Η ανοδική πορεία των τελευταίων 24ώρων στα κρούσματα κορωνοϊού συνεχίστηκε με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει 1.261 νέες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις του φονικού ιού στην Ελλάδα, τετραψήφιος αριθμός μετά από ένα μήνα. Είναι πολλά τα κρούσματα, αλλά πολλά και τα δειγματοληπτικά τεστ. Το τελευταίο 24ωρο διενεργήθηκαν 37.870 τεστ.

Από το πρωί της Τρίτης υπήρξαν ενδείξεις για εκτόξευση των τεστ, με δηλώσεις αρμοδίων που βγήκαν στα κανάλια και στα ραδιόφωνα και προανήγγειλαν πιθανό τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων. Ωστόσο στα 1.261 κρούσματα, υπάρχει ένα σημείο, που όμως μου λένε οι ειδικοί, θα πρέπει να το δούμε με μεγάλη σχολαστικότητα. Και αυτό δεν είναι άλλο από τον δείκτη θετικότητας των τεστ. Δεν πρέπει να περάσει το 4% και αυτή τη στιγμή είναι κάτω από 4%, κάπου στο 3,5%. Ο αριθμός των κρουσμάτων καθημερινά πρέπει να εξετάζεται σε συνάρτηση με τον αριθμό των τεστ και ιδιαίτερα των μοριακών τεστ.

Η Αττική ωστόσο κατακτά και πάλι τη «μαύρη» πρωτιά , ενώ ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων για πρώτη φορά μετά από αρκετό καιρό. Συγκεκριμένα, στο Λεκανοπέδιο εντοπίζονται 649 νέες μολύνσεις (σχεδόν οι μισές από το συνολικό αριθμό), ενώ στη Θεσσαλονίκη 126 κρούσματα.

***

Ολα τα δεδομένα για τα επόμενα βήματα, εάν δηλαδή ληφθούν ή όχι αυστηρότερα μέτρα, αυτή τη στιγμή ζυγίζονται, αλλά, όπως μαθαίνω από τους ειδικούς, εάν στις επόμενες τρεις ημέρες συνεχισθεί η ανοδική πορεία των κρουσμάτων, ειδικά για την Αττική, τότε δεν αποκλείονται σε ορισμένες περιοχές της (που από πορτοκαλί θα κοκκινίσουν) να ληφθούν τα αυστηρότερα μέτρα. Όλα όμως αυτά θα αποφασισθούν την Παρασκευή.

***

Κυβερνητική ενόχληση για τις υπερβολές

Κυβερνητική ενόχληση μαθαίνω ότι υπάρχει για τις τηλεοπτικές εμφανίσεις ορισμένων μελών της Επιτροπής Ειδικών για τον τρόπο που παρουσιάζουν τα γεγονότα σχετικά με τον covid. Άλλα λέει ο ένας, άλλα ο άλλος, με αποτέλεσμα να προκαλούν σύγχυση. Κάποια στιγμή, μου λένε κυβερνητικοί παράγοντες, θα πρέπει οι Ειδικοί να αποφασίσουν ενιαία εκπροσώπηση, ώστε να σταματήσει αυτή η κατάσταση της υπερβολής και να επικρατήσει πιο ορθολογική προσέγγιση της ενημέρωσης ώστε αυτή να μην απωλέσει την αντικειμενικότητα και τη σοβαρότητά της.

***


Τα εμβόλια της AstraZeneca και οι εμβολιασμοί κάτω των 65 ετών

Πάμε τώρα στα ενδότερα μιας κυβερνητικής σύσκεψης που έγινε την Τρίτη το βράδυ για τα εμβόλια και συγκεκριμένα για τα εμβόλια της AstraZeneca. Στη Σύσκεψη αυτή, όπως αποκαλύπτεται, έχουν ληφθεί σημαντικές αποφάσεις. Όπως είναι γνωστό, τα εμβόλια της AstraZeneca έρχονται στην Ελλάδα στις 10 Φεβρουαρίου. Αλλά δεν θα εμβολιάζονται όλοι με αυτά. Η κυβέρνηση, μαθαίνω, εξετάζει το ενδεχόμενο να δημιουργήσει εμβολιαστικά μέτρα για ηλικίες κάτω των 65 ετών που θα τους χορηγεί το εμβόλιο της AstraZeneca. Ίσως ακόμα να προστεθούν και επαγγελματικά ή ακόμα και γεωγραφικά κριτήρια στα εμβόλια αυτά.

