Ιδιαίτερα προβληματισμένοι εμφανίζονται κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι για τα επιδημιολογικά στοιχεία που έρχονται από τη Θεσσαλονίκη, η οποία μαζί με την Αττική και την Αχαΐα, θεωρούνται οι «καυτές ζώνες» της πανδημίας.

Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του MEGA, η Θεσσαλονίκη μπαίνει στις κόκκινες περιοχές μετά από εισήγηση των λοιμωξιολόγων και, εκτός απροόπτου, την Παρασκευή θα γίνει εξειδίκευση των μέτρων.

Η εισήγηση έγινε κατά την κρίσιμη τηλεδιάσκεψη των λοιμωξιολόγων, η οποία αναμένεται να κρίνει όλα τα μέτρα που θα ληφθούν στη χώρα για τον περιορισμό διασποράς του κοροναϊού, ενώ το πρωί είχε προηγηθεί η επίσκεψη στην πόλη του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Η πρόταση φαίνεται πως αποτελεί στοίχημα που θέλουν να κερδίσουν οι ειδικοί ούτως ώστε η Θεσσαλονίκη να μην ξαναζήσει τον εφιάλτη του Οκτώβρη και του Νοέμβρη. Θέλουν, δηλαδή, να πάρουν όλα τα μέτρα και να μην υπάρξει καμιά καθυστέρηση.

Το ιικό φορτίο στην πόλη έχει εκτοξευτεί, κάτι που μέχρι στιγμής δεν φαίνεται σε επίπεδο εισαγωγών στα νοσοκομεία. Ωστόσο αυτό ήταν το λάθος που έγινε τους προηγούμενους μήνες και θρηνήσαμε εκατοντάδες συμπολίτες μας, όταν και οι Αρχές περίμεναν να αποτυπωθεί σε νοσηλείες.

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, στη Θεσσαλονίκη το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 87 κρούσματα.

Αύξηση 50% του ιικού φορτίου στα λύματα

Στις τελευταίες μετρήσεις, έντονα αυξητική τάση παρουσιάζει το ιικό φορτίο των λυμάτων της συμπρωτεύουσας, στην έρευνα που διεξήγαγε διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ. Έπειτα από χρονική περίοδο περίπου ενός μήνα, όπου η συγκέντρωση του SARS-CoV-2 στα αστικά υγρά απόβλητα ανιχνευόταν σε σταθερά χαμηλά επίπεδα, με μικρές αυξομειώσεις μεταξύ των μετρήσεων, οι αναλύσεις μετά τον περιβαλλοντικό εξορθολογισμό των αποτελεσμάτων από τις δύο τελευταίες δειγματοληψίες δείχνουν σημαντική αύξηση.

«Διαπιστώνεται μία αύξηση του εβδομαδιαίου μέσου κυλιόμενου όρου -σύγκριση μετρήσεων της 27ης Ιανουαρίου, 29ης Ιανουαρίου και 1ης Φεβρουαρίου με τις αντίστοιχες της 20ης, 22ας και 25ης Ιανουαρίου- αλλά το στοιχείο έντονου προβληματισμού εντοπίζεται παρατηρώντας το διάγραμμα σε μεγαλύτερο χρονικό εύρος, από τη στιγμή που ουσιαστικά η επιδημιολογική καμπύλη είχε επιπεδωθεί.

Συγκρίνοντας λοιπόν τη μέση τιμή συνολικά οκτώ μετρήσεων, από τις 11 έως τις 27 Ιανουαρίου, με την τιμή από τις δύο τελευταίες μετρήσεις της 29ης Ιανουαρίου και 1ης Φεβρουαρίου, η αύξηση που παρατηρείται στο ιικό φορτίο των λυμάτων είναι της τάξης του 50%» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου.

Όπως εξήγησε «η επιδημιολογική εικόνα των λυμάτων αντανακλά την περίοδο από το άνοιγμα κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων, όπως εκπαιδευτικές δομές και καταστήματα λιανικού εμπορίου», ενώ «προφανώς έχουμε και τις επιπτώσεις από φαινόμενα συνωστισμού στους δρόμους, και συναθροίσεων που έγιναν το προηγούμενο δεκαήμερο».

Ερωτηθείς αν με βάση την εικόνα που υπάρχει από τις τελευταίες μετρήσεις στα λύματα μπορεί να εκτιμηθεί ενδεχόμενο επανάληψης ενός μοτίβου εκθετικής διασποράς του ιού στην κοινότητα, όπως συνέβη τον περασμένο Οκτώβριο και Νοέμβριο στη Θεσσαλονίκη, ο πρύτανης του ΑΠΘ απάντησε:

«Βρισκόμαστε ακριβώς στο κρίσιμο εκείνο σημείο, όπου θα φανεί αν ως υπεύθυνοι πολίτες διδαχθήκαμε κάτι από τα όσα τραγικά βιώσαμε το φθινόπωρο. Η Πολιτεία με όλα τα επιστημονικά δεδομένα που έχει στη διάθεσή της θα αποφασίσει για τα όποια μέτρα κρίνει αναγκαία. Όμως, τα ανακλαστικά που θα δείξουμε ο καθένας ξεχωριστά και ως κοινωνία, τώρα που η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, θα καθορίσουν και το αν θα παραμείνει υπό έλεγχο. Βεβαίως εκτός από τις καιρικές συνθήκες που ευνοούν τους ιούς, τώρα έχουμε να συνυπολογίσουμε και τον απρόβλεπτο παράγοντα των πολύ πιο μεταδοτικών μεταλλάξεων του κοροναϊού. Γι’ αυτό απαιτείται εγρήγορση από όλους και απαρέγκλιτη τήρηση των μέτρων, δεν υπάρχει περιθώριο για τον παραμικρό εφησυχασμό».

«Δεν υπάρχει θέμα πανικού…»

«Δεν υπάρχει θέμα πανικού, υπάρχει θέμα απολύτως επιφυλακής, δεν υπάρχει θέμα αυστηροποίησης των μέτρων, υπάρχει θέμα πιστής και αυστηρής τήρησης των υπαρχόντων» δήλωσε από τη Θεσσαλονίκη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, σημειώνοντας:

«Μέσα από αυτό το πλέγμα αντιμετωπίζουμε όλα τα θέματα που αφορούν στην αύξηση του ιικού φορτίου σε κάποιες περιοχές και δη στη Θεσσαλονίκη».

Μιλώντας μετά τη σύσκεψη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, δήλωσε ότι «η Θεσσαλονίκη κατάφερε με κόπο, εκείνο τον φοβερό Νοέμβριο του 2020, να ξεπεράσει το πρόβλημα. Είμαστε εδώ σήμερα για να μην ξαναέχουμε τα ίδια», σημειώνοντας ότι «σύμμαχος του ιού είναι ο συνωστισμός, κάνοντας έκκληση για αυστηρή τήρηση των μέτρων».

«Ξέρουμε ότι έχετε κουραστεί και υπάρχει κόπωση», είπε, προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση είναι δίπλα στους πολίτες και στους επιχειρηματίες με μέτρα στήριξης».

Διευκρίνισε ότι υπάρχει αύξηση κρουσμάτων, όχι «έκρηξη», υπογραμμίζοντας ότι η σημερινή επίσκεψη του ιδίου και του Νίκου Χαρδαλιά έχει ως στόχο «να προλάβουμε νέα διασπορά και νέους κινδύνους».

«Κάθε νέο κρούσμα, κάθε νέα εισαγωγή στη ΜΕΘ, κάθε εισαγωγή σε απλή κλίνη στο νοσοκομείο, εμποδίζει και αναστέλλει τους εμβολιασμούς, διότι το υγειονομικό προσωπικό ασχολείται με τη νοσηλεία και όχι τον εμβολιασμό» επισήμανε, υπενθυμίζοντας ότι «ο εμβολιασμός είναι ο μόνος τρόπος επιστροφής στην κανονικότητα».