Η Ευρωπαϊκή Ενωση οφείλει να εξετάσει νομικά μέσα για να διασφαλίσει την τροφοδοσία της σε εμβόλια κατά της Covid-19 τα οποία πρέπει να λάβει βάσει συμβολαίου, εάν οι διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις αποτύχουν, δηλώνει σε επιστολή ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

«Υποστηρίζω όλες τις προσπάθειες για την επίλυση του θέματος με τις εταιρείες μέσω του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης» δηλώνει ο Σαρλ Μισέλ σε επιστολή του της 27ης Ιανουαρίου προς τους 27 ηγέτες της Ενωσης.

«Ωστόσο, εάν δεν μπορεί να βρεθεί ικανοποιητική λύση, πιστεύω ότι οφείλουμε να εξετάσουμε όλες τις εναλλακτικές και να κάνουμε χρήση όλων των νομικών μέσων και των μέτρων επιβολής που έχουμε στην διάθεσή μας σύμφωνα με τις Συνθήκες» καταλήγει.

Αιφνιδιαστικός έλεγχος στις εγκαταστάσεις της AstraZeneca

Είχε προηγηθεί αιφνιδιαστικός έλεγχος στο εργοστάσιο παραγωγής εμβολίων της AstraZeneca, στο Βέλγιο, κατόπιν αιτήματος της Κομισιόν.

Σύμφωνα με την εφημερίδα De Standaard, ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε από τον αρμόδιο Οργανισμό Φαρμάκων, ενώ επιβεβαιώθηκε και από το γραφείο του βέλγου υπουργού Υγείας, Φρανκ Βαντενμπρούκε.

Στόχος, ανέφερε το γραφείο του υπουργού, είναι «να βεβαιωθούμε ότι η καθυστέρηση παράδοσης των εμβολίων οφείλεται πράγματι σε πρόβλημα παραγωγής στη μονάδα του Βελγίου».

Ως γνωστόν, εδώ και μέρες η AstraZeneca επιμένει ότι για την αναθεώρηση επί τα χείρω του προγράμματος παραδόσεων εμβολίων κατά της Covid-19 για το πρώτο τρίμηνο του 2021 στην ΕΕ, ευθύνεται η χαμηλή παραγωγή σε εγκαταστάσεις της στο Βέλγιο. Από την Κομισιόν έχουν εκφραστεί σοβαρές επιφυλάξεις και έχει κριθεί ότι οι εξηγήσεις που έδωσε η εταιρεία ήταν ανεπαρκείς.

Η επιθεώρηση, σημειώνει η De Standaard, διεξήχθη σε συνεργασία με άλλες χώρες, «έτσι ώστε –όπως είπε ο εκπρόσωπος του βέλγου υπουργού Υγείας– να υπάρχει πλήρης διαφάνεια και αντικειμενικότητα».

«Βέλγοι εμπειρογνώμονες εξετάζουν τώρα τα στοιχεία που συλλέχθηκαν, μαζί με εμπειρογνώμονες από την Ολλανδία, την Ιταλία και την Ισπανία» συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου. Σύμφωνα πάντα με την De Standaard, το πόρισμα της σχετικής έκθεσης αναμένεται μέσα σε λίγες ημέρες.