Υπό τον πλήρη έλεγχό της επιχειρεί να θέσει η τουρκική κυβέρνηση το Διαδίκτυο αλλά και το περιεχόμενο του, μετά τη μέγγενη στην οποία έχει αρχίσει να σφίγγει γύρω από τα εγχώρια μέσα ενημέρωσης.

Το κουβάρι της υπόθεσης επιχειρεί να ξετυλίξει σε άρθρο της η γνωστή ιστοσελίδα «Ahval» με τίτλο «Πώς το κυβερνών AKP προσπαθεί να ελέγξει το Διαδίκτυο».

Ειδικότερα, όπως περιγράφει το «Ahval», το περασμένο καλοκαίρι, η τουρκική Εθνοσυνέλευση ψήφισε τον νόμο υπ’ αριθμόν 651, έναν κανονισμό για την λειτουργία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Το «ερεβώδες» σημείο του νομοθετήματος αφορά στο αίτημα της Άγκυρας προς τις εταιρίες αυτές να ορίσουν έναν εκπρόσωπο ο οποίος θα απαντά στα κρατικά αιτήματα για κατάργηση ή εποπτεία του περιεχομένου στις ψηφιακές πλατφόρμες.

Η επίθεση στην ελεύθερη πρόσβαση στο Διαδίκτυο και την απρόσκοπτη χρήση του δεν είναι κάτι καινούριο. Δύο μείζονες πολιτικές εξελίξεις συνετέλεσαν σε αυτή: Οι διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί, το 2013 και η αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος το 2016. Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του Γκεζί, με τέσσερα εκατομμύρια Τούρκους να εκφράζουν έντονα τη δυσαρέσκειά τους για την πολιτική Ερντογάν, αποτέλεσε «σήμα» για το ΑΚP. Έκτοτε ξεκίνησε ένα μπαράζ καταστολής των ψηφιακών ελευθεριών.

Το αποτυχημένο πραξικόπημα και οι «εσωτερικοί εχθροί»

Κορωνίδα της διαδικτυακής καταστολής στάθηκε το αποτυχημένο πραξικόπημα. «Ο αντίκτυπος στα ψηφιακά δικαιώματα και τις ελευθερίες ήταν καταστροφικός για ολόκληρη την κοινωνία, ειδικά για τους υπερασπιστές των ψηφιακών δικαιωμάτων και της κοινωνία των πολιτών» σημειώνει η καθηγήτρια Άσλι Τελί, Τουρκάλα της διασποράς.

Μετά την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης που ακολούθησε το πραξικόπημα, η μείωσης της ισχύος των πολιτικών δικαιωμάτων αλλά και των διαδικτυακών ελευθεριών, έδωσαν στο κυβερνών κόμμα την εντύπωση ότι θωρακίζεται έναντι τυχόν «εσωτερικών εχθρών». Ο φόβος για το διαδίκτυο είναι σαφής. Εκεί, μπορούν να δημιουργηθούν κοινωνικές τάσεις αλλά και να βρουν χώρο Τούρκοι διαφωνούντες. Εξάλλου, το παράδειγμα της «Αραβικής Άνοιξης» και της εξάπλωσης των κινητοποιήσεων που οργανώθηκαν μέσω του Διαδικτύου δεν διέφυγε της προσοχής της Άγκυρας.

Με μια σειρά μέτρων, αλλά και χρησιμοποιώντας διαδικτυακούς λογαριασμούς, το AKP επιχείρησε να φιμώσει κρίσιμες φωνές, περιλαμβανομένων και δημοσιογράφων. Πάρα πολλοί εκ των τελευταίων βρίσκονται σε φυλακές της χώρας.

Ιδιαίτερη εντύπωση είχε προκαλέσει η δημιουργία μιας εφαρμογής από… την Αστυνομία, η οποία προέτρεπε τους πολίτες να αναφέρουν τι θεωρούσαν ως προπαγάνδα στο Διαδίκτυο. Η επίθεση στα μέσα ενημέρωσης και στο Διαδίκτυο αλλά και οι πολωτικές τακτικές που ακολουθεί το ΑΚP συνιστούν «στρατηγική κίνηση» σύμφωνα με την κυρία Τελί, ούτως ώστε να μπορέσει η κυβέρνηση να ελέγξει εξ’ ολοκλήρου τα πεδία αυτά.

Όπως σημειώνει το «Ahval», υπό το πρόσχημα και της πανδημίας, ο κίνδυνος για περαιτέρω καταστολή των ελευθεριών από το καθεστώς Ερντογάν ελλοχεύει.