Η AstraZeneca Plc απέρριψε σήμερα Δευτέρα την προσφορά εξαγοράς της Pfizer ύψους 117 δισ. δολαρίων ως πολύ χαμηλή. Σύμφωνα με τον φαρμακευτικό κολοσσό η προσφορά, που έγινε σε μετρητά και μετοχές, δεν αντικατοπτρίζει την αξία των πειραματικών φαρμάκων της εταιρείας.

Η AstraZeneca αναφέρει πως η πρόταση των 117 δισ. δολαρίων, η οποία είχε παρουσιασθεί από την Pfizer ως την τελική της προσφορά , θα μπορούσε να εγκυμονεί ρίσκα για τους μετόχους της , αλλά και να βλάψει την επιστημονική έρευνα σε Βρετανία, Σουηδία και στις ΗΠΑ.

Πάντως, η Pfizer έχει ανακοινώσει ότι δεν θα επιχειρήσει εχθρική εξαγορά της AstraZeneca. Ο αμερικανικός όμιλος θα προτιμούσε τη συναίνεση της AstraZeneca για την εξαγορά της, καθώς οι εχθρικές εξαγορές συνήθως απαιτούν περισσότερο χρόνο και υψηλότερο τελικό τίμημα και ενέχουν περισσότερους κινδύνους, επειδή η επιχείρηση που κάνει την προσφορά δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας που είναι στόχος εξαγοράς, για να την αξιολογήσει.

Ορισμένοι αναλυτές είναι πεπεισμένοι ότι η Pfizer θα αυξήσει και πάλι την προσφορά της, μεταξύ άλλων επειδή θέλει να υπάρχει η συμφωνία πριν από ενδεχόμενη αλλαγή των αμερικανικών φορολογικών κανόνων, η οποία θα μπορούσε να την εμποδίσει να μεταφέρει τη φορολογική της βάση στη Βρετανία.