Η ΕΕ πρόκειται να ενεργοποιήσει μηχανισμό που θα επιτρέπει στις χώρες-μέλη να μπλοκάρουν εξαγωγές εμβολίων κατά του κορωνοϊού, αναφέρουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων με την AstraZeneca για τις μειωμένες παραδόσεις στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές που επικαλείται το Politico, οι τελωνειακές αρχές της ΕΕ θα λάβουν εντολή να εμποδίζουν τις εξαγωγές εμβολίων που δεν συνοδεύονται από ειδική άδεια.

Το σχέδιο αναμένεται να εγκριθεί από ειδικούς των «27» την Παρασκευή.

Η ιδέα της απαγόρευσης εξαγωγών είχε προταθεί από τη Γερμανία, ωστόσο η Κομισιόν εμφανιζόταν αρχικά αρνητική σε ένα τόσο δραστικό μέτρο και πρότεινε αντ’ αυτού ένα σύστημα παρακολούθησης των εξαγωγών.

Στο πλαίσιο του νέου μηχανισμού, οι χώρες-μέλη θα εγκρίνουν εξαγωγές μόνο στην περίπτωση που έχουν παραλάβει τις παρτίδες τις οποίες προβλέπουν οι συμφωνίες της ΕΕ με τους παρασκευαστές.

Αυτό σημαίνει ότι η ΕΕ θα μπορούσε να μπλοκάρει την εξαγωγή εμβολίων της Pfizer και της AstraZeneca, δεδομένου ότι και οι δύο εταιρείες δεν έχουν παραδώσει τις ποσότητες που είχαν υποσχεθεί μέχρι σήμερα.

«Εναπόκειται στις ίδιες τις εταιρείες να διασφαλίσουν ότι θα ικανοποιούν τη ζήτηση» ανέφερε στο Politico Ευρωπαίος αξιωματούχος. Για την ΕΕ, είπε, το ζητούμενο είναι να βεβαιωθεί ότι τα χρήματα που δαπανήθηκαν για την παραγωγή εμβολίων καλύπτουν τις ανάγκες Ευρωπαίων πολιτών.

Από τον μηχανισμό που πρόκειται να ενεργοποιηθεί θα εξαιρούνται οι εξαγωγές προς αναπτυσσόμενες χώρες και προς την πρωτοβουλία COVAX για την παροχή εμβολίων σε φτωχές χώρες.