«Είναι ξεκάθαρο ότι για το Kυπριακό, η ελληνική κυβέρνηση προσέρχεται σε όλα τα επίπεδα και σε όλες τις συναντήσεις, έχοντας υπόψη την εφαρμογή των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που θέτει το πλαίσιο αυτών των διαπραγματεύσεων. Οτιδήποτε ξεπερνά αυτό το πλαίσιο, και θεωρεί ότι μπορεί να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα στο νησί της Κύπρου, δεν είναι κάτι που μπορεί η Ελληνική Δημοκρατία να στηρίξει σε καμία περίπτωση».

Ανησυχίες

Αυτό δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, καθώς νωρίτερα ο αρμόδιος τομέαρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Κατρούγκαλος, εξέφρασε τις ανησυχίες του για τις εξελίξεις στο Κυπριακό ενόψει της άτυπης πενταμερούς συνάντησης που συγκαλεί ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών.

«Πρέπει να τονίσουμε ότι η χώρα μας επιμένει και στην εφαρμογή των πάγιων αποφάσεων του ΟΗΕ και για τη διζωνική δικοινοτική λύση αποκρούοντας κατηγορηματικά αντίθετες νέες θέσεις. Ταυτόχρονα πρέπει να αξιοποιήσουμε τις προτάσεις Γκουτέρες ώστε η Κύπρος να μη βρίσκεται υπό κηδεμονία και να συνεχίζεται να αντιμετωπίζεται ως παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Προβληματική στάση

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος έκανε λόγο «για προβληματική στάση της κυβέρνησης που δεν φαίνεται να έχει αντιδράσει στη θέση της Τουρκίας, του Ερντογάν και του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, σχετικά με τα δύο κράτη, που παραβιάζει κάθε έννοια των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

«Είναι μεγάλο θέμα αυτό και πρέπει να γίνει απολύτως σαφές ότι δεν αποτελεί μια ελληνοτουρκική διένεξη αλλά είναι παραβίαση του διεθνούς δικαίου, είναι παράνομη τουρκική εισβολή και κατοχή που συνεχίζεται, σε ένα κράτος της ΕΕ», τόνισε ο κ. Λοβέρδος.

Πηγή ΑΜΠΕ