Για το αλαλούμ που έχει προκύψει με τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Στην συνέχεια μίλησε για «ανησυχητικές καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων» από τις εταιρείες που κατασκευάζουν τα εμβόλια, ενώ εξήγησε πως «προχωράμε στους εμβολιασμούς με βάση τη διάθεση των εμβολίων».

Παράλληλα, άφησε σαφείς αιχμές, τόσο για τις φαρμακοβιομηχανίες, όσο και για την ΕΕ.

«Οφείλουμε να εξετάσουμε κάτι πολύ σημαντικό που σε μεγάλο βαθμό θα συνδιαμορφώσει το μέλλον του ευρωπαϊκού εγχειρήματος. Η Ε.Ε. οφείλει να διαπραγματεύεται από θέση ισχύος, απέναντι σε επιχειρηματικούς ή διακρατικούς ανταγωνισμούς. Οι επιχειρήσεις να αντιληφθούν ότι το σημαντικότερο μερίδιο της χρηματοδότησης για τα εμβόλια προήλθε από τα χρήματα των πολιτών. Τα κράτη – μέλη και οι επιχειρήσεις γνωρίζουν πως χωρίς υγεία δεν υπάρχει οικονομία» τόνισε συγκεκριμένα.

Πάνω από 5.000 ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα

Ως προς τα θέματα της πανδημίας ο κ. Κικίλιας τόνισε πως ο κυλιόμενος μέσος όρος κρουσμάτων της τελευταίας εβδομάδας ανέρχεται σε 547 κρούσματα, με τη μέση ηλικία τους να ανέρχεται στα 48 έτη.

Αυτή τη στιγμή στη χώρα μας καταγράφονται 5.324 ενεργά κρούσματα κοροναϊού. Ο ίδιος σημείωσε πως παραμένει αυξητική η τάση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία και πως σήμερα μόνο καταγράφηκαν 112 εισαγωγές. Αναφορικά με την κάλυψη των ΜΕΘ COVID, τόνισε πως αυτή ανέρχεται σε 48% σε όλη την επικράτεια, στο 63% στην Αττική και στο 50% στη Θεσσαλονίκη.

«Εντυπωσιακή προσπάθεια της χώρας μας»

Στην συνέχεια, ο Βασίλης Κικίλιας μίλησε για «εντυπωσιακή προσπάθεια» στην Ελλάδα σε ό, τι αφορά το σχέδιο του εμβολιασμού, μιλώντας για μια τεράστια αλυσίδα logistics, που αφορά μια σειρά κρατικών υπηρεσιών και υπουργείων.

Δεν υπάρχουν ακόμα σαφή συμπεράσματα από το άνοιγμα της αγοράς

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο υπουργός μίλησε για το άνοιγμα του λιανεμπορίου, υπογραμμίζοντας πως δεν μπορούν ακόμη να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, καθώς τα μαγαζιά άνοιξαν πριν από 8 ημέρες κι έτσι θα πρέπει να περιμένουμε 5 με 6 μέρες, ούτως ώστε να μπορούμε να κρίνουμε το πώς η επανέναρξη του εμπορίου επηρέασε την επιδημιολογική εικόνα της χώρας.