρά μέτρα, ένα καθολικό lockdown, με σοβαρές οικονομικές συνέπειες.

***

Αλλη μία «ένσταση» σημειώθηκε στη συζήτηση για τα σχολεία. Ορισμένοι τα ήθελαν κλειστά. Δεν ήταν άλλωστε και λίγες φορές που αυτοί που ζητούσαν να κλείσουν τα σχολεία εμφανίζονταν τις τελευταίες ημέρες στα τηλεοπτικά παράθυρα και επιχειρηματολογούσαν σε αυτό. Τελικά αποφασίστηκε να μην αλλάξει τίποτα όσον αφορά τη λειτουργία των σχολείων.

***

Απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 6 μ.μ.

Η πρόταση (που προήλθε μετά από ψηφοφορία) των Λοιμωξιολόγων (και ανακοινώθηκε από τον κ. Χαρδαλιά) ήταν να υπάρξουν νέα μέτρα σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική με το κυριότερο την απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 18:00. Και μόνο click away. Το Σάββατο παραμένουν ανοιχτά μόνο τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων, οι φούρνοι, τα βενζινάδικα και τα φαρμακεία και μόνο από τις 7 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα. Η λειτουργία λαϊκών αγορών αναστέλλεται τα Σαββατοκύριακα.

***

Κρυφές συγκεντρώσεις και ενδοοικογενειακή διασπορά

Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία έχουν αυξηθεί, όπως ειπώθηκε. Τα νέα κρούσματα είναι κυρίως στις ηλικίες 25- 44 ετών, ενώ μεγάλη είναι η ενδοοικογενειακή διασπορά. Βασικό ρόλο παίζουν οι κρυφές συγκεντρώσεις σε σπίτια, ενώ ειδικά για την Αττική, ειπώθηκε ότι παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων σε όλες τις γειτονιές της. Τα ενεργά κρούσματα ανέρχονται στην Αττική στα 4.400. Ειδικά για τα σχολεία, αποφασίστηκε ότι θα παραμείνουν ανοιχτά, ενώ κάλεσαν τους εκπαιδευτικούς να τηρούν σχολαστικά τα μέτρα και παράλληλα να εμβολιαστούν.

****

Διάλογος με τους παραγωγούς εμβολίων

Την ανάγκη να εκκινήσει εγκαίρως ο διάλογος με τους παραγωγούς των επόμενων εμβολίων που θα εγκριθούν στην Ε.Ε., ώστε να μην επαναληφθούν προβλήματα, όπως στην περίπτωση της AstraZeneca, υπογραμμίζουν με κοινή επιστολή τους, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Αυστριακός Καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς και οι Πρωθυπουργοί Τσεχίας και Δανίας, Αντρέι Μπάμπις και Μέτε Φρέντρισκεν.

«Για παράδειγμα, το επερχόμενο εμβόλιο της Johnson & Johnson μπορεί να ανατρέψει (με θετικό τρόπο) τα δεδομένα χάρη στην εύκολη αποθήκευση και μεταφορά του, αλλά και στην ανάγκη για μία μόνο δόση. Ωστόσο, ενημερωθήκαμε ότι το εμβόλιο της Johnson & Johnson θα πρέπει να αποσταλεί στις ΗΠΑ για τη διαδικασία “fill and finish”, το στάδιο της προετοιμασίας των φιαλιδίων για την τελική διανομή. Αν αυτό μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την πρόσβαση της ΕΕ στο εμβόλιο, τότε θα πρέπει να επεξεργαστούμε το ενδεχόμενο έγκαιρης αντιμετώπισης του θέματος από τώρα, με στόχο να βρούμε λύσεις με την εταιρία ώστε να διασφαλίσουμε τις προμήθειες της Ευρώπης», αναφέρουν.

***

Το μεγαλύτερο παράσημο σε ένα 97χρονο ευεργέτη

Αυτή η απίστευτη κίνηση πατριωτισμού που έκανε 97χρονος εφοπλιστής, βετεράνος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου Ιάκωβος Τσούνης, να αφήσει όλη του την περιουσία στις Ένοπλες Δυνάμεις, δεν άφησε ασυγκίνητη την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Πρόκειται να τον παρασημοφορήσει, με το ανώτατο παράσημο, τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Τιμής, στις 16 Φεβρουαρίου, τιμώντας έτσι τον βετεράνο πολεμιστή. Τις προάλλες ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος του απένειμε ξίφος υποστρατήγου επί τιμή.

Ο κ. Τσούνης, ο οποίος δήλωσε πως επιθυμεί να φύγει από τη ζωή όπως ακριβώς ξεκίνησε, ξυπόλητος, αφήνει συγκεκριμένα 23 εκατ., ευρώ για την άμυνα της χώρας μας και 60 αποβατικά σκάφη:

Με ανακαινίσεις κλινικών στα στρατιωτικά νοσοκομεία της χώρας, δωρεά 60 αποβατικών πλοίων στις ένοπλες δυνάμεις, ανέγερση εκκλησιών και μουσείων και η διάθεση όλης της κινητής και ακίνητης περιουσίας του στο στράτευμα είναι μερικοί μόνο από τους λόγους που καθιστούν τον Ιάκωβο Τσούνη έναν σύγχρονο εθνικό ευεργέτη.

***

Με κορωνοϊό νοσηλεύεται ο Μιχάλης Καλογήρου

Θετικός στον κορωνοϊό διαγνώστηκε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ και διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, Μιχάλης Καλογήρου. Έτσι βρίσκονται σε προληπτική καραντίνα όλα τα μέλη του πολιτικού γραφείου του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Καλογήρου νοσηλεύεται ήδη στο νοσοκομείο «Σωτηρία» (σε θάλαμο Covid), λόγω λοίμωξης του αναπνευστικού. Την είδηση ανακοίνωσε ο ίδιος μέσω Facebook:

«Χθες διαγνώστηκα θετικός στον Covid και νοσηλεύομαι λόγω λοίμωξης του αναπνευστικού. Οι συνεργάτες και οι επαφές των τελευταίων ημερών έχουν ειδοποιηθεί προκειμένου να λάβουν τα αναγκαία μέτρα ελέγχου και προφύλαξης. Ευχαριστώ θερμά τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου Σωτηρία και εύχομαι σε όλες και όλους, που δίνουμε αυτή τη μάχη, γρήγορη ανάρρωση».

***

Task Force για την ομογένεια

Περισσότερες από 3.000 οργανώσεις στην ελληνική ομογένεια σε όλο τον κόσμο, καταμέτρησαν οι υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών. Έτσι, με εντολή του αρμόδιου υφυπουργού, Κώστα Βλάση, συστήθηκε μια task force η οποία έχει ως βασικό της εργαλείο να «ξεκαθαρίσει» όλες αυτές τις ομογενειακές οργανώσεις.

Η υπηρεσία αυτή τηλεφωνεί στους ομογενείς, καταγράφει ποιες από τις οργανώσεις είναι ενεργές, ποιες και πόσα μέλη διαθέτουν, αν έχουν γραφεία και γενικώς αν δραστηριοποιούνται στις κοινότητες των Ελλήνων.

Πρόκειται για μια δύσκολη διαδικασία, αλλά άκρως απαραίτητη προκειμένου να υπάρξουν στενότεροι δεσμοί του υπουργείου Εξωτερικών με τους ομογενείς μας.

***

Η πρόθεση ήταν σαφής: Να εκφράσει η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ όσο το δυνατόν ηχηρότερα την αντίθεση της στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας. Γι΄ αυτό στην αφίσα που κυκλοφόρησε διαδικτυακά τις προηγούμενες μέρες, η Κουμουνδούρου με το σύνθημα «Δεν μας τρομοκρατούν, ούτε βήμα πίσω» και φόντο το άγαλμα του Ρήγα Φεραίου σε φόντο κόκκινο, καλούσε μικρούς και μεγάλους να πυκνώσουν τις γραμμές του αγώνα στη διαδήλωση της Πέμπτης. Το κάλεσμα αποδείχθηκε όμως μεγάλη αποτυχία. Ενώ πριν από μία εβδομάδα είχαν ανταποκριθεί 30 βουλευτές σε σύνολο 100 διαδηλωτών προσκείμενων στον ΣΥΡΙΖΑ, προχθές πήγαν για λίγο μόνον δύο βουλευτές αλλά αποχώρησαν αμέσως διαπιστώνοντας προφανώς καθολική αδιαφορία.

***

Ο Μαρκόπουλος στέλνει δώρο GPS στη Ρένα Δούρου

Αιχμές για την προσπάθεια της Ρένας Δούρου να επιδείξει κατόπιν εορτής ευαισθησία για την περιφέρεια της Β΄ Πειραιά η οποία περισσότερο από άλλες έχει πληγεί στην τετραετία διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ εκτόξευσε ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στη συγκεκριμένη περιοχή Δημήτρης Μαρκόπουλος. Και ζητεί ευγενικά από την κυρία Δούρου να του στείλει τη διεύθυνση του γραφείου της για να της παραδώσει ένα…δώρο! Τι είδους δώρο; Ένα πολύ καλό GPS για τους δρόμους των γειτονιών στις πόλεις μας. Γιατί, όπως αναφέρει, δεν έχει την απαίτηση αφού στη Β Πειραιά η κυρία Δούρου ούτε έζησε ποτέ, ούτε είχε πατήσει ως περιφερειάρχης να γνωρίζει τα μέρη.

Αφορμή για να κάνει τέτοιο δώρο στην πρώην περιφερειάρχη στάθηκε το γεγονός ότι η κυρία Δούρου ψάχνει, όπως λέει, εναγωνίως εκλογική περιφέρεια – «μιας και είναι στην απ’ έξω κι αυτό δύσκολα το αντέχει. Γι’ αυτό έρχεται και ξαναέρχεται στη Β΄ Πειραιά «δοκιμάζοντας δυνάμεις»».

***

Παρέλαση… αεροπλανοφόρων

ΠΥΡΗΝΟΚΙΝΗΤΟ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΦΟΡΟ - ΣΑΡΛ ΝΤΕ ΓΚΩΛ - ΓΚΟΛ - ΓΑΛΛΙΑ - THE CHARLES DE GAULLE - ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΠΛΟΙΟ

Πάρτε χαρτί και μολύβι και υπολογίστε. Στην αρχή (κατά τη διάρκεια της κρίσης του καλοκαιριού, της έντασης δηλαδή με το Oruc Reis), κατέπλευσε στις ελληνικές θάλασσες το πυρηνοκίνητο αμερικανικό αεροπλανοφόρο Αϊνζενχάουερ (CVN-69), που πραγματοποίησε ασκήσεις με το πολεμικό ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία. Αργότερα έκανε την εμφάνισή του το γαλλικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο Σαρλς ντε Γκωλ και αυτό για ασκήσεις με ελληνικά μαχητικά.

Στο ενδιάμεσο φιλοξενήθηκαν στις ελληνικές θάλασσες και μερικά θηριώδη ελικοπτεροφόρα, όπως το αμερικανικό San Giorgio, ή το επίσης αμερικανικό USS Hershel «Woody» William, το γαλλικό «Dixmude», το αιγυπτιακό Anwar El Sadat που πήρε μέρος σε ασκήσεις με ελληνικά πολεμικά και τώρα έρχεται και ένα βρετανικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο, όχι όποιο- όποιο, αλλά η ναυαρχίδα του βρετανικού στόλου.

Πρόκειται για το αεροπλανοφόρο «Queen Elizabeth», το πρώτο της ομώνυμης κλάσης του βρετανικού βασιλικού ναυτικού που αναμένεται τον Ιούνιο στη Σούδα. Θα συνοδεύεται από στόλο κρούσης μικρότερων πλοίων αρχικά στην Ανατολική Μεσόγειο και στη συνέχεια στον Ινδικό Ωκεανό. Η άφιξη του «Queen Elizabeth» στην Ελλάδα εντάσσεται και στο πλαίσιο των βρετανικών πρωτοβουλιών για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.