«Καλπάζει» ο κορωνοϊός και επιστρέφει σε ρυθμούς Δεκεμβρίου κάτι που μεταφράζεται σε πισωγύρισμα δυο μηνών.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα προκαλούν πονοκέφαλο σε ειδικούς και κυβέρνηση καθώς ο Φεβρουάριος ξεκίνησε κάθε άλλο παρά αισιόδοξα καθώς η αύξηση στις νοσηλείες σε συνδυασμό με τον εντοπισμό μεταλλαγμένων κρουσμάτων δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αισιοδοξίας.

Το επόμενο 48ωρο είναι κρίσιμο, καθώς η επιτροπή λοιμωξιολόγων θα εξετάσει τα τελευταία στοιχεία, με το ενδεχόμενο για ένα σκληρότερο lockdown να παραμένει ανοιχτό.

Η πανδημία «γονατίζει» την Αττική

Για πρώτη φορά από τις 29 Δεκεμβρίου τα νέα κρούσματα στη χώρα, έφτασαν και πάλι τετραψήφιο νούμερο, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει 1.261 νέα, ενώ οι νέες μεταλλάξεις που εντοπίστηκαν τόσο σε Αττική όσο και σε Θεσσαλονίκη, έφτασαν τις 31.

Τα 652 νέα κρούσματα στην Αττική και η επιβαρυμένη κατάσταση όλων των περιφερειακών της ενοτήτων, παραμένουν πιστά στο αρνητικό προφίλ που την οδήγησε στο επίπεδο Β – Αυξημένου Κινδύνου, με τα επιπλέον περιοριστικά μέτρα.

«Κόκκινο» χτύπησε το Κέντρο με 180 νέα κρούσματα, 68 στην Ανατολική Αττική, 36 στη Δυτική, 79 στον Βόρειο και 84 στον Νότιο Τομέα Αθηνών, 97 στον Πειραιά ενώ τα 105 στο Δυτικό Τομέα Αθηνών συνοδεύτηκαν από μια υψηλή αναλογία κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού στα 21,44.

Τη δύσκολη κατάσταση της Αττικής πιστοποιεί και η αύξηση του ιικού φορτίου κατά 40% την περασμένη εβδομάδα, γεγονός που συνεπάγεται αύξηση της διασποράς, σύμφωνα με τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νικόλαο Θωμαΐδη.

Σε απόσταση αναπνοής από lockdown

Τις τελευταίες ώρες, βλέποντας τα κρούσματα να αυξάνονται με ταχύτατους ρυθμούς, λοιμωξιολόγοι και κυβέρνηση εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι με τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Μετά τις τελευταίες αρνητικές εξελίξεις, η κυβέρνηση εξετάζει πλέον όλα τα σενάρια, αναμένονται και τις εισηγήσεων των λοιμωξιολόγων.

Ήδη έχει ανοίξει η συζήτηση για πιθανή επέκταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας, ενώ δεν αποκλείεται να τεθεί στο τραπέζι της συζήτησης και το θέμα των σχολείων.

Tα στοιχεία στην Αττική δεν αφήνουν άλλο περιθώριο από την επιβολή πολύ πιο αυστηρών μέτρων, τα οποία αυτή τη στιγμή είναι κοντά ακόμη και σε γενικευμένο lockdown δύο εβδομάδων ούτως ώστε να μπορέσουν να μειωθούν οι σκληροί δείκτες.

Την Πέμπτη η εισήγηση των ειδικών

Σύμφωνα με την Ελένη Γιαμαρέλλου, καθηγήτρια παθολογίας λοιμώξεων ΕΚΠΑ και μέλος επιτροπής του Υπ. Υγείας, «θα δούμε τις επόμενες ημέρες τα κρούσματα. Θα το συζητήσουμε την Πέμπτη ούτως ώστε να γίνει η εισήγηση της Επιτροπής προς την κυβέρνηση» για την επιβολή νέων μέτρων, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει τον τελευταίο λόγο.

Στο τραπέζι εξακολουθεί να βρίσκεται το σενάριο για καθολικό lockdown τύπου Μαρτίου, ακόμα κι αν ληφθεί προληπτικά, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Κυβερνητικά στελέχη, με κορυφαίο τον εκπρόσωπο Χρήστο Ταραντίλη, έλεγαν ότι δεν βρισκόμαστε ακόμα εκεί, αλλά με την ανακοίνωση των 1.261 νέων κρουσμάτων μένει να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα μέχρι την Παρασκευή.

«Στην παρούσα φάση δεν υπάρχει ένδειξη για νέο σκληρό lockdown» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναφερόμενος στην πορεία της πανδημίας. Όμως έσπευσε να επισημάνει πως πρόκειται για «καθαρά δυναμικό φαινόμενο. Τα δεδομένα μπορεί να αλλάζουν σημαντικά καθημερινά, εξετάζονται σαφώς μέρα-μέρα και οι αποφάσεις λαμβάνονται εβδομάδα-εβδομάδα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν φτάσουμε στο γενικευμένο lockdown, φαίνεται πως υπάρχει και Plan B, που είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας στην Αττική από τις 18:00 (ή από τις 19:00) έως τις 05:00 το πρωί, ένα ενδεχόμενο που εξετάζουν σοβαρά οι λοιμωξιολόγοι για να περιοριστεί η διασπορά του ιού στην πρωτεύουσα.

Υπενθυμίζεται πάντως πως το συγκεκριμένο μέτρο είχε τεθεί επί τάπητος και την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο δεν εφαρμόστηκε λόγω της ιδιαιτερότητας του Λεκανοπεδίου στο οποίο ζει ο μισός πληθυσμός της χώρας. Σε περίπτωση όμως που κριθεί αναγκαίο, οι αρμόδιες αρχές διαμηνύουν πως το σενάριο είναι πολύ πιθανό, όπως και η λήψη ειδικών μέτρων για την Αττική, διαφορετικών μάλιστα από αυτά που προβλέπονται στον υγειονομικό χάρτη της χώρας.

Όπως εξήγησε ο κ. Ταραντίλης, προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η δημόσια υγεία, λαμβάνοντας υπόψη θέματα οικονομίας και θέματα εκπαίδευσης, για το λόγο αυτό θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια ούτως ώστε τα σχολεία να παραμείνουν ανοιχτά.

«Είμαστε κυβέρνηση που λαμβάνει υπόψη τα δεδομένα, και το θέμα είναι να προσαρμοζόμαστε έγκαιρα στις νέες συνθήκες» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αποσαφηνίζοντας ότι οι εισηγήσεις της επιτροπής λαμβάνονται με βάση την πλειοψηφία της επιτροπής. «Δεν είναι μεγάλη ακόμα η επιβάρυνση του ΕΣΥ, παίζει όμως ρόλο στη λήψη των αποφάσεων».

Η κατάσταση στη χώρα

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.261 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κοροναϊού (COVID-19), εκ των οποίων 18 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 158.716, εκ των οποίων 52.0% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5.988 (3.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 49.885 (63.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Επίσης, 244 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. 178 (73.0%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες.

To 86.5%, των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Στο μεταξύ, 1.131 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 22 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5.851 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3.437 (58.7%) άνδρες.

Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.