Σε δύσκολη κατάσταση βρίσκεται τις τελευταίες ώρες η Αττική, η οποία είναι και επίσημα στο «κόκκινο» επίπεδο του υγειονομικού χάρτη της χώρας. Ο κορωνοϊός πολιορκεί την πρωτεύουσα. Να σκεφτείτε ότι το Λεκανοπέδιο συγκεντρώνει σχεδόν τα μισά σχεδόν κρούσματα από το σύνολο. Στην πρωτεύουσα καταγράφονται 260 κρούσματα από τα 543 της χώρας. Έτσι η ζωή εκ των πραγμάτων αλλάζει. Εξετάζεται πλέον σοβαρά το ενδεχόμενο ότι εάν δεν μειωθούν τα κρούσματα ή εάν διαπιστωθεί χαλάρωση, να εφαρμοστούν σκληρότερα μέτρα. Οι ειδικοί συνεδρίαζαν όλο το απόγευμα για να αποφασίσουν για τη χρήση της κολχικίνης, αλλά και εάν απαιτούνται νέα μέτρα. Δύσκολες ώρες συνεπώς περνά η κοινωνία και η οικονομία…

***

Το μοντέλο του ακορντεόν και ο κόκκινος συναγερμός

Έτσι το μοντέλο του «ακορντεόν» εξακολουθεί να λειτουργεί επ΄αόριστον με τους ειδικούς να προειδοποιούν για πιθανό τρίτο κύμα στη χώρα ίσως και τον Απρίλιο κάνοντας ακόμα πιο δύσκολη την εξίσωση. Σύμφωνα με τους ειδικούς η δραματική επιδείνωση των δεδομένων το τελευταίο επταήμερο στην Αττική σήμανε «κόκκινο συναγερμό» στην κυβέρνηση οδηγώντας σε προληπτικές αποφάσεις εντάσσοντας έτσι το λεκανοπέδιο της Αττικής στις “κόκκινες” περιοχές, πριν δημιουργηθεί κατάσταση αυξητικών τάσεων. Αυτό, κατά τους ειδικούς αποτελεί δείγμα της κυβερνητικής στρατηγικής ότι οι αποφάσεις είναι δυναμικές και αναλόγως προσαρμοσμένες με βάση την εξέλιξη του φαινομένου της πανδημίας.

***

Σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα καταγράφηκε άνοδος 45% των νέων κρουσμάτων με ένα κυλιόμενο μέσο των τελευταίων 7 ημερών, με αύξηση από το 4,8 σε 7,1 νέα κρούσματα ανά 100.000, ενώ υπολογίζονται 2.800 περίπου ενεργά κρούσματα στην Αττική. Και το σημαντικότερο, σύμφωνα με τους ειδικούς το 55% των κρουσμάτων φαίνονται να είναι ασυμπτωματικοί, δηλαδή δεν ξέρουν ότι έχουν μολυνθεί και συνεχίζουν κανονικά τη ζωή τους.

***

Προσοχή στον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο

Οι επόμενοι μήνες, Φεβρουάριος και Μάρτιος, είναι κρίσιμοι με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να μιλά για πολιτική αναπροσαρμογών σχετικά με το άνοιγμα και το κλείσιμο των δραστηριοτήτων, κρατώντας τις ισορροπίες ανάμεσα στις ανάγκες της δημόσιας υγείας και της εθνικής οικονομίας, ενώ την ίδια ώρα η αξιολόγηση των υγειονομικών δεδομένων γίνεται πλέον σε καθημερινή βάση στο Μέγαρο Μαξίμου.

***

Γιατί πήγε εκτάκτως ο Χρυσοχοΐδης στην Πάτρα

«Κάντε κουράγιο και βάλτε όλοι πλάτη». Αυτό ήταν το μήνυμα που απηύθυνε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ο οποίος προήδρευσε τη Δευτέρα σε έκτακτη σύσκεψη φορέων στα γραφεία της Περιφέρειας στην Πάτρα, για τον κορωνοϊό. Γιατί όμως πήγε εκτάκτως στην Πάτρα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη;

Επειδή η πόλη έχει ενταχθεί από το Σάββατο στην κόκκινη ζώνη του υγειονομικού χάρτη ενώ την Κυριακή ανακοινώθηκαν 11 κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης, τα οποία εντοπίστηκαν στο Νοσοκομείο του Αγίου Ανδρέα. Ο κ. Χρυσοχοΐδης έκανε ειδική αναφορά για όλους αυτούς που αγνόησαν και αγνοούν τα μέτρα λέγοντας ότι «όσοι επαγγελματίες έχουν μετατρέψει τα μπαρ και τις καφετέριες σε ορθάδικα θα υπάρξουν δυστυχώς αυστηρές ποινές. Έχουν δίκαιο είναι αγανακτισμένοι, έχουν στερηθεί εισόδημα, η κυβέρνηση τους βοηθά πάρα πολύ με μια σειρά από οικονομικά μέτρα, αλλά δεν παίζουμε με τη δημόσια υγεία».

***

Μείωση του αριθμού των θανάτων

Εχω όμως και άλλα νέα, ίσως τα πιο ενθαρρυντικά νέα από τότε που εκδηλώθηκε αυτός ο φονικός ιός. Το τελευταίο διάστημα έχουν μειωθεί αισθητά οι θάνατοι εξαιτίας του covid-19. Έχουν μειωθεί παγκοσμίως, έχουν μειωθεί και στην Ελλάδα. Πού οφείλεται αυτό; Κατά τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Αθανάσιο- Μελέτιο Δημόπουλο, πρώτον οι νοσήσαντες είναι νεότερα άτομα άρα δεν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και δεύτερον στην αποκτηθείσα ιατρική και νοσηλευτική εμπειρία ως προς την αντιμετώπιση και θεραπεία του ιού.

Κατά την καθηγήτρια Εντατικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Αντωνία Κουτσούκου η μείωση των θανάτων οφείλεται κυρίως επειδή «γνωρίζουμε πλέον τον ιό καλύτερα από πριν και γνωρίζουμε πώς θα τον αντιμετωπίσουμε». Μειώθηκαν αισθητώς οι θάνατοι, όπως είπε γιατί βελτιώθηκε και η θεραπεία. Χορηγούνται φάρμακα όπως η κορτιζόνη (το μοναδικό φάρμακο που έχει εγκριθεί με αποτελεσματικότητα για ασθενείς εκτός ΜΕΘ) και με νέες μεθόδους στις ΜΕΘ, χωρίς να υπάρχει ο κίνδυνος της διασωληνώσεως. Ποιες είναι αυτές οι μέθοδοι που δεν χρειάζονται διασωλήνωση αλλά θεωρούνται αποτελεσματικές; Η χορήγηση οξυγόνου σε υψηλή ροή και ο μη επεμβατικός μηχανισμός αερισμού. Έτσι κατάφεραν να μειώσουν τους θανάτους.

***

Το 30% του υγειονομικού προσωπικού και τα εμβόλια

Υπάρχουν όμως και τα κακά νέα και αυτά αφορά τα εμβόλια. Ενώ, όπως βεβαιώνει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Δημόπουλος έχει (σε πολλές περιοχές της χώρας) εμβολιασθεί το 90% του ιατρικού προσωπικού, τα πράγματα είναι διαφορετικά όσον αφορά το υπόλοιπο υγειονομικό προσωπικό. Έχει εμβολιασθεί μόνον το 30%. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το υπόλοιπο υγειονομικό προσωπικό είναι νεότερο ηλικιακά και δεν αγωνιά εάν θα κολλήσει ή όχι και εάν κολλήσει ίσως το περάσει ηπιότερα. Ωστόσο οι διευθυντές των ΜΕΘ που δίνουν τη μάχη εναντίον του κορωνοϊού δίνουν μια άλλη εικόνα γιατί εμβολιάστηκε μόνον το 30% του υγειονομικού προσωπικού. Οφείλεται, μου είπε, κυρίως στο γεγονός ότι δεν δήλωσαν άμεσα (είτε επειδή δεν το θέλησαν, είτε επειδή δεν είχαν εμπιστοσύνη στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου) με αποτέλεσμα τώρα που ζητούν να εμβολιασθούν να μην υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια

***

Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων

Την ίδια ώρα καθησυχαστικοί εμφανίζονται είναι οι ειδικοί ως προς την αποτελεσματικότητα των εμβολίων σε σχέση με τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού. Όπως ανέφεραν στην ενημέρωση σχετικά με την επιχείρηση εμβολιασμού στην Ελλάδα η Μαρία Θεοδωρίδου και ο Μάριος Θεμιστοκλέους, τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά και δεν τους ανησυχούν οι μεταλλάξεις.. Έως τέλη Μαρτίου, είπαν, θα γίνει ο εμβολιασμός των 70 έως 75 ετών.

***

Χαρδαλιάς: Γιατί φόρεσα διπλή μάσκα

Όσοι είδαν τον Νίκο Χαρδαλιά έξω από τη Μητρόπολη στη Θεσσαλονίκη να φορά διπλά μάσκα (μια μαύρη και μια άσπρη) τρόμαξαν. Γιατί δύο μάσκες; Τι περισσότερο προστατεύει μια δεύτερη μάσκα; Δεν έχει εμβολιασθεί; Δεν έχει αποκτήσει αντισώματα; Τι φοβάται; Μήπως κρύβει τίποτα; Αυτά ήταν τα ερωτήματα που συνόδευαν την εικόνα του υφυπουργού, στα οποία ήταν αποδέκτης και ο ίδιος. Τον ρώτησα λοιπόν τι ακριβώς συμβαίνει; «Πήγα σε περιοχή όπου διαπιστώθηκε από ιερωμένο κρούσμα μεταλλαγμένου ιού (νοτιοαφρικανικού). Έπρεπε, αν και είχα εμβολιαστεί, να πάρω τα μέτρα για ένα μεταλλαγμένο ιό», είπε με την προτροπή πως όλοι θα πρέπει να τηρούμε τα μέτρα.

***

Πέντε σεισμοί σε μια μέρα

Πάντως η χθεσινή μέρα ήταν από τις πλέον δύσκολες του Nick Hard. Είχε να τρέξει το θέμα των μεταλλαγμένων ιών (και βρετανικού και νοτιοαφρικανικού), την πορεία των εμβολιασμών, τις πλημμύρες στην Αλεξανδρούπολη, όπου θρηνούμε τον θάνατο ενός ήρωα Αρχιπυροσβέστη που θυσίασε τη ζωή για να σώσει κόσμο. Στη χθεσινή «βάρδια» του Νίκου Χαρδαλιά σημειώθηκαν ακόμα και… σεισμοί. Μου είπε ότι σημειώθηκαν πέντε σεισμοί μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα από την Χίο έως τη Λέσβο. Από 4,5 έως και 5,1 ρίχτερ και εν συνεχεία, στο τέλος της ημέρας είχε να δώσει και μια τηλεοπτική συνέντευξη.

***

Εσωτερικές υποθέσεις στο Δημόσιο

Με το «καλημέρα» στο νέο του πόστο στο υπουργείο Εσωτερικών ο Μάκης Βορίδης φέρνει δύο σημαντικά νομοσχέδια, πέραν του νομοσχεδίου για το ΑΣΕΠ. Πρώτο είναι το νομοσχέδιο για την κατάργηση της απλής αναλογικής στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και δεύτερο είναι το νομοσχέδιο για τη δημιουργία μια υπηρεσίας εσωτερικών υποθέσεων στο Δημόσιο για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Πηγές του υπουργείου Εσωτερικών ανέφεραν πως για πρώτη φορά επιδιώκεται η θεσμοθέτηση ενός ολοκληρωμένου ρυθμιστικού πλαισίου για τον εσωτερικό έλεγχο, το οποίο θα βασίζεται σε διεθνή πρότυπα και καλές πρακτικές.

***

Πληροφορική και θητεία

Η Πληροφορική εισέρχεται στις Ένοπλες Δυνάμεις. Μαθαίνω ότι με την αύξηση της θητείας στους 12 μήνες το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αναζητεί τρόπους για την ποιοτική αναβάθμιση της θητείας, ώστε οι κληρωτοί να μην την θεωρούν νεκρό χρόνο. Ενα από τα θέματα που εξετάζουν είναι η προαιρετική εισαγωγή του μαθήματος της Πληροφορικής στις μονάδες σε συνεργασία με το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Οριστικές αποφάσεις αναμένονται αμέσως μετά το Πάσχα.

***

Καλές οι τέχνες αλλά καλές και οι πρακτικές

Και ναι, όπως το περιμέναμε, μετά τις μαρτυρίες των Σοφίας Μπεκατώρου και Ζέτας Δούκα, ο ασκός του Αιόλου άνοιξε. Καλλιτέχνες ανοίγουν συνεχώς το στόμα και την ψυχή τους για να καταγγείλουν περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και άσκησης ψυχολογικής βίας που έχουν δεχτεί σημαδεύοντας την ζωή τους. Φυσικό λοιπόν το βήμα της κυβέρνησης για τη δημιουργία και υιοθέτηση Κώδικα Δεοντολογίας για όλους τους κρατικούς καλλιτεχνικούς φορείς και τις εκπαιδευτικές δομές, προκειμένου να σπάσει ο φαύλος κύκλος κάθε μορφής βίας και διάκρισης στους χώρους συλλογικής καλλιτεχνικής δημιουργίας.

«Επειδή κατά καιρούς επιχειρείται να χρησιμοποιηθούν ως άλλοθι ή και ως δικαιολογία για μη αποδεκτές συμπεριφορές, στο θέατρο, όπως και στους άλλους χώρους συλλογικής καλλιτεχνικής δημιουργίας, η ένταση, η πίεση, το άγχος, αλλά και το αίτημα για υπέρβαση των ορίων εν ονόματι του καλλιτεχνικού οράματος και της καλλιτεχνικής ελευθερίας και έκφρασης, πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι» ανέφερε ο αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού Υφυπουργός, Νικόλας Γιατρομανωλάκης. «Η βία – λεκτική, σωματική, ψυχολογική – και η κατάχρηση εξουσίας δεν έχουν θέση σε οποιαδήποτε δημιουργική διαδικασία. Καλές τέχνες και καλλιτέχνες δεν σημαίνει μόνο καλά έργα, σημαίνει και καλές πρακτικές» κατέληξε.

***

Η λίστα της Τζένιφερ Άνιστον

Τη στήριξή της σε γυναίκες που κατέχουν πρωταγωνιστικές θέσεις στην πολιτική και στην κοινωνία θέσεις εξέφρασε μέσω Instagram η χολιγουντιανή ηθοποιός, ελληνικής καταγωγής, Τζένιφερ Άνιστον.

Η δημοφιλής πρωταγωνίστρια της τηλεοπτικής σειράς «Friends» παρουσίασε στον λογαριασμό της στο Instagram, τον οποίο, να σημειώσω, ακολουθούν περισσότεροι από 36 εκατομμύρια χρήστες, μια λίστα με γυναίκες, (η λεγόμενη «Λίστα Άνιστον») που «φέρνουν αλλαγή» στον κόσμο, συμπεριλαμβάνοντας μέσα σε αυτή και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Η δημοφιλής ηθοποιός συνόδεψε την ανάρτησή της με τη φράση: «Ενώ ο κόσμος αποσπάται από τον θόρυβο που προκαλούν όσοι αντιστέκονται στην αλλαγή… η αλλαγή έχει έρθει ούτως ή άλλως – Ενδυνάμωση των γυναικών και αλλαγή του κόσμου».

Στη λίστα την Άνιστον, περιλαμβάνονται, επίσης, μαζί με την κ. Σακελλαροπούλου, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον, η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Γιασίντα Άρντεν, η νυν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις, η πρώην Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, Μισέλ Ομπάμα, η Γκρέτα Τούνμπεργκ και άλλες.