Σήμερα θα ξεκινήσω με τη συζήτηση που προκάλεσαν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις και θα σας μεταφέρω τα μηνύματα που έστειλε ο Πρωθυπουργός στα κομματικά στελέχη αλλά και στα μέλη της κυβέρνησης, κυρίως σε όσους επιχειρήσουν να… πανηγυρίσουν στα τηλεπαράθυρα. Μηνύματα όμως από τις δημοσκοπήσεις υπάρχουν και στον ΣΥΡΙΖΑ όπου επικρατεί προβληματισμός για τα χαμηλά ποσοστά που ακόμα συγκεντρώνει το κόμμα, με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να απαιτεί τη συλλογικότητα από τα μέλη, τα στελέχη και τους ψηφοφόρους. Ας πάμε όμως στην οδό Ηρώδου Αττικού και στο Μέγαρο Μαξίμου…

Την μπάλα χαμηλά, μαθαίνω ότι θέλει να κρατά το Μέγαρο Μαξίμου σχετικά με τις δημοσκοπήσεις που αποτυπώνουν (όπως έδειξαν και οι τελευταίες) συνθήκες πολιτικής κυριαρχίας του Κυριάκου Μητσοτάκη και στον κεντρώο χώρο και μεγάλη διαφορά στην πρόθεση ψήφου ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Ο Πρωθυπουργός, μαθαίνω. στις συσκέψεις που γίνονται στο Μέγαρο Μαξίμου, συχνά λέει σε στενούς του συνεργάτες ότι δεν κυβερνά με βάση τις δημοσκοπήσεις. Γνωρίζει, εξάλλου, ότι αυτές είναι κάτι σαν… Polaroid. Είναι μια αποτύπωση της εικόνας της στιγμής που μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανατραπεί. Όπως και ότι η καλή δημοσκοπική εικόνα μπορεί να οδηγήσει διάφορους σε εφησυχασμό. Γι΄ αυτό και, όπως μου λένε, ο Πρωθυπουργός δεν θα διστάσει να εκδηλώσει τη δυσφορία του αν αντιληφθεί δημοσκοπικούς πανηγυρισμούς.

***

Η ευρωπαϊκή σύσκεψη των Εντατικολόγων

Την ώρα που αποφασίστηκε να ανοίξουν τη Δευτέρα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια σε ολόκληρη τη χώρα, εκτός από τις «κόκκινες» περιοχές (που θα ανοίξουν μόνον τα Γυμνάσια), όπως ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης για τον κορωνοϊό, στην Ευρώπη έγινε μία ασυνήθιστη τηλεδιάσκεψη.

Οι διευθυντές ΜΕΘ όλης της Ευρώπης συζήτησαν για το πώς θα συντονίσουν τις δυνάμεις τους στη μάχη κατά του covid και στη μάχη κατά της μετάλλαξης του φονικού ιού. Αποτελούν ίσως τους πλέον ειδικούς για την εξέλιξη της ασθένειας αυτής και οι προβλέψεις τους έχουν τη σημασία τους, ακόμα και εάν δεν είναι για όλους αισιόδοξες…

***

Για παράδειγμα, μέλη της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Εντατικής Θεραπείας συζητούσαν όλο το απόγευμα της Παρασκευής το ενδεχόμενο να γίνει μία πανευρωπαϊκή συνάντηση δια ζώσης τον Σεπτέμβριο. Και στο σημείο αυτό υπήρξαν οι πρώτες ενστάσεις. Γαλλία και Ιταλία εξέφρασαν επιφυλάξεις εάν θα μπορούμε να ταξιδεύουμε τον Σεπτέμβριο εκφράζοντας όμως παράλληλα την αισιοδοξία τους ότι με το εμβόλιο είναι πιθανόν να ξεπεραστεί το πρόβλημα. Με την προϋπόθεση όμως πως θα γίνει ομαλά η παράδοση του, αφού στην τηλεδιάσκεψη ακούστηκαν φωνές αγωνίας από Εντατικολόγους ότι τα εμβόλια που παρέλαβαν έως τώρα οι κυβερνήσεις τους δεν επαρκούν.

***

Τα εμβόλια του Φεβρουαρίου που έρχονται στην Ελλάδα

Όσον αφορά τα εμβόλια στη χώρα μας, εκείνο που μου είπε ο πλέον αρμόδιος γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους και σας το μεταφέρω ευθύς αμέσως είναι ότι στις 10 Φεβρουαρίου αναμένοντα τα πρώτα εμβόλια της AstraZeneca, κάπου 76.000 δόσεις. Στο πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου αναμένονται άλλα 100.000 εμβόλια της Pfizer και έως το τέλος Μαρτίου θα υπάρχουν άλλα 1,2 εκατ. Πάντως (και αυτό είναι κάπως ασυνήθιστο) ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γιενς Σπαν (και όχι η Ούρσουλα φον ντε Λάιεν) ανακοίνωσε, την Παρασκευή το απόγευμα, νέες διαπραγματεύσεις με φαρμακευτικές εταιρίες για προμήθεια εμβολίων για λογαριασμό ΕΕ.

***

Η Αττική πάλι βρέθηκε στο κόκκινο

Το λεκανοπέδιο βρέθηκε και πάλι στα «κόκκινα». Από τα 941 νέα κρούσματα που κατέγραψε ο ΕΟΔΥ τα 525 ήταν στην Αττική. Στο κέντρο της Αθήνας καταγράφηκαν 130, στην Ανατολική Αττική 84, στον Βόρειο Τομέα Αθηνών 83 και 61 στον Πειραιά. Η Θεσσαλονίκη έμεινε σταθερή με 58 νέα περιστατικά. Όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς, η κατάσταση στην Αττική είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη. Σημειώνεται ακόμα ότι η επιτροπή Λοιμωξιολόγων της χώρας μας αποδέχτηκε την πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης, στις «κόκκινες» περιοχές, τα ψώνια να πραγματοποιούνται με click away και click in shop.

***

Το πρωινό στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Με παραδοσιακό ελληνικό πρωινό υποδέχθηκαν τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την επίσκεψή του το πρωί της Παρασκευής στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Ήταν σκέψη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιου Λιβανού, ο οποίος πρόβαλε το ελληνικό πρωινό, έναντι του, όπως είπε, ξένου πρωινού και του english breakfast. Δηλαδή ελληνικό βούτυρο, μέλι, γραβιέρα, λάδι, αβγά. Παρουσίασαν ακόμα και ελληνικό κρασί. Μα καλά θα πείτε προσφέρεται κρασί στα πρωινά;

***

Αυγοτάραχο, σπανακόπιτα και γραβιέρα Αμφιλοχίας

Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης παρουσίασαν στον Πρωθυπουργό σχεδόν ό,τι παράγει η ελληνική γη και η ελληνική κτηνοτροφία. Αν και, όπως έμαθα, υπήρξε μια προσεκτική κατανομή ελληνικών προϊόντων από την Αιτωλοακαρνανία (που κατάγεται ο υπουργός) και από την Κρήτη (που κατάγεται ο Πρωθυπουργός). Για παράδειγμα όταν πρόσφεραν τυρί στον Πρωθυπουργό ο κ. Μητσοτάκης ρώτησε για τον τόπο προέλευσης του για να εισπράξει την απάντηση «Αμφιλοχία». Έτσι αμέσως μετά παρουσιάστηκε και γραβιέρα και από τη Κρήτη. Προσφέρθηκε και αυγοτάραχο Μεσολογγίου, το λάδι ειπώθηκε πως ήταν από την Κρήτη, αλλά και οι δύο υφυπουργοί πρόσφεραν στον Πρωθυπουργό τα τοπικά τους προϊόντα για πρόγευμα. Η Φωτεινή Αραμπατζή ετοίμασε σπανακόπιτα από τις Σέρρες, ενώ ο έτερος υφυπουργός Γιάννης Οικονόμου τυρόπιτα από τη Φθιώτιδα και ας μύριζε το καφενείο του υπουργείου σπανακόπιτα και τυρόπιτα. Μάλλον θα τις ζέσταναν εκεί.

***

Ο Πρόεδρος της Βουλής και οι βουλευτές του ΜέΡΑ25

Ρώτησα τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα εάν έχει φθάσει η δικογραφία για τον Νίκο Παππά για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών και μου απάντησε ότι αναμένεται για τα περαιτέρω να έρθει στη Βουλή τη Δευτέρα. Αλλά ο κ. Τασούλας μου αποκάλυψε ότι έλαβε την Παρασκευή μια επιστολή «σε ύφος εξωδίκου χωρίς όμως παράβολο» από τον Γιάνη Βαρουφάκη, που του ζητεί να αναλάβει τις ευθύνες του για την απρόσκοπτη συμμετοχή των βουλευτών στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Δηλαδή ο αρχηγός του ΜέΡΑ25 ζητεί να έρχονται και οι 300 της Βουλής, μεσούσης της πανδημίας. Η Βουλή έχει καθιερώσει αυστηρά μέτρα για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού ανάμεσα στα οποία και περιορισμό της συμμετοχής (ανάλογα με τη δύναμη των κομμάτων) στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Με μια όμως πιο προσεκτική προσέγγιση και ρίχνοντας και μια ματιά στα πρακτικά διαπίστωσα ότι:

***

Η παρουσία βουλευτών στη εποχή του covid

Πρώτον, στη διάρκεια της πανδημίας και παρά τους περιορισμούς έρχονταν περισσότεροι βουλευτές από την προ covid περίοδο. Ας μην ξεχνάμε ότι ορισμένοι βουλευτές (ακόμα και νεοεκλεγέντες) έρχονταν απλώς στη Βουλή για να υπογράψουν και να φύγουν, ενώ υπάρχουν βουλευτές που δεν μίλησαν ούτε ένα λεπτό στη διάρκεια της κοινοβουλευτικής τους θητείας. Αλλά το καλύτερο σας το φύλαξα τελευταίο.

***

Στα δύο τελευταία νομοσχέδια (Ναυτιλίας και Υγείας) το κόμμα του κ. Βαρουφάκη είχε την ευχέρεια από τον κανονισμό της Βουλής να έχει πέντε ομιλητές (πέραν του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, του εισηγητή και του Προέδρου του κόμματος). Ξέρετε πόσοι εμφανίστηκαν για να μιλήσουν; Μόνον ένας. Οι άλλοι τέσσερις που είχαν άνετη πρόσβαση στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες ποιος τους εμπόδισε να έρθουν στη Βουλή;

***

Ενα τσιμπιματάκι στο χέρι

O τελευταίος επιζών Δωδεκανήσιος Ιερολοχίτης έκανε και αυτός το εμβόλιο κατά του covid-19. Ο λόγος για τον 95χρονο Γιώργο Λιναρδή που μετέβη, στο νοσοκομείο «Ανδρέας Παπανδρέου» στη Ρόδο σε προγραμματισμένο ραντεβού και ακολουθώντας όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες, δέχτηκε τις φροντίδες των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού. Ακμαίος και με το χαμόγελο στα χείλη ο παλαίμαχος πολεμιστής εμβολιάστηκε, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «εμείς περάσαμε τόσα πολλά στον πόλεμο και θα πονέσουμε τώρα μ΄ ένα τσιμπιματάκι στο χέρι;».

***

Τριάντα αμερικανικά ελικόπτερα στην Αλεξανδρούπολη

Το 2021 θα είναι η χρονιά με την αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών αμυντικών σχέσεων. Δεν είναι μόνον η νέα αμυντική μακρόπνοη συμφωνία που πρόκειται να υπογραφεί ανάμεσα στις δύο χώρες, ούτε οι νέες τοποθεσίες που ψάχνουν οι Αμερικανοί για νέες εγκαταστάσεις, αλλά οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις. Ήδη στην Αλεξανδρούπολη και στο αεροδρόμιο «Δημόκριτος» της Αλεξανδρούπολης, φθάνουν 30 αμερικανικά ελικόπτερα προκειμένου να λάβουν μέρος στην επικείμενη συμμαχική άσκηση «Defender Europe 2021».

Όπως έγινε γνωστό, στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης θα καταπλεύσουν επτά θηριώδη αμερικανικά μεταγωγικά πλοία, ενώ περισσότερα από τριάντα επιθετικά ελικόπτερα των ΗΠΑ, τύπου Black Hawk και Apache, θα συντηρούνται στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης «Δημόκριτος» και θα επιχειρούν με βάση αυτό. Πρόκειται για μια είδηση που ενόχλησε τους Τούρκους που κάνουν λόγο για…«πρόκληση εν μέσω διερευνητικών».

Η άσκηση ωστόσο αυτή είναι συμμαχική και προγραμματισμένη, όπως προγραμματισμένες είναι και άλλες αεροναυτικές ασκήσεις με τους Αμερικανούς. Όπως αυτή του «Ηνίοχου», αλλά και μια άλλη τον Μάρτιο με τη συμμετοχή αμερικανικών F-15 στη Σούδα, τα οποία μάλιστα δεν αποκλείεται να περάσουν τιμητικά, για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση, πάνω από την Αθήνα στην επέτειο της 25ης Μαρτίου.

***

Tο Συνέδριο του ΚΚΕ

Για τα περισσότερα πολιτικά κόμματα η χρονιά που διανύουμε, το 2021, είναι χρονιά συνεδρίου. Μόνο που λόγω πανδημίας κανείς δεν μπορεί ακόμα με σιγουριά να ορίσει ημερομηνία για τη διεξαγωγή του. Αυτό βέβαια δεν εμπόδισε το ΚΚΕ να προετοιμάσει το 21ο Συνέδριό του, μόνο που την ημερομηνία θα την ανακοινώσει το επόμενο διάστημα με βάση την πορεία της πανδημίας. Βέβαια όταν μιλάμε για Συνέδριο του ΚΚΕ μιλάμε για μια διαδικασία που διαρκεί μήνες.

Πρώτα η Κεντρική Επιτροπή δίνει στη δημοσιότητα τις θέσεις της για το Συνέδριο και μετά ακολουθεί η συζήτηση σε όλο το κόμμα και κορυφώνεται τις μέρες του Συνεδρίου. Έτσι το Σάββατο (30/1) με τον Ριζοσπάστη δόθηκε στη δημοσιότητα το πρώτο από τα τρία κείμενα των θέσεων. Το σύνθημα του Συνεδρίου; “ΔΥΝΑΤΟ ΚΚΕ, Νους – Καρδιά – Οργανωτής της Εργατικής λαϊκής πάλης για το Σοσιαλισμό”.

***

Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης

Στην περιοχή του Φλοίσβου, εκεί όπου βρίσκεται αγκυροβολημένο το Θωρηκτό Αβέρωφ, δημιουργείται Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης, όπου αναμένεται να φιλοξενηθούν εκθέματα και ψηφιακό περιεχόμενο που θα αποτυπώνουν την πορεία των Ελλήνων στη θάλασσα. Για το Πάρκο αυτό ενημερώθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου από τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή.