Επαναφέρεται στο προσκήνιο η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας περιγράφοντας τα επόμενα βήματα προσαρμογής των αντικειμενικών αξιών με τις αγοραίες άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας μείωσης του ΕΝΦΙΑ.

Ο υπουργός, με δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά», διαβεβαίωσε πως η προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών δεν θα οδηγήσει σε αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ παρά «μόνο στις περιοχές όπου πρέπει να αυξηθεί», επαναφέροντας παράλληλα στο προσκήνιο την προ πανδημίας δέσμευση της κυβέρνησης για νέα μείωση στον ΕΝΦΙΑ κατά 8%.

Η μείωση του ΕΝΦΙΑ

Ο δημοσιονομικός χώρος για τη νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% σχεδιάζεται να προκύψει από την ένταξη περίπου 3.000 νέων περιοχών στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού.

Πρόκειται για περιοχές – φιλέτα, οι οποίες βρίσκονται κυρίως σε παραθαλάσσιες περιοχές της νησιωτικής χώρας και στις οποίες οι τιμές υπολογισμού των φόρων ακινήτων είναι πολύ χαμηλές σε σχέση με τις εμπορικές.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών διευκρινίζουν πως ο χρόνος εφαρμογής των νέων μειώσεων συναρτάται με το χρόνο ολοκλήρωσης της άσκησης προσαρμογής των αντικειμενικών αξιών με τις αγοραίες, άσκηση η οποία θεωρητικά θα είχε ολοκληρωθεί το 2020.  Η επέλαση της πανδημίας ανέτρεψε τους σχεδιασμούς προσαρμογής αντικειμενικών με τις εμπορικές εντός του 2020, μεταφέροντας το επιθυμητό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης έως το καλοκαίρι του 2021.

Σε ετοιμότητα οι υπηρεσίες

Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών βρίσκονται στην τρίτη φάση της διαδικασίας όπου ελέγχονται οι νέες τιμές ζώνης που έχουν εισηγηθεί οι εκτιμητές ακινήτων.

Πρόκειται κυρίως για περιοχές της Περιφέρειας, όπου δεν υπάρχει επαρκής αριθμός συμβολαίων και συγκριτικών στοιχείων, υποχρεώνοντας τους εκτιμητές να κινηθούν σε μεγαλύτερο εύρος αποτιμήσεων της αξίας των ακινήτων.

Επίσης, μέχρι τον Μάρτιο θα έχουν κλειδώσει και οι νέες τιμές ζώνης στις 3.000 και πλέον περιοχές που εντάσσονται στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων.

Από την ένταξη τους το υπουργείο οικονομικών υπολογίζει να εισπράξει από 300 έως 500 εκατ. ευρώ επιπλέον τα οποία όμως θα επιστρέψει στους φορολογούμενους μέσω της μείωση των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ τόσο του κύριου φόρου (κατά 8-10%) όσο και του συμπληρωματικού φόρου που επιβάλλεται στις περιουσίες άνω των 250.000 ευρώ.