***

Η Ούρσουλα και το blame game των εμβολίων

Αχός βαρύς ακούγεται από το Μπαρλεμόντ (το κτίριο της Κομισιόν) όπου εκτός από τα μαχαίρια έχουν ενεργοποιηθεί και τα βαριά όπλα. Ο πόλεμος με τις εταιρείες παραγωγής εμβολίων και κυρίως με την Astra Zeneca, ανέδειξε σοβαρά ζητήματα συντονισμού και συλλογικότητας στο Κολλέγιο των Επιτρόπων. Τέτοια που σκίασαν και τη μεγάλη συλλογική επιτυχία της κοινής προμήθειας των εμβολίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και για τις 27 χώρες. Και Εξηγούμαι:

***
Το καμπινέ της Ούρσουλα Φον ντερ Λάινεν έψαχνε επί μέρες να βρει πού να χρεώσει το «μουντζούρη», (blame game το λέμε στην Αθήνα), για την ατυχέστατη επιλογή να απειλήσει με ενεργοποίηση το σκληρό σύνορο Ιρλανδίας -Βόρειας Ιρλανδίας μέσω του ελέγχου των εξαγωγών των εμβολίων.

Διαρροές

Άφησαν να διαρρεύσει ότι για το «σοκ» που προκάλεσε η κίνηση ελέγχου των εξαγωγών των εμβολίων, υπεύθυνος είναι ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν αρμόδιος για το διεθνές εμπόριο Βλάντις Ντομπρόφσκις. Ο εν λόγω αντιπρόεδρος φημίζεται για την πραότητα του χαρακτήρα του αλλά και για την αποφασιστικότητα του. Μόλις έμαθε τα νέα, απάντησε, μου είπαν από τις Βρυξέλλες, χωρίς περιστροφές: «οι υπηρεσίες για το εξωτερικό εμπόριο ενήργησαν κατόπιν αιτήματος από καμπινέ άλλων Επιτρόπων» είπε ο Ντομπρόφσκις και ο νοών νοείτο… Άλλωστε φαίνεται ότι ο ίδιος είχε πλήρη άγνοια πριν του κοινοποιηθεί η απόφαση.

Αποτέλεσμα; Στην Κομισιόν επικρατεί (αυτό που λέει και ο Ντίνος Ηλιόπουλος) «μια ωραία ατμόσφαιρα» και να σκεφτείτε ότι η Ούρσουλα Φον ντερ Λάινεν και ο Βλάντις Ντομπρόσφσκις ανήκουν στο ίδιο κόμμα, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

***
Εκείνο που επίσης έμαθα, είναι ότι η Ούρσουλα άρχισε από χθες ένα αγώνα δρόμου για να ενημερώσει τις κοινοβουλευτικές ομάδες τι ακριβώς συμβαίνει με τα εμβόλια. Χθες είδε τους Πράσινους, σήμερα θα συναντηθεί με ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Και κάτι ακόμα: Εσπευσε να ανακοινώσει, ίσως για να προλάβει γεγονότα, ότι εντός του καλοκαιριού θα εμβολιαστεί το 70% των ευρωπαίων.

***

Το ρωσικό εμβόλιο και η αποτελεσματικότητά του

Τα αποτελέσματα των δοκιμών για το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V σχολίασε με ανάρτησή του στο Διαδίκτυο, ο καθηγητής του LSE Ηλίας Μόσιαλος, που επισημαίνει ότι πρόκειται για εμβόλιο που παρέχει πολύ υψηλή προστασία (στο 92%) σε όλο τον πληθυσμό ενώ εξηγεί και τον μηχανισμό που χρησιμοποιεί για αυτόν τον σκοπό.

Μεταξύ άλλων, με βάση τα δημοσιευμένα αποτελέσματα στην έγκυρη επιθεώρηση Lancet, ο καθηγητής του LSE αναφέρει ότι το ρωσικό εμβόλιο δίνει ισχυρή προστασία έναντι του κορωνοϊού και στα δύο φύλα, σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Προσθέτει ακόμη ότι η υψηλή αποτελεσματικότητα και ασφάλεια του ρωσικού εμβολίου οφείλονται σε μία μόνο δόση, γεγονός που είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για τις τρέχουσες στρατηγικές εξοικονόμησης δόσεων.

***
Ο Παπανδρέου υπέρ των διερευνητικών επαφών

Ο πρώην Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου χαιρετίζει την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. Μιλώντας στον τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό NT, ο πρώην Πρωθυπουργός τόνισε ότι το 2003 οι δύο πλευρές είχαν φτάσει πολύ κοντά σε σύμπτωση απόψεων για το ζήτημα της παραπομπής για την οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Υπογράμμισε ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με το τι πρέπει να περιλαμβάνεται στην ατζέντα. «Φυσικά, κατά τη διάρκεια αυτών των διερευνητικών επαφών – γι ‘αυτό άλλωστε τις αποκαλούμε διερευνητικές επαφές – ελπίζουμε να καταλήξουμε σε ένα πλαίσιο διαπραγματεύσεων για πιθανή επίλυση του ζητήματος της υφαλοκρηπίδας είτε διμερώς είτε, εάν είναι απαραίτητο, πηγαίνοντας στο δικαστήριο της Χάγης», είπε.

***
Οι συνομιλίες στο ΝΑΤΟ

Παράλληλα με τις διερευνητικές συνομιλίες Αθηνών – Άγκυρας διεξάγονται και συνομιλίες στο ΝΑΤΟ για την αποφυγή συγκρούσεων. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ (η θητεία του λήγει το 2022), η οποία ελήφθη κατά την κρίση του Oruc Reis. Αθήνα και Άγκυρα ανταποκρίθηκαν και το μόνο που συμφωνήθηκε έως τώρα είναι η δημιουργία μιας ανοικτής επικοινωνιακής γραμμής για την αποφυγή θερμού επεισοδίου και αποσυμπίεσης της έντασης.

Μετά από μία διακοπή (λόγω της άφιξης- σε διαφορετικές ημερομηνίες- στην έδρα του ΝΑΤΟ των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών), οι συνομιλίες πρόκειται να ξαναρχίσουν. Οι Τούρκοι, μαθαίνω, προτείνουν για την αποφυγή θερμού επεισοδίου να υπάρχει ανοικτή τηλεφωνική γραμμή από τους στρατιωτικούς, πλην όμως η ελληνική πρόταση ζητεί να υπάρχει επικοινωνία ανάμεσα στους επιχειρησιακούς ανώτατους αξιωματικούς των επιτελείων της Αθήνας και της Άγκυρας.

***
Το ασυμβίβαστο στην Ευρωβουλή

Μάλλον αδίκως περιμένουν κάποιοι να υπάρξει, αυτή την περίοδο, αλλαγή στην ευρωομάδα της ΝΔ, εάν τελικά ο κ. Ζαγοράκης τοποθετηθεί Πρόεδρος της ΕΠΟ. Ούτε ο πρώτος επιλαχών στο ευρωψηφοδέλτιο (νυν υφυπουργός Περιβάλλοντος) Γιώργος Αμυράς, προτίθεται να εγκαταλείψει το υφυπουργείο για την ευρωβουλή, ούτε όμως και δημοσιογράφος η Βίκυ Φλέσσα που είναι αμέσως επόμενη στη λίστα προτίθεται να πάει. Ο λόγος; Όπως με πληροφορούν οι ευρωβουλευτές, ο κ. Ζαγοράκης θα κρατήσει και την έδρα του ευρωκοινοβουλίου, δεν είναι δηλαδή ασυμβίβαστο να είναι Πρόεδρος της ΕΠΟ και ευρωβουλευτής. Αυτά μου είπαν από την ευρωβουλή και σας τα μετέφερα.

***
Την Πέμπτη η άρση της ασυλίας του Λαγού

Την Πέμπτη πάντως το ευρωκοινοβούλιο θα εξετάσει την άρση της ασυλίας του καταδικασμένου σε πολυετή κάθειρξή για συμμετοχή σε εγκληματικές ενέργειες, χρυσαυγίτη Γιάννη Λαγού, που μαζί με τον Χ. Παππά εξακολουθούν να αποφεύγουν τη σύλληψη. Οπως μαθαίνω η αίτηση για την άρση της ασυλίας θα εισαχθεί στην Επιτροπή Νομοθετικών Υποθέσεων προτού εισαχθεί στην Ολομέλεια για τη λήψη αποφάσεων. Έτσι μια εκκρεμότητα που αφορά την εθνικιστική ναζιστική οργάνωση αναμένεται να λυθεί.

***

Τα βασιλικά άλμπουμ

Η καινούργια ανακάλυψη στο Τατόι είναι τα δύο βασιλικά άλμπουμ φωτογραφιών που βρέθηκαν σε πολύ καλή κατάσταση. Περιέχουν μεγάλες φωτογραφίες από τους βασιλείς Κωνσταντίνο Β΄και Γεώργιο Β΄. Το άλμπουμ του Γεωργίου Β περιέχει τοπία από την Ελλάδα με εκπληκτική φωτογράφιση και το δεύτερο άλμπουμ αφορά φωτογραφίες από την κηδεία του Κωνσταντίνου Β΄. Και τα δύο άλμπουμ με τις σπάνιες φωτογραφίες τα έδειξε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου όταν επισκέφθηκε το Τατόϊ.

***
Ο ανελκυστήρας πλαγιάς πηγαινοέρχεται άδειος

Θα πρέπει να ξέρετε ότι για λόγους συντήρησης ο ανελκυστήρας πλαγιάς στην Ακρόπολη θα πρέπει να λειτουργεί. Αλλά πώς να λειτουργεί αυτός ο περίφημος ανελκυστήρας που όμοιός του δεν υπάρχει στην Ευρώπη, τη στιγμή που οι αρχαιολογικοί χώροι είναι κλειστοί λόγω covid ( αφού η Αττική είναι στο κόκκινο). Ε, σας πληροφορώ ότι ο ανελκυστήρας πάει πάνω – κάτω καθημερινώς σχεδόν άδειος, μεταφέροντας εργάτες μόνον και μόνον για τη συντήρησή του, περιμένοντας, όποτε οι καιροί το επιτρέψουν, τους επισκέπτες και τους τουρίστες.