Ο «κύβος ερρίφθη» για τις νέες αντικειμενικές αξίες που θα εφαρμοστούν από το νέο έτος και θα αφορούν όχι μόνο τις περιοχές που σήμερα έχουν καθορισμένες τιμές ζώνης αλλά και 3.754 περιοχές σε ολόκληρη την επικράτεια που θα ενταχθούν για πρώτη φορά μαζικά στο σύστημα προσδιορισμού αξίας ακινήτων της Εφορίας.

Σήμερα εφαρμόζονται οι αντικειμενικές αξίες σε 10.216 ζώνες της επικράτειας και αν σε αυτές προστεθούν και οι 3.754 εντάξεις τότε το άθροισμα παλαιών και νέων ζωνών της Εφορίας θα διαμορφωθεί σε 13.970. Ουσιαστικά θα καλυφθεί πάνω από το 99% των περιοχών της χώρας στις οποίες υπάρχει δόμηση.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Βήματος της Κυριακής», την εβδομάδα που μας πέρασε κλείδωσε το χρονοδιάγραμμα των νέων αντικειμενικών αξιών προκειμένου εντός του 2021 να εφαρμοστούν νέες τιμές ζώνης και να υπολογιστεί ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) με τις αναπροσαρμοσμένες αξίες.

Οι προτάσεις

Εως τα τέλη του τρέχοντος μηνός θα πρέπει το σύνολο των περίπου 300 εκτιμητών που συμμετέχουν στη διαμόρφωση των νέων τιμών ζώνης να έχουν παραδώσει το σύνολο των προτάσεών τους, μια διαδικασία που γίνεται ηλεκτρονικά μέσω συγκεκριμένης εφαρμογής. Θα υπάρχει ένα περιθώριο συμπληρωματικών προτάσεων έως τα τέλη Ιανουαρίου 2021 και αμέσως μετά εκτιμάται ότι το υπουργείο Οικονομικών θα τις ανακοινώσει. Αγνωστο όμως είναι το από πότε θα ισχύσουν για μεταβιβάσεις, γονικές παροχές, δημοτικά τέλη κ.τ.λ. Το μόνο σίγουρο είναι ότι με τις νέες αντικειμενικές αξίες θα υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ του 2021.

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Περιουσίας έχει ετοιμάσει εδώ και καιρό την ηλεκτρονική πλατφόρμα με τίτλο «Πληροφοριακό Σύστημα Καθορισμού Τιμών Εκκίνησης Αντικειμενικών Αξιών Ακινήτων» και μέσω αυτής της ιντερνετικής εφαρμογής οι εκτιμητές με κωδικούς πρόσβασης αναγράφουν την προτεινόμενη τιμή ζώνης για τα ακίνητα των περιοχών που έχουν αναλάβει να εξετάσουν καθώς και την αντίστοιχη αξία των οικοπέδων.

Προγράμματα

Στην εφαρμογή αυτή απεικονίζονται όλα τα σημεία της επικράτειας στα οποία θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά το σύστημα των αντικειμενικών αξιών, ενώ ένας άλλος χάρτης απεικονίζει το σύνολο των τιμών ζώνης της επικράτειας, με τις παλαιές και νέες εντάξεις να ανέρχονται συνολικά στις 13.970, όπως αναφέρθηκε παραπάνω.

Το πρώτο τρίμηνο του 2021 ομάδες εργασίας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και του υπουργείου Οικονομικών θα «τρέξουν» διάφορα προγράμματα ποσοτικοποίησης με τις νέες αντικειμενικές αξίες αλλά και διαφορετικούς συντελεστές ΕΝΦΙΑ ώστε το τελικό εισπρακτικό αποτέλεσμα που θα προσδιοριστεί να είναι ίδιο με εφέτος. Αλλωστε αυτό προβλέπει και το τελικό σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού, όπου τα έσοδα από ΕΝΦΙΑ αναμένεται να ανέλθουν σε 2,67 δισ. ευρώ, όσα και εφέτος.

Οπως αναφέρει ανώτερος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικων στο «Βήμα της Κυριακής», η ολοκλήρωση των διαδικασιών για τις νέες αντικειμενικές αξίες είναι κομμάτι της 9ης αξιολόγησης από τους θεσμούς.

Οι τιμές ζώνης

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι τιμές ζώνης που έχουν περάσει στο σύστημα από τους εκτιμητές ξεκινούν από 500 έως 600 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές και όσο πλησιάζουν σε τουριστικές και περιζήτητες περιοχές οι αξίες ανεβαίνουν σε αρκετά υψηλά επίπεδα. Τα στοιχεία που συμπληρώνουν οι εκτιμητές θα καθορίσουν και τις τελικές τιμές που θα λάβει υπόψη του το υπουργείο Οικονομικών για να τις ανακοινώσει το επόμενο διάστημα.

Την ίδια στιγμή θα υπάρξει σε 1.000 περιοχές της επικράτειας και προσαρμογή των Συντελεστών Αξιοποίησης Οικοπέδων (ΣΑΟ) στα επίπεδα των νέων συντελεστών δόμησης που έχουν καθοριστεί.

Πάντως, με κοινή διακήρυξή τους οι φορείς της αγοράς και της εργασίας ζητούν «να εγκαταλειφθεί κάθε σκέψη και διαδικασία προσαύξησης των τιμών ζώνης όπου ήδη ισχύουν αντικειμενικές αξίες, όχι μόνο μέχρι το πέρας της πανδημίας, αλλά τουλάχιστον μέχρις ότου ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην αγορά, στην οικονομία και στην κοινωνική ζωή της χώρας και του λαού μας». Η κοινή διακήρυξη των φορέων απεστάλη με επιστολή στον Πρωθυπουργό και στους αρμόδιους υπουργούς.

ΝΕΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ (ΚΟΛΩΝΑΚΙ)

Στο σφυρί 200.000 ακίνητα την προσεχή πενταετία

Νέο τοπίο θα διαμορφώσουν στην κτηματαγορά, μετά την πανδημία, οι πλειστηριασμοί των ακινήτων που έχουν περάσει στις εταιρίες (funds) διαχείρισης κόκκινων δανείων.

Συνολικά εκτιμάται ότι σε βάθος 5ετίας θα ξαναβγούν στην αγορά περί τα 200.000 ακίνητα, επιδρώντας καθοριστικά στην αγορά του real estate.

Εταιρείες που ειδικεύονται στον τομέα της διαχείρισης επισφαλών απαιτήσεων και ακινήτων ετοιμάζονται για έναν μεγάλο κύκλο αναζωπύρωσης των συναλλαγών.

Πριν από λίγες ημέρες, η doValue Greece, που έχει αναλάβει μεταξύ άλλων τη διαχείριση τιτλοποιημένων δανείων της Eurobank και των 110.000 υποθηκευμένων ακινήτων για τα συγκεκριμένα ανοίγματα, ενεργοποίησε μια νέα online πλατφόρμα.