Έκδηλη ανησυχία υπάρχει πλέον όχι μόνον στην κυβέρνηση αλλά και σε πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις με την επικράτηση του νέου (μεταλλαγμένου) στελέχους του κορωνοϊού. Συσκέψεις επί συσκέψεων γίνονται καθημερινώς, επικοινωνία με ξένα επιστημονικά κέντρα, ανταλλάσσονται απόψεις και πληροφορίες και οι εκτιμήσεις των ειδικών είναι ότι αυτό το στέλεχος θα μας «ταλαιπωρήσει» έως τον Μάρτιο. Ήδη το πρόβλημα μετακόμισε από τη Μεγάλη Βρετανία και το αντιμετωπίζουν τώρα η Πορτογαλία, η Δανία, η Ιρλανδία και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Λαμβάνονται έκτακτα μέτρα από τις χώρες αυτές, κλείνουν την κοινωνία και απαγορεύουν πτήσεις από άλλες χώρες ή κλείνουν τα αεροδρόμια. Αλλά αυτό που ανησυχεί περισσότερο τους ειδικούς είναι η μεταδοτικότητα αυτού του μεταλλαγμένου ιού…

***

Και τούτο γιατί μεταδίδεται κατά 50% περισσότερο από τον παλαιό ιό. Υπάρχει όμως και κάτι άλλο που εάν επαληθευτεί, θα είναι ίσως το πιο ανησυχητικό. Ο Βρετανός Πρωθυπουργός έκανε λόγο ότι ο νέος ιός είναι κατά 30% πιο θανατηφόρος από τον παλαιό. Αλλά μάλλον βιάστηκε να το πει αυτό, γιατί, όπως αποδεικνύεται δεν βασίστηκε σε μελέτες. Έτσι άρχισαν από την αρχή επιστημονικές μελέτες για να διαπιστωθεί εάν όντως ισχύει κάτι τέτοιο.

***

Νέο άλμα των κρουσμάτων

Στην Ελλάδα, μου λένε οι ειδικοί, θα πρέπει για ένα τρίμηνο να προσέχουμε ιδιαιτέρως. Να κρατάμε τις αποστάσεις και να τηρούμε τα υγειονομικά μέτρα, ώστε να κρατήσουμε σε χαμηλά επίπεδα το επιδημιολογικό επίπεδο. Ωστόσο μέσα σε όλη αυτή την καταχνιά της πανδημίας υπάρχει και κάτι ενθαρρυντικό. Τα εμβόλια που έχουν ήδη πάρει έγκριση αντιμετωπίζουν επιτυχώς και αυτόν τον μεταλλαγμένο ιό. Έχει σημασία ότι δεν πρέπει να χαλαρώσουμε ούτε στιγμή. Και τούτο γιατί: Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες ξαφνικό άλμα στα κρούσματα με 842 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 13 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. 283 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

***

Εμβόλια ή τα λεφτά μας πίσω

Αφού έγινε λόγος για εμβόλια έχω να σας πω και τούτα: Η Ευρωπαία επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου δήλωσε ότι η AstraZeneca δεν έδωσε τις προσήκουσες απαντήσεις στις ερωτήσεις που έθεσε η ΕΕ. Ήταν μια σκληρή παρατήρηση. Ηταν ωσάν να ζητούσε πίσω τα λεφτά που έδωσε η ΕΕ για τα εμβόλια της AstraZeneca. Μετά από αυτό η εν λόγω φαρμακευτική εταιρία ανακοίνωσε ότι επισπεύδει τις παραδόσεις στην Ευρώπη. Προσοχή όμως. Ανακοινώνει ότι απλώς επισπεύδει την παράδοση, δεν λέει όμως τίποτα ότι αυξάνει τις ποσότητες. Και η επίσπευση είναι μόνον για μερικές ημέρες.

Να σημειωθεί ότι η γαλλική φαρμακευτική εταιρεία Sanofi θα βοηθήσει την κοινοπραξία Pfizer/BioNTech παράγοντας περισσότερες από 100 εκατ. δόσεις του εμβολίου για την Covid-19 που έχουν αναπτύξει οι ανταγωνιστές της, μέχρι τα τέλη του έτους. Αυτό σημαίνει ότι η Pfizer έδωσε στους Γάλλους το δικαίωμα παραγωγής. Εάν αυτό είχε ρυθμιστεί από νωρίς, θα μπορούσαν πολλές εταιρίες να παράξουν αυτά τα εμβόλια. Αλλά η Pfizer έφτασε στο παρά πέντε για να ζητήσει βοήθεια. Κάτι που θα μπορούσε κάλλιστα να το κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και βεβαίως να είχε προβλέψει ώστε να θέσει ρήτρες παραγωγής. Εάν το έκανε αυτό τα πράγματα σήμερα με τις φαρμακευτικές εταιρίες θα ήταν πολύ διαφορετικά στην παραγωγή και στην παράδοση εμβολίων.

***

Κοπή πίτας με… τηλεδιάσκεψη

Στη ΝΔ, παρουσία του Πρωθυπουργού, έκοψαν για πρώτη φορά βασιλόπιτα με… τηλεδιάσκεψη. Περισσότερα από 400 στελέχη πήραν μέρος σε αυτή τη σεμνή τελετή με την πίτα να εμφανίζεται στις οθόνες. Ο Πρωθυπουργός έδωσε συγχαρητήρια στους διοργανωτές και είπε ότι είναι πολύ περίεργος πώς έχει οργανωθεί αυτή η εκδήλωση. Γιατί εάν ήταν άλλες εποχές θα ανταλλάζαμε, όπως είπε, ευχές, «θα σας έσφιγγα το χέρι και θα σας έλεγα ένα μεγάλο ευχαριστώ για όσα έχετε προσφέρει». Δεν μάθαμε εάν είχε διαδικτυακό φλουρί και ποιος τυχερός το κέρδισε.

***

Στο Τατόι η παρέλαση για την 25η Μαρτίου

Σήμερα θα σας πάω δύο μήνες μπροστά και συγκεκριμένα θα σας μεταφέρω νοερά στην Πέμπτη, 25η Μαρτίου 2021 για να σας περιγράψω πώς θα εορτασθεί η εθνική επέτειος εν μέσω πανδημίας. Η αρχική εισήγηση ήταν να μην γίνει στρατιωτική παρέλαση, ή να αφήσουν τους ειδικούς να αποφασίσουν εάν θα γίνει η στρατιωτική παρέλαση ανάλογα με το επιδημιολογικό φορτίο εκείνων των ημερών. Το ΓΕΕΘΑ όμως είχε άλλη ιδέα. Σου λέει γιατί να μην μεταφέρουμε την παρέλαση; Αντί να γίνει μπροστά από το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, δεν την κάνουμε στον διάδρομο από-προσγειώσεως του στρατιωτικού αεροδρομίου στο Τατόι; Είναι απέραντος ο διάδρομος και μπορούμε, ειπώθηκε, να μεταφέρουμε εκεί εξέδρες, σημαίες, άρματα μάχης, πυροβόλα και λοιπές δυνάμεις παρέλασης. Καλή ιδέα, ειπώθηκε, ας την εφαρμόσουμε.

***

Κάρολος, Πούτιν, Μακρόν και αμερικανικά F-15

Έτσι για πρώτη φορά η στρατιωτική παρέλαση της 25ης Μαρτίου μεταφέρεται στο Τατόι, χωρίς κόσμο να την παρακολουθεί αλλά με απευθείας τηλεοπτική κάλυψη, ώστε να τηρηθούν πλήρως τα υγειονομικά μέτρα. Η παρέλαση θα γίνει, όπως αποφασίστηκε, ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας και παρουσία του Πρωθυπουργού. Εδώ όμως θέλω να υπενθυμίσω και κάτι: Έχει ανακοινωθεί, χωρίς ακόμα να διαψευσθεί ή να αλλάξει το πρόγραμμα, ότι κατά την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της επανάστασης έχουν προσκληθεί τόσο ο Πρόεδρος Μακρόν, όσο και ο Πρόεδρος Πούτιν καθώς και ο διάδοχος του Βρετανικού Θρόνου Κάρολος. Έως τώρα δεν υπήρξε όπως μαθαίνω καμία ακύρωση. Βεβαίως, οι αφίξεις των ηγετών αυτών, θα εξαρτηθούν και από τη κατάσταση που θα επικρατεί σε ένα μήνα με τον covid.

***

Όπως και νάχει το πράγμα, η παρέλαση, είτε έρθουν οι τρεις αυτοί ηγέτες, είτε όχι θα γίνει. Και θα είναι, όπως με διαβεβαιώνουν από το Πεντάγωνο λαμπρή. Και ξέρετε γιατί; Επειδή στην παρέλαση θα περάσουν τιμητικά πάνω από την Αθήνα (και πάνω από τον χώρο της παρελάσεως) και 4 Rafale της L’Armee de l’Air καθώς και αμερικανικά F-15. Αν ρωτάτε πού θα βρεθούν τα αμερικανικά F-15 στην Ελλάδα, σας ενημερώνω ότι εκείνες τις ημέρες τα αμερικανικά F-15 θα βρίσκονται στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα μετέχοντας σε άσκηση με ελληνικά F-16. Να σημειώσω, τέλος, ότι στην παρέλαση την τιμητική τους θα έχει η Πολεμική Αεροπορία, αφού θα παρελάσουν όλοι οι τύποι των μαχητικών αεροσκαφών και των στρατιωτικών ελικοπτέρων.

***

Μια Ελληνίδα στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Για πρώτη φορά μια Ελληνίδα κατάφερε, μετά από σκληρή εκλογική μάχη, να εκλεγεί γενική γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Πρόκειται για τη Δέσποινα Χατζηβασιλείου, η οποία είναι υπάλληλος, εδώ και χρόνια του Συμβουλίου της Ευρώπης και είχε να αντιμετωπίσει τον Πολωνό κ. Σαβίνσκι, ο οποίος να σημειώσω δεν ήταν καθόλου εύκολος αντίπαλος. Αφενός ήταν για δύο θητείες γενικός γραμματέας και αφετέρου είναι υποστηρικτής και φίλος του Γιαρουζέλσκι. Αλλά η κυρία Χατζηβασιλείου πραγματικά θριάμβευσε. Απέσπασε 240 ψήφους έναντι 60 του αντιπάλου της. Όλο αυτό είναι αποτέλεσμα δουλειάς της ελληνικής προεδρίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

***

Επέτειος Ολοκαυτώματος

Επέτειος του Ολοκαυτώματος σήμερα και μαθαίνω ότι η Πρόεδρος τη Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου συνοδευόμενη από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη θα μεταβεί στον Κεραμικό για να καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο Ολοκαυτώματος.

***

Εν… Rafale οφθαλμού

Σπανίως ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων τουϊτάρει και όταν ο στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος το κάνει έχει τη σημασία του: Με την υπογραφή της σύμβασης από το υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και την Γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί της προμήθειας 18 Rafale, ο στρατηγός Φλώρος έγραψε: «Εν… Rafale οφθαλμού». Θέλοντας να πει ότι εν ριπή (αφού Rafale στα ελληνικά σημαίνει ριπή) η Πολεμική Αεροπορία απέκτησε νέο αεροσκάφος και συνεχίζει: «Οι Ένοπλες Δυνάμεις σε νέα εποχή! Οι Ίκαροί μας κυριαρχούν στους αιθέρες».

***

Λεφτά στον Πολιτισμό αλλά η γκρίνια γκρίνια

To ποσό των 124.432.275 ευρώ μαθαίνω ότι διέθεσε συνολικώς το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού το 2020 μέσω επιχορηγήσεων προς εποπτευόμενους οργανισμούς, άλλους πολιτιστικούς φορέων, νομικά και φυσικά πρόσωπα. Αναλυτικότερα, πέρσι οι Εποπτευόμενοι Οργανισμοί επιχορηγήθηκαν συνολικά με 98.245.630,8€. Εξ αυτών, η τακτική τους επιχορήγηση σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό ήταν 50.038.457,8€, ενώ οι έκτακτες επιχορηγήσεις ανήλθαν σε 48.207.173€. Η επιχορήγηση σχεδόν διπλασιάστηκε. Οι έκτακτες επιχορηγήσεις δόθηκαν προκειμένου οι Οργανισμοί να χρηματοδοτήσουν το πρόγραμμά τους, καθώς και για να καλύψουν τις απώλειες από την πανδημία, η οποία προκάλεσε σημαντική μείωση των εσόδων τους.

Υπογραμμίζεται δε ότι στο ποσό των 124.432.275,84€ δεν περιλαμβάνονται τα επιδόματα και οι άλλες παροχές που έλαβαν οι επαγγελματίες του Πολιτισμού, σύμφωνα με τα οριζόντια μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Και το ερώτημα λοιπόν που προκύπτει είναι: αν όλα αυτά τα στοιχεία είναι αληθή (και για να κυκλοφορούν επισήμως είναι) γιατί τότε εξακολουθούν να υπάρχουν διαμαρτυρίες από τους εκπροσώπους του Πολιτισμού για απαξία των κλάδων τους από την Πολιτεία;