Κρίσιμη αλλά σταθερή παραμένει η κατάσταση υγείας του 9χρονου αγοριού που νοσηλεύεται με κορωνοϊό από χτες στην εντατική.

Οι γονείς του προσπαθούν να του δώσουν δύναμη και κουράγιο μέσω βιντεοκλήσης.

«Τώρα πριν λίγο μιλήσαμε με βιντεοκλήση καλά φαίνεται. Μιλήσαμε και ο αδερφός του μίλησε τώρα. Μιλήσαμε μαζί. Είναι λίγο στεναχωρημένος που είναι μόνος του μέσα. Τι να κάνουμε πρέπει να του δώσουμε του παιδιού δύναμη.»

Επιμένει ο πυρετός

Το παιδί, που παραμένει εμπύρετο, έχει αποφύγει μέχρι στιγμής τη διασωλήνωση ενώ του χορηγείται οξυγόνο για να διευκολυνθεί η αναπνοή του.

-Μας είπαν ο γιατρός σήμερα ότι άμα είναι και το δεύτερο 24ωρο έτσι σταθερό, θα πάμε καλά.
-Ο πυρετός έχει πέσει;
-Τελείως όχι. Χτες είχε μέχρι 38.

Σύμφωνα με τους θεράποντες γιατρούς, πρόκειται για το πρώτο περιστατικό στην Ελλάδα που ο κορωνοϊός προκάλεσε βαριά πνευμονία σε ανήλικο.

«Παίρνει οξυγόνο με μη επεμβατικό αερισμό. Σταθερό είναι δεν περιμένεις μια θεαματική βελτίωση άμεσα αλλά σιγά σιγά περιμένουμε βελτίωση. Παίρνει την θεραπεία. Είναι η πρώτη φορά που είδαμε πνευμονία σε παιδί έτσι.»

Η μητέρα του 9χρονου, νοσηλεύτρια στο νοσοκομείο του Αγίου Ανδρέα, είχε διαγνωστεί θετική στο μεταλλαγμένο στέλεχος κορωνοϊού πριν από 10 ημέρες με αποτέλεσμα, όπως λένε, να κολλήσει τον σύζυγο και τα δύο τους παιδιά.

«Της συζύγου ήταν ο μεταλλαγμένος ιός αρά κι εμείς από τη σύζυγο κολλήσαμε άρα από αυτόν θα είναι.»

Ωστόσο, εκείνο που προκαλεί εντύπωση είναι πως η μητέρα ανήκει στο 58% των εργαζομένων του νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας» που δεν έκανε το εμβόλιο.

«Εγώ όχι δεν είχα εμβολιαστεί. Δεν είχα προλάβει, τέλοσπαντων δεν είχα μπει στη λίστα για να εμβολιαστώ. Είπα θα το κάνω αργότερα. Είπα δεν θα το κάνω τώρα, θα το κάνω αργότερα. Δεν ήμουν αρνητική.»

Παρόλο που τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας νόσησαν ελαφριά, ο 9χρονος παρουσίασε υψηλό πυρετό από την περασμένη Τετάρτη. Πέντε μέρες μετά εισήχθη στο νοσοκομείο.

«Συνέχισε ο πυρετός στο σπίτι, μέχρι που να κατέβει αντιπυρετικά δώσανε λέει, μέχρι που να κατέβει ξανά ανέβαινε ο πυρετός, ε θεώρησε καλά και το πήγε πάλι (στο νοσοκομείο).»

Το παιδί ήρθε εδώ διαγνωσμένο θετικό με PSR απλά τη Δευτέρα είχε πυκνώσει και του προκάλεσε πνευμονία.

Μέχρι τα έως τώρα στοιχεία, το βρετανικό στέλεχος με το οποίο διαγνώστηκε θετική η μητέρα του 9χρονου μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα.

Ο κ. Γαβριήλ Δημητρίου, Διευθυντής Παιδιατρικής Νοσοκομείου Ρίου μίλησε στο LIVE NEWS και τον Νίκο Ευαγγελάτο για την κατάσταση της υγείας του μικρού, αλλά και τα επίπεδα εμβολιασμών στα νοσοκομεία.

«Σταθερό είναι το παιδί. Αυτό που είναι σημαντικό, είναι ότι βλέπουμε πως μεταδίδεται εύκολα και στα παιδιά και μερικά από αυτά παρουσιάζουν συμπτώματα ενηλίκων. Το 9 ημερών δεν ήταν βαριά, έκανε λίγο πυρετό. Αυτό που ξέρουμε από την Αγγλία είναι ότι περισσότερα παιδιά νοσηλεύονται τώρα με κορωνοϊό. Μερικά από αυτά χρειάζονται και εντατική. Η μητέρα του έχει διαπιστωμένα το βρετανικό στέλεχος.», σημείωσε.

Αναφορικά στα ποσοστά εμβολιασμού ανέφερε: «Οι γιατροί στη δικιά μου κλινική το 95% έχει εμβολιαστεί. Στο νοσηλευτικό προσωπικό είναι περίπου 50-60%. Υπάρχει μεγαλύτερη απροθυμία. Είπαν “να περιμένουμε..”. Τους είπα ότι πάροχος υγείας, που δεν είναι εμβολιασμένος, δεν θα έπρεπε να εργάζεται στο νοσοκομείο».