Με μια ενισχυμένη μάσκα (μαύρη υφασμάτινη και λευκή χειρουργική) εμφανίστηκε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας ενημερώνοντας, με τον γνωστό επιστημονικό τρόπο (όπως αυτόν που παρακολούθησαν οι Έλληνες από την ενημέρωση των 6 μ.μ. του πρώτου κύματος) για τα επιδημιολογικά δεδομένα και τις εξελίξεις της πανδημίας στη χώρα μας.

***

Οι αντοχές του κόσμου έχουν εξαντληθεί

Και για να μην παρεξηγηθεί η παρουσία του στη Βουλή φρόντισε εξ αρχής να δηλώσει: «Θα μιλήσω ως επιστήμονας, δίχως να έχω κανένα δικαίωμα πολιτικής αντιπαράθεσης», είπε.. Σύμφωνα με τα δεδομένα που παρουσίασε ο κ. καθηγητής, ο μέσος κυλιόμενος εβδομαδιαίος όρος είναι 7,7 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού και η πατρίδα μας είναι σε καλή θέση, μαζί με κάποιες σκανδιναβικές χώρες, σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Ανήσυχος εμφανίστηκε σχετικά με τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού, καθώς έσκυψε το κεφάλι και είπε «νομίζω ότι θα επικρατήσουν παντού οι μεταλλάξεις».

***

Παράλληλα, εκτίμησε ότι ο χάρτης της Ευρώπης θα αποκτήσει ένα ακόμα πιο βαθύ κόκκινο χρώμα λόγω των μεταλλάξεων. Ο Σωτήρης Τσιόδρας, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την Αθήνα, τονίζοντας πως «η Αθήνα έχει αύξηση, την παρακολουθούμε με την ίδια αγωνία. Βλέποντας και τις αντοχές του κόσμου που έχουν εξαντληθεί. Τι θα κάνουμε; Πόσα είναι τα ενεργά κρούσματα. Βόρειος τομέας: 81% αύξηση. Έχει περίπου 4.000 ενεργά κρούσματα, είναι πάρα πολλά. Ο ιός είναι εδώ, ελπίζουμε να είναι για λίγους μήνες και θα μας πιέσει κι άλλο».

***

Τι χρησιμεύει η διπλή μάσκα

Πάντως η διπλή μάσκα με την οποία φρόντισε να εμφανιστεί στη Βουλή ο κ. Τσιόδρας σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως. Ορισμένοι θυμήθηκαν ότι και ο κ. Χαρδαλιάς είχε εμφανιστεί με διπλή μάσκα, αλλά όταν πήγε στη Θεσσαλονίκη, εκεί όπου σημειώθηκε μεταλλαγμένος (νοτιοαφρικανικός) ιός από έναν ιερωμένο. Αλλά στη Βουλή ο κ. Χαρδαλιάς εμφανίστηκε με μια απλή υφασμάτινη μάσκα. Ορισμένοι είπαν ότι ο κ. Τσιόδρας εμφανίστηκε στη Βουλή με διπλή (ενισχυμένη) μάσκα επειδή κάτι… φοβήθηκε. Τι όμως;

Τη στιγμή μάλιστα κατά την οποία στη Βουλή δεν εμφανίστηκε κανένα μεταλλαγμένο κρούσμα, λαμβάνονται αυστηρά μέτρα προστασίας και γίνονται συχνά τεστ στους βουλευτές και στους υπαλλήλους. Τελευταίως ωστόσο στη Βουλή υπήρξαν κρούσματα ακόμα και σε αστυνομικούς.

Πάντως την καλύτερη εκδοχή για τη διπλή μάσκα του κ. Τσιόδρα έδωσε ένας καθηγητής: «Στις μεταλλαγμένες μορφές του ιού μπορεί για προστασία, να χρησιμοποιηθεί η διπλή μάσκα». Αλλά και αυτή η εκδοχή συζητείται αφού οι ειδικοί λένε πως δεν υπάρχουν ερευνητικά αποτελέσματα για τη χρησιμότητα της διπλής μάσκας σε κλειστούς χώρους, λόγω της μετάλλαξης του ιού.

***

Χαρδαλιάς: Ubi concordia, ibi Victoria

Ο Νίκος Χαρδαλιάς εμφανίστηκε στη Βουλή με κοστούμι και γραβάτα και με μάσκα με σήμα την ελληνική σημαία, Και εντυπωσίασε τους πάντες με ένα ρητό στα λατινικά, με το οποίο έκλεισε την ομιλία του. Ήταν ένα ρητό για τον ρόλο της Πολιτικής Προστασίας στη διαχείριση της πανδημίας. Ubi concordia, ibi Victoria. ( Όπου ενότητα, εκεί νίκη). Δεν ήταν τυχαία η αναφορά του στο ρητό αυτό, αφού, όπως είπε, «το στοίχημα ευθύνης είναι κοινό για όλους μας, χωρίς εξαιρέσεις, χωρίς διαχωρισμούς, χωρίς ανούσιες αντιπαραθέσεις και έωλα ψευτοδιλήμματα. Γιατί σε αυτή την μάχη κατά της πανδημίας, είμαστε όλοι μαζί ή έστω θα έπρεπε να είμαστε όλοι μαζί. Γιατί είναι μονόδρομος η νίκη μας απέναντι στον ιό και απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ενότητα».

***

Βγήκε νικητής ο Γρηγοράκος

Μετά από 47 ημέρες δύσκολης μάχης που έδωσε με τον αόρατο ιό, αποσωληνώθηκε χθες το πρωί και εξήλθε από την ΜΕΘ ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής και πρώην βουλευτής του ΚΙΝΑΛ γιατρός πνευμονολόγος- εντατικολόγος Λεωνίδας Γρηγοράκος. Βγήκε από τη ΜΕΘ νικητής, βρίσκεται σε πολύ καλή διάθεση και, όπως λένε οι γιατροί που τον παρακολουθούν στην Πανεπιστημιακή Κλινική του νοσοκομείου αναφοράς «Σωτηρία», «έτσι όπως μάχιμος και αγωνιστής ήταν στην προσωπική του ζωή, έτσι θα συνεχίσει και τώρα και πολύ γρήγορα θα επανέλθει στην κανονική του ζωή». Ο κ. Γρηγοράκος μεταφέρθηκε τώρα σε ειδικό θάλαμο και οι ευχές όλων μας τον συνοδεύουν για ταχεία ανάρρωση.

***

Όταν τα εξιτήρια ξεπερνούν τα εισιτήρια

Το τελευταίο δεκαήμερο υπήρχε αύξηση του αριθμού των νοσηλευόμενων στα νοσοκομεία. Αλλά την ώρα που ανακοινώνονταν τετραψήφια κρούσματα, συνέβη το εξής παράξενο. Την Τρίτη (που είχαν ανακοινωθεί τα 1.261 κρούσματα) υπήρξαν για πρώτη φορά στις τελευταίες δέκα ημέρες (σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία) περισσότερα εξιτήρια παρά εισιτήρια πανελλαδικά στα νοσοκομεία. Συγκεκριμένα υπήρξαν 168 εισιτήρια και 184 εξιτήρια.

***

Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν

Το αχρείαστο ευρωμασάζ για τα εμβόλια

Μασάζ στους ευρωβουλευτές και μάλιστα εντατικό έκανε την Τρίτη η Ούρσουλα Φον ντερ Λάινεν σε μια προσπάθεια να… μαζέψει τις επικοινωνιακές και ουσιαστικές αστοχίες των χειρισμών της Κομισιόν στο καυτό θέμα των εμβολίων. Συνάντησε τους ευρωβουλευτές όλων των ομάδων, ΕΛΚ, Σοσιαλιστές, Πράσινους κλπ., και φρόντισε να έχει ετοιμάσει απαντήσεις για όλα τα ενδεχόμενα ερωτήματα. Μαθαίνω από διαφορετικές πηγές ότι ενώπιον όλων των ομάδων ανέλαβε την ευθύνη για το μπάχαλο των τελευταίων ημερών που… θόλωσε την εικόνα της συλλογικής προσπάθειας της ΕΕ. «Εγώ έχω την ευθύνη. Ξεκαθαρίσαμε εσωτερικά τι συνέβη αλλά εγώ αναλαμβάνω την ευθύνη» είπε προς τους ευρωβουλευτές η Πρόεδρος της Κομισιόν.

***

Παράλληλα τους καθησύχασε για την επάρκεια των εμβολίων, που πλέον μετατοπίζεται στο δεύτερο τρίμηνο του 2021. Η Ούρσουλα Φον ντερ Λάινεν τίμησε για τη δουλειά τους δύο γυναίκες Επιτρόπους, τη Στέλλα Κυριακίδη της Κύπρου, για τις εντατικές προσπάθειες να εξασφαλίσει εμβόλια, και τη Μαρίγια Γκάμπριελ της Βουλγαρίας, για την άμεση επιλογή της να χρηματοδοτήσει με δις ευρώ από κοινοτικά κονδύλια την έρευνα για τα εμβόλια.

***

Και πιστοποιητικά εμβολιασμού

Ωστόσο η είδηση είναι ότι η Πρόεδρος της Κομισιόν υποστηρίζει, παρά τη διαφωνία της Άγκελα Μέρκελ, τη χρήση του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού για να απελευθερωθούν τα ταξίδια. Στη συζήτηση με τους ευρωβουλευτές του ΕΛΚ ερωτήθηκε για την πορεία της πρωτοβουλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, από την ευρωβουλευτή της ΝΔ Μαρία Σπυράκη, και έδωσε μια απάντηση που εν ολίγοις έλεγε: Είναι μια πολιτική απόφαση που θα τη λάβουμε την κατάλληλη ώρα. Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινηθούμε…

***

Τα Rafale βγαίνουν στο Αιγαίο

Άρχισαν από χθες τα γαλλικά Rafale μαζί με τα ελληνικά μαχητικά (F-16 και Mirage) τις ασκήσεις τους σε πρώτη φάση στο Ιόνιο και στο Μυρτώο Πέλαγος και εν συνεχεία (ίσως από σήμερα) στο Αιγαίο. Ήρθαν από την Αίγυπτο για την άσκηση «SKYROS», έναν κωδικό που δίνουν οι Γάλλοι στις ασκήσεις τους με τα Rafale.

«SKYROS» ονόμασαν την άσκηση που πραγματοποίησαν στην Ινδία, στα Εμιράτα και στην Αίγυπτο, την ίδια ονομασία έδωσαν και στην άσκηση που πραγματοποιούν στην Ελλάδα. Οι ασκήσεις είναι προσβολής στόχων, εναέριου ανεφοδιασμού και αναχαίτισης. Μαζί με τα Rafale ήρθαν και δύο Airbus υποστήριξης και ένα Air Tanker. Είναι η πρώτη φορά που Rafale (με Γάλλους χειριστές) βγαίνουν στο Αιγαίο).

***

Το F-16 Viper πάει Τέξας

Σήμερα εκτός απροόπτου αναχωρεί από την Ελλάδα για το Τέξας το πρώτο F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας για να μετατραπεί σε F-16 Viper. Η πτήση θα γίνει με ευθύνη της USAF και με Αμερικανό πιλότο με μεταστάθμευση στη Γερμανία. Χθες εισήλθε στην ΕΑΒ το δεύτερο F-16 για τη μετατροπή του σε Viper.

***

Η προανακριτική για τον Παππά

Στη Βουλή έφτασε και η δικογραφία που σχημάτισε ο εισαγγελέας Κ. Σιμιτζόγλου σχετικά με τις καταγγελίες του Χρ. Καλογρίτσα και τις ευθείες αναφορές στο πρόσωπο του κ. Παππά, αποδίδοντάς του τον ρόλο του «ενορχηστρωτή» στην προσπάθεια «να κατοχυρώσει μία από τις τηλεοπτικές άδειες σε πρόσωπα της επιρροής του». Ο επιχειρηματίας είχε αναφέρει πως δεν είχε χρήματα για να συμμετάσχει στον διαγωνισμό, ωστόσο πείστηκε να συμμετάσχει ώστε να αποκτήσει κανάλι επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ και του δόθηκαν 3 εκατομμύρια ευρώ μέσω εταιρείας από το εξωτερικό, τα οποία απαιτούνταν για την συμμετοχή στον διαγωνισμό με την μορφή εγγυητικής επιστολής.

Όσοι βουλευτές διάβασαν τη δικογραφία, ανέφεραν ότι περιέχει σημαντικά στοιχεία, χωρίς να αποκλείσουν το ενδεχόμενο να συσταθεί για την υπόθεση αυτή ακόμα και προανακριτική επιτροπή. Να σημειωθεί ότι εάν δεν γίνει προανακριτική επιτροπή το αργότερο μέχρι τον Σεπτέμβριο που ξεκινάει η νέα περίοδος τα όποια τυχόν ποινικά αδικήματα παραγράφονται.

Όταν τα σχέδια για την απόκτηση τηλεοπτικής άδειας που θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα του ΣΥΡΙΖΑ ναυάγησαν, τότε, σύμφωνα πάντα με τον εργολάβο, ο Νίκος Παππάς του είπε ότι, αφού δεν μπορούν να φτιάξουν κανάλι, να φτιάξουν μια εφημερίδα και του υπέδειξε τα 3 εκατομμύρια της εγγυητικής επιστολής να τα δώσει για να ανοίξει την εφημερίδα Documento.

***

Γιατί χαίρεται ο κεντρικός τραπεζίτης

Ξέρω κάποιον που πολύ χάρηκε επειδή ο Μάριο Ντράγκι (ο αποκαλούμενος και «Σούπερ Μάριο») πήρε εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιταλία. Δεν είναι άλλος από τον κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος διατηρούσε και διατηρεί άριστες σχέσεις με τον Ευρωπαίο πρώην κεντρικό τραπεζίτη. Αλλωστε ούτε ο Μάριο Ντράγκι, ούτε ο Γιάννης Στουρνάρας ξεχνούν εκείνο το βράδυ του Οκτωβρίου του 2019, όταν ο κ. Ντράγκι αποχωρούσε από τη διοίκηση της ΕKT.

Στο δώμα της Τράπεζας της Ελλάδος ο κ. Στουρνάρας παρέθεσε δείπνο προς τιμή του στο οποίο παρέστησαν ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκη και ο πρώην Πρωθυπουργός και ακαδημαϊκός Λουκάς Παπαδήμος, 16 ακαδημαϊκοί, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και άλλοι. Εκείνο το βράδυ λοιπόν (αφού δείπνησαν έναν ολόφρεσκο ροφό) ανακοινώθηκε ανεπισήμως η ανανέωση της θητείας του κ. Στουρνάρα.

Ο κ. Στουρνάρας γέμισε τον προσκεκλημένο του με δώρα: πρώτα από όλα του δώρισε ένα βιβλίο με Έλληνες ζωγράφους, λέγοντάς του ότι ορισμένα από τα έργα τους βρίσκονται κρεμασμένα στους τοίχους της Τράπεζας της Ελλάδας.

Εν συνέχεια του έδωσε μια τριήρη από το Μουσείο Μπενάκη και εκεί που όλοι νόμιζαν ότι τα δώρα τελείωσαν ο κεντρικός τραπεζίτης βγάζει από μια σακούλα ένα… επιτραπέζιο παιγνίδι. Από αυτά που παίζουν τα παιδάκια και τα συναντάς στα μαγαζιά παιχνιδιών. Το παιγνίδι ονομάζεται… QE και το γέλιο που έπεσε ήταν εντυπωσιακό. Γιατί το QE στη γλώσσα των τραπεζιτών και των οικονομολόγων σημαίνει ποσοτική χαλάρωση, το ζητούμενο δηλαδή εκείνη την εποχή από την ελληνική κυβέρνηση. Ελπίζω να τα θυμάται όλα αυτά ο κ. Ντράγκι, τώρα που έγινε πρωθυπουργός όπως να θυμάται ότι στην Ελλάδα έγινε και Ακαδημαϊκός, επίτιμο μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.