Σε ένα μεγάλο τραπέζι με λευκό τραπεζομάντηλο, πάνω στο οποίο υπήρχαν μια ανθοδέσμη, μικρά μπουκαλάκια από αντισηπτικό, εμφιαλωμένο νερό (σε κανάτα) και πιατάκια με βουτήματα, διεξήχθη ο πολυσυζητημένος 61ος γύρος των διερευνητικών επαφών ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα. Στη μια πλευρά του τραπεζιού κάθισαν οι πρέσβεις Παύλος Αποστολίδης και Αλέξανδρος Κουγιού και η κυρία Ιφιγένεια Καναρά και από την άλλη ο μόνιμος υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Σεντάτ Ονάλ, ο Μπαρίς Καλκαβάν και ο διευθυντής αεροναυτικών θεμάτων του τουρκικού ΥΠΕΞ Τσαγατάι Ερτσίγες. Ολα αυτά έγιναν στα ανάκτορα του Ντολμά Μπαχτσέ (που σημαίνει «γεμιστός κήπος»), στη ευρωπαϊκή πλευρά του Βοσπόρου, που κάποτε ήταν κατοικία των σουλτάνων και διοικητικό κέντρο της πάλαι ποτέ Οθωμανικής Αυτοκρατορία. Στην πρώτη αυτή επαφή μετά από τόσα χρόνια υπήρξαν τρία εντυπωσιακά γεγονότα:

***

Το πρώτο είναι ότι συμφωνήθηκε να υπάρξει και 62ος γύρος, κάτι που σημαίνει ότι οι συνομιλίες πως δεν τα «έσπασαν» και ότι δεν έχουν διακοπεί. Ο νέος γύρος θα γίνει στην Αθήνα. Το δεύτερο ήταν ο ασυνήθιστος χρόνος που διήρκησε αυτή η συνάντηση, κάπου τρεις ώρες. Ίσως αυτό μπορεί να εξηγηθεί ότι τέθηκαν όλα τα ζητήματα από εκεί που σταμάτησαν το 2016 και τρίτον στη συνάντηση αυτή εμφανίστηκε απρόσμενα και ένα τέταρτο πρόσωπο, ο εκπρόσωπος του Ερντογάν Ιμπραήμ Kαλίν. Ήταν ο ίδιος που ήταν πίσω από τις διερευνητικές που σταμάτησαν το 2016.

***

Ωστόσο θα πρέπει να ξέρετε πως δεν υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις για την ουσία των συζητήσεων, αλλά ορισμένες πληροφορίες (τις οποίες μετέδωσε και η δημόσια τηλεόραση της ΕΡΤ) η Τουρκία, βρήκε την ευκαιρία και έθεσε στους Έλληνες συνομιλητές της το σύνολο ουσιαστικά της τουρκικής ατζέντας. Δηλαδή εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες αυτές, τέθηκαν τα γνωστά θέματα που θέτει η Άγκυρα. Άλλωστε στο τραπέζι βρίσκονταν (με το πρόσχημα της αναβάθμισης των συνομιλιών) τα μάτια και τα αυτιά του Ερντογάν με τον εκπρόσωπό του Ιμπραήμ Καλίν. Η απάντηση της ελληνικής πλευράς στους ισχυρισμούς των Τούρκων αναμένεται να αναπτυχθεί στον επόμενο, τον 62ο, γύρο των διερευνητικών επαφών ο οποίος αναμένεται να διεξαχθεί σε ελληνικό έδαφος.

***

Ο Εξαδάκτυλος και η κολχικίνη

Στη χθεσινή συνεδρίαση της ειδικής επιτροπής των Λοιμωξιολόγων (συνεδρίασε με τηλεδιάσκεψη) ξαφνικά εμφανίστηκε στις οθόνες των επιστημόνων ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος ο οποίος, να σημειώσω διεγνώσθη προσφάτως με κορωνοϊό. Ήταν χαμογελαστός και στην απορία όλων που τον είδαν να μετέχει στη συνεδρίαση είπε «παίρνω κολχικίνη και είμαι μια χαρά». Το αντικείμενο της συνεδρίασης ήταν η έγκριση του φαρμάκου κολχικίνη ώστε να χορηγείται σε ασθενείς. Κάτι που έγινε. Αλλά…

***

Η κολχικίνη δεν είναι πανάκεια

Εδώ θα πρέπει να ανοίξει μια παρένθεση που χρήζει την προσοχή όλων μας: Η κολχικίνη, όπως μας ενημερώνει η καθηγήτρια Εντατικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Αναστασία Κοτανίδου δεν είναι πανάκεια. Μπορεί να συμβάλει έστω με ένα λιθαράκι στη θεραπεία του Covid, αλλά δεν αποτελεί τη συνολική θεραπεία του φονικού ιού. Μπορεί να υπάρξει όφελος με τη χορήγησή της (στα πρώτα στάδια) στους ασθενείς ώστε να υπάρξει και αποσυμφόρηση και του συστήματος υγείας, αλλά μόνον με την κολχικίνη δεν λύνεται το πρόβλημα. Θα πρέπει να εξακολουθούμε να τηρούμε τα μέτρα προστασίας.

***

Έρχεται πάλι το Σαρλ ντε Γκωλ μαζί με τα Rafale

Δεν είναι μόνον ότι έρχονται σε λίγες ημέρες (στις 4 Φεβρουαρίου) τα γαλλικά Rafale για ασκήσεις με τα ελληνικά μαχητικά και μάλιστα στο Αιγαίο, αλλά ότι οι Γάλλοι μάς στέλνουν και τη ναυαρχίδα του γαλλικού στόλου, το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκωλ το οποίο θα συνοδεύει στην Ανατολική Μεσόγειο μια ελληνική φρεγάτα. Και νά’ ταν μονάχα αυτό; Η Γαλλία θα συμμετάσχει στην άσκηση «Σκύρος» καθώς και στην άσκηση «Ηνίοχος», τον προσεχή Απρίλιο με 8 αεροσκάφη Rafale. Ακόμα, ένα σμήνος Rafale αναμένεται να περάσει από την Αθήνα με Γάλλους χειριστές, συμβολικά, τιμώντας με αυτόν τον τρόπο την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου και τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση.

***

Αλλά επειδή έγινε λόγος για «Ηνίοχο» σας ενημερώνω ότι πέραν των γαλλικών Rafale θα εμφανιστούν στην ίδια άσκηση και F-35 από το Ισραήλ, ενώ σε λίγες ημέρες φθάνουν στην 115 Πτέρυγα Μάχης και τα Σαουδαραβικά F-15.

***

Έτσι χθες στο Πεντάγωνο η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί υπέγραψε μαζί με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο τη συμφωνία για την προμήθεια 18 (καινούργιων και μεταχειρισμένων) Rafale. Η Γαλλίδα υπουργός είπε ότι σύντομα θα διαβιβάσει τις προτάσεις της στην Ελλάδα για να ανανεώσει τον στόλο του Πολεμικού της Ναυτικού.

***

Η θωράκιση της χώρας δεν αποτελεί κίνδυνο για κανέναν

Ο Πρωθυπουργός στην συνάντηση που είχε με την Γαλλίδα υπουργό Άμυνας αναφέρθηκε στα Mirage (F-1, Mirage 2000 και Mirage 20005) της Πολεμικής Αεροπορίας, λέγοντας πως οι πιλότοι μας είναι εξοικειωμένοι με τα χαρακτηριστικά πτήσεων και ότι η θωράκιση της Ελλάδας ποτέ δεν αποτέλεσε κίνδυνο για κάποια άλλη χώρα.

***

Εμβολιάστηκαν και φεύγουν οι Έλληνες πιλότοι για τη Γαλλία

Για τις 8 Φεβρουαρίου προγραμματίζεται η αναχώρηση για τη Γαλλία των τεσσάρων πρώτων Ελλήνων πιλότων που θα εκπαιδευτούν στην πτήση των Rafale. Για την αποστολή των Ελλήνων ιπταμένων λαμβάνονται όλα τα μέτρα: είναι ενδεικτικό ότι προτού φύγουν για τη γαλλική βάση, όπου θα εκπαιδευτούν, οι τέσσερις πρώτοι Έλληνες θα έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις του εμβολίου για COVID-19. Eπειτα από συμφωνία των υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Υγείας, εξασφαλίστηκαν δόσεις εμβολίων για τους 12 Έλληνες τεχνικούς που θα μεταβούν κι εκείνοι στη Γαλλία για να εκπαιδευτούν στη συντήρηση των Rafale όσο και για τη δεύτερη τετράδα των Ελλήνων πιλότων -οι οποίοι έχουν επίσης επιλεγεί- και αναμένεται να ταξιδέψουν τις επόμενες εβδομάδες, ώστε να αρχίσουν την εκπαίδευσή τους στον χειρισμό των δικινητήριων γαλλικών αεροσκαφών που θεωρούνται «game changer» για την ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο.

***

Ο Πορτογάλος, ο τέως και η ΠτΔ

Ήθελε να εντυπωσιάσει με την ταχύτητά του ή μήπως θέλησε να προλάβει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τηλεφωνώντας πρώτος, στον νεοκλεγέντα Πρόεδρο της Πορτογαλίας για να τον συγχαρεί για την επανεκλογή του. Ο τ. Πρόεδρος Προκόπης Παυλόπουλος σήκωσε το τηλέφωνο και τηλεφώνησε στον Μαρσέλο Ρεμπέλου ντε Σόουζα για να τον συγχαρεί, προτού ακόμα τον συγχαρεί η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Πράξη αν μη τι άλλο ασυνήθιστη για έναν πρώην Πρόεδρο. Ως δικαιολογία βρήκε ότι ο Πορτογάλος είναι φίλος του και τον συνεχάρη για «την επάξια επανεκλογή του με βάση την ετυμηγορία του Λαού της Πορτογαλίας». Και ωσάν να μην έφτανε αυτό εξέδωσε και δελτίο τύπου για να γίνει το τηλεφώνημά του (και η πράξη του) ευρύτερα γνωστές.

***

Συνάντηση (πάλι) με τον Αρχιεπίσκοπο

Συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο θα έχει πάλι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Είναι η δεύτερη συνάντηση που θα έχουν σε διάστημα λιγότερο από μία εβδομάδα και η τρίτη από την αρχή του έτους. Εκείνο που γνωρίζω είναι ότι την περασμένη Πέμπτη το βράδυ η Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέβη στην Αρχιεπισκοπή, όπου ο Αρχιεπίσκοπος της παρέθεσε δείπνο. Τότε δεν ανακοινώθηκε το παραμικρό, αλλά έμαθα ότι ανάμεσα στα ζητήματα που έθιξαν ήταν η κοινωνική αποστολή της Εκκλησίας, αλλά και να τεθεί ένα τέλος στην παρεξήγηση που σημειώθηκε κατά τη δοξολογία της Πρωτοχρονιάς.

***

Η μηνιαία ενημέρωση

Αμέσως μετά η Πρόεδρος της Δημοκρατίