Σας έχω νέα για τα εμβόλια που ενδιαφέρουν τους πάντες. Όταν θα διαβάζετε αυτές τις γραμμές θα συνεδριάζει (την Παρασκευή το πρωί) η Επιτροπή Εμβολιασμού για να αποφασίσει ότι το εμβόλιο της AstraZeneca θα χορηγείται μόνον σε άτομα κάτω των 65 ετών. 

Όπως συνέβη άλλωστε σε άλλες επτά ευρωπαϊκές χώρες, μου είπε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας. Και τα ερωτήματα που ανακύπτουν είναι δύο: Πότε έρχονται τα εμβόλια της AstraZeneca; Και ποιοι είναι αυτοί οι κάτω των 65 ετών  που θα αρχίσουν να εμβολιάζονται πρώτοι; 

 

*** 

Σας ενημερώνω λοιπόν ότι στις 9 και 10 Φεβρουαρίου αναμένονται να έρθουν αεροπορικώς από το Βέλγιο 45.000 εμβόλια της AstraZeneca. Στις 12 Φεβρουαρίου αναμένονται άλλα 45.000, ωστόσο τα περισσότερα θα τα παραλάβουμε προς το τέλος Φεβρουαρίου ή τον Μάρτιο. Η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να δημιουργήσει ειδικά προγράμματα για να εμβολιάζονται, οι ευπαθείς ομάδες (κυρίως), οι υγειονομικοί (όλοι αυτοί κάτω των 65 ετών), αλλά εάν απαιτηθεί να μπορούν να εμβολιάζονται  άτομα με επαγγελματικά ή γεωγραφικά κριτήρια. Αυτά προς το παρόν έως ότου ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις. 

 

*** 

Τα χιλιάδες εμβόλια της κάθε Δευτέρας 

 

Εκείνο που πιθανόν να μην γνωρίζετε είναι το τι ακριβώς γίνεται με τις αφίξεις των χιλιάδων εμβολίων τις Δευτέρες. Κάθε Δευτέρα λοιπόν η Pfizer μας στέλνει 90.000 έως 100.000 εμβόλια. Την περασμένη  Δευτέρα ήλθαν στην Ελλάδα και 20.000 εμβόλια της Moderna, ενώ αναμένονται και άλλα 8.000 και προς το τέλος Φεβρουαρίου άλλα 80.000. 

 

*** 

Και προτού σας αναφέρω  πως η ΕΕ…  φλερτάρει και με το ρωσικό εμβόλιο σας έχω τελευταία νέα από τις συσκέψεις που γίνονται για την πανδημία. Πρώτα απ΄όλα, μαθαίνω πως δεν θα υπάρξουν καινούργια μέτρα, εκτός από περιοχές που κοκκινίζουν (για παράδειγμα φαίνεται πως η Πάτρα έχει πρόβλημα). Δεύτερον δεν πρόκειται να κλείσουν σχολεία ούτε και το λιανεμπόριο. Όλα αυτά με την προϋπόθεση βεβαίως ότι οι περιοχές που λειτουργεί το λιανεμπόριο δεν πρόκειται να  κοκκινίσουν. 

 

*** 

Πράσινο φως από ΕΕ και για ρωσικά εμβόλια αλλά στη Μόσχα 

 

Πάμε πίσω τώρα στα εμβόλια: Η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε «πράσινο φως» για τον εμβολιασμό των ευρωπαίων διπλωματών  στη Μόσχα με το ρωσικό εμβόλιο εάν το επιθυμούν.  Η Ρωσία είπε «ναι» στον εμβολιασμό για διπλωμάτες και τις οικογένειές τους και συγκεντρώνει στοιχεία. Έτσι εάν το θελήσουν οι Έλληνες διπλωμάτες που υπηρετούν στη Μόσχα μπορούν να κάνουν το ρωσικό εμβόλιο. 

 

*** 

Και η Σουηδία για το πιστοποιητικό εμβολιασμού 

 

Να σημειώσω εδώ ότι άλλη μια χώρα συναινεί για το πιστοποιητικό εμβολιασμού: Μετά από τη Δανία και  η Σουηδία αποδέχεται την πρόταση Μητσοτάκη για την καθιέρωση ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού, με στόχο τη διευκόλυνση των ταξιδιών. 

 

*** 

Η Bild εναντίον Κυριακίδου και Ούρσουλα φον ντερ Λάινεν 

 

Η ευρείας κυκλοφορίας γερμανική, συντηρητική εφημερίδα Bild επιτίθεται σφοδρά στην Επίτροπο Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Στέλλα Κυριακίδου, αλλά και στη Γερμανίδα πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για τις καθυστερήσεις στο θέμα των εμβολίων κορωνοϊού. 

 

H Bild, ωστόσο, επικρίνει και την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με το ερώτημα γιατί ανέθεσε στην Επίτροπο Στέλλα Κυριακίδου το μείζον θέμα των εμβολίων, ενώ έμμεσος στόχος του άρθρου είναι η Ανγκελα Μέρκελ επειδή επέλεξε τον ευρωπαϊκό δρόμο για τις παραγγελίες εμβολίων και έβαλε φρένο στον υπουργό Υγείας Σπαν, ο οποίος από τον Ιούλιο ήθελε να προχωρήσει με την ομάδα των τεσσάρων: Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία. 

 

*** 

 

Όταν τον συνέλαβαν να αντιγράφει έβγαλε… μαχαίρι 

 

Ποια νομίζετε ήταν η αντίδραση ενός φοιτητή όταν συνελήφθη κλέπτων οπώρας από τον καθηγητή του, δηλαδή όταν συνελήφθη επ’ αυτοφώρω να αντιγράφει εν ώρα εξετάσεων; Κατεβάζει το κεφάλι από ντροπή και ζητεί συγγνώμη; Σηκώνεται και φεύγει από την αίθουσα ντροπιασμένος; Τίποτα από όλα αυτά. Γιατί στην περίπτωση του καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου Νίκου Αλιβιζάτου ο φοιτητής που συνελήφθη επ’ αυτοφώρω να αντιγράφει, έβγαλε στον καθηγητή του… μαχαίρι και τον απείλησε. Το περιστατικό συνέβη, πριν από μερικά χρόνια, στο πρώτο έτος της Νομικής Σχολής και όπως μου είπε ο κ. Αλιβιζάτος, «ο φοιτητής μου έδειξε το μαχαίρι που το είχε σε εμφανές σημείο στο σακάκι του». Ήταν μία κίνηση εκφοβισμού, πλην όμως ο κ. Αλιβιζάτος του πήρε την κόλλα και του είπε να αποχωρήσει ήρεμα από την αίθουσα. 

 

*** 

Η απορία του Αλέξη Τσίπρα 

 

Το τελευταίο διάστημα, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας βρισκόταν σε κατάσταση καραντίνας, αφού διεγνώσθη μέλος του στενού οικογενειακού του περιβάλλοντος θετικό στον κορωνοϊό. Προχθές συμμετείχε σε διαδικτυακή συζήτηση με θέμα «Δημοκρατία & εκπαίδευση: η κυβερνητική απειλή και η απάντηση της κοινωνίας».   Και εκεί είπε το εξής ωραίο: «Χαμογελώ διότι, με τόσα που γίνονται το τελευταίο διάστημα, δεν ξέρω τι θα είναι αυτό που θα πρέπει να πρωτοκαταργήσουμε όταν δοθεί η δυνατότητα και δημιουργηθούν οι συνθήκες εκείνες ώστε ο ελληνικός λαός να δώσει την εντολή για μια προοδευτική διακυβέρνηση στον τόπο».  

Δηλαδή, εάν κατάλαβα καλά, ο κ. Τσίπρας άρχισε από τώρα να προσδοκά και πάλι να κυβερνήσει και όταν και όποτε πετύχει κάτι τέτοιο δεν θα ξέρει ποιο νόμο της κυβέρνησης Μητσοτάκη θα πρωτοκαταργήσει. Αν μη τι άλλο αυτή τη φορά εμφανίζεται πιο προσεκτικός, αφού όταν ήταν και πάλι στην αντιπολίτευση και ετοιμαζόταν να αναλάβει τα ηνία της διακυβέρνησης της χώρας είχε υποσχεθεί πως θα καταργούσε το μνημόνιο με ένα άρθρο και με ένα νόμο και εν συνεχεία να καταργήσει και τον ΕΝΦΙΑ. Τουλάχιστον η αυτή τη φορά δεν ονοματίζει τι (πρώτο) θα καταργήσει. 

 

*** 

Ο Στουρνάρας πάει πάλι Βουλή 

 

Ο κεντρικός τραπεζίτης θα επισκεφθεί και πάλι – σε λιγότερο από ένα μήνα – στη Βουλή. Το εκρηκτικό πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους και των «κόκκινων δανείων» και τους τρόπους αντιμετώπισης θα συζητηθεί, βλέπετε, σε ειδική συνεδρίαση της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2021 παρουσία του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, του διοικητή της Τράπεζας τη Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα, εκπροσώπων της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και ειδικών διαχειριστών.  

Η συζήτηση διεξάγεται μετά από αίτημα που κατέθεσε η κοινοβουλευτική ομάδα του Κινήματος Αλλαγής που επανάφερε και την πρόταση δημιουργίας «bad bank». Από την πλευρά του ο κ. Σταϊκούρας αποδέχθηκε το αίτημα και ζήτησε από το προεδρείο της Βουλής να ορίσει σχετική συνεδρίαση προκειμένου να συζητηθεί το ζήτημα των «κόκκινων δανείων» και η απόδοση των μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπισή του. 

 

*** 

Όταν ο υπουργός Άμυνας συνάντησε τον Γάλλο πιλότο του Rafale 

 

Ισως ήταν η πρώτη φορά που ο νεαρός Γάλλος πιλότος ενός Rafale, είδε με την προσγείωσή του στην Τανάγρα να τον πλησιάζει ένας κουστουμαρισμένος κύριος, συνοδευόμενος από συνεργείο τηλεόρασης και φωτογράφους. Ο εν λόγω κύριος δεν ήταν άλλος από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, ο οποίος όχι μόνον πλησίασε το γαλλικό μαχητικό, αλλά θέλησε να ανέβει στη σκάλα και να συναντήσει τον πιλότο μέσα στο κόκπιτ του. Και είχε συνομιλία μαζί του, με τον Γάλλο πρεσβευτή στην Αθήνα Πατρίκ Μεζονάβ να παρακολουθεί από λίγα μέτρα πιο μακριά τη συνομιλία. 

 

*** 

Τα Rafale πέταξαν έως την Κάρπαθο 

 

Ο Γάλλος πιλότος μαζί με άλλα τρία Rafale μόλις είχαν επιστρέψει από μια πτήση στο Αιγαίο, έφτασαν έως την Κάρπαθο, πέρασαν πάνω από τη Σκύρο, έκαναν ασκήσεις με ελληνικά Mirage και F-16, όπως εικονική προσβολή στόχων, αλλά και αναχαιτίσεις καθώς και εικονικές αερομαχίες. Αλλά την ώρα που γίνονταν όλα αυτά  η τουρκική πολεμική αεροπορία έστειλε πάνω από το Αιγαίο τέσσερα κατασκοπευτικά αεροσκάφη CN-235 τα οποία πραγματοποίησαν 31 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και τέσσερις παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών. 

 

*** 

Ωστόσο δεν ήταν μόνον το πιλοτήριο του Rafale που ήθελε να δει από κοντά ο υπουργός Άμυνας, ήθελε να δει και το πιλοτήριο ενός F-16 Viper. Έτσι πήγε στην ΕΑΒ και είδε το F-16, το οποίο έφυγε για αναβάθμιση χθες στο Τέξας μέσω Γερμανίας. 

 

*** 

Ο φόβος και η βία δεν χωράνε στην Τέχνη 

 

Επειδή αυξάνονται και πληθύνονται οι καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση και βάναυση συμπεριφορά στον χώρο του Πολιτισμού ρώτησα την αρμόδια υπουργό, υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη να κάνει ένα σχόλιο. Και ιδού τι είπε: : 

 

«Κάθε συμπεριφορά εκφοβισμού, καταπίεσης, άσκησης βίας, η οποία εκφράζεται λεκτικά, ψυχολογικά ή σωματικά είναι απολύτως απαράδεκτη. Το θέατρο, όπως και κάθε άλλη τέχνη, αποτελεί ένα περιβάλλον συλλογικής έκφρασης, συνεργασίας,, ελευθερίας. Ο Πολιτισμός δεν είναι απλώς ένα πεδίο καλλιτεχνικού επιτεύγματος. Είναι ο κατ΄ εξοχήν χώρος, που οφείλει να δίνει το παράδειγμα για τον σεβασμό της προσωπικότητας του άλλου. Ο φόβος και η βία οποιασδήποτε μορφής, δεν έχουν χώρο στην Τέχνη».