Η βρετανική μετάλλαξη του κορωνοϊού πολιορκεί την Πάτρα που με 64 νέα κρούσματα μόνο χθες επελαύνει πια στην πόλη. Στους υγειονομικούς στο νοσοκομείο του «Άγιου Ανδρέα» η πρωτεύουσα της Αχαΐας βρίσκεται σε κατάσταση ανοιχτού πολέμου με τον ιό.

«Αυτό που συμβαίνει στην Πάτρα αυτή τη στιγμή είναι το κάτι άλλο. Οι συρροές κρουσμάτων κορωνοϊού στην κοινότητα της πόλης είναι πολύ μεγάλες- σε καταστήματα, επιχειρήσεις, σχολεία, μέσα στα σπίτια, μέσα στην πόλη, στα νοσοκομεία, παντού…. Σήμερα μάλιστα έχουμε πάρα πολλά παιδιά που προσέρχονται για τεστ κορωνοϊού».

Από τη θύελλα δεν γλίτωσε και οίκος ευγηρίας στην Βάρδα. Ένας ηλικιωμένος με υποκείμενο νόσημα κατέληξε και ελέγχεται τώρα για κορωνοϊό, ενώ 5 θετικοί γέροντες είναι στο νοσοκομείο και 3 εργαζόμενοι σε καραντίνα στο σπίτι τους.

Οκτώ νέα κρούσματα επιβεβαιώθηκαν σε μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού του νοσοκομείου στο Ρίο, μετά την συρροή στο νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας, με ασθενείς covid και ασθενείς με το μεταλλαγμένο βρετανικό στέλεχος.

Έως τώρα έχει εμβολιαστεί μόλις το 50% του υγειονομικού προσωπικού, με το σωματείο να το αποδίδει στο γεγονός ότι δεν πρόλαβαν. Οι ισχυρισμοί καταρρίφθηκαν κατηγορηματικά, με το ερώτημα του πολύ χαμηλού ποσοστού να παραμένει.

219 ενεργά κρούσματα

Αν και οι έλεγχοι στην Πάτρα είναι σαρωτικοί και τα μικτά κλιμάκια, πανταχού παρόντα, η επέλαση του κοροναϊού στην πόλη βεβαιώνεται και από τα στοιχεία . Η Αχαΐα έχει ήδη 219 ενεργά κρούσματα, με τα 183 να βρίσκονται στην Πάτρα. 11 κρούσματα βρετανικής μετάλλαξης έχουν ήδη εντοπιστεί.

Μεγάλη ανησυχία προκαλεί και ο μεγάλος αριθμός των στενών επαφών των ενεργών κρουσμάτων που αγγίζει τους 435, ενώ οι 147 εμφανίζουν ήδη συμπτώματα.

Ο μέσος όρων ηλικίας των κρουσμάτων είναι τα 45 έτη. Στην Αχαΐα δύο Δημοτικά Σχολεία είναι κλειστά, επτά τμήματα σχολείων και δύο Βρεφονηπιακοί Σταθμοί έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους. Στην πόλη όμως υπάρχει αυξημένη κίνηση.

Η έκκληση που απευθύνει αυτή τη στιγμή ο Ιατρικός Σύλλογος της Πάτρας σε όλους τους πολίτες είναι να φορούν διπλή υφασμάτινη μάσκα ή χειρουργική και να κάνουν πολύ τακτικό αερισμό στα σπίτια τους.

Οι λοιμωξιολόγοι στην Πάτρα κάνουν λόγο για μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα. Ήδη στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο εννέα υγειονομικούς που νοσούν, δεν γνωρίζουμε ακόμα αν πρόκειται για τη βρετανική μετάλλαξη. Επίσης επτά ακόμα κρούσματα υγειονομικών θεωρούνται ύποπτα.

Μεγάλο είναι το πρόβλημα σε σχολεία, νηπιαγωγεία και βρεφονηπιακούς σταθμούς. Γύρω στους πέντε έχουν αναστείλει την λειτουργία τους. Ενώ δύο σχολεία έχουν ήδη κλείσει. Ενώ η αποχή αγγίζει το 50% σε γονείς που αρνούνται να πάνε τα παιδιά τους στα σχολεία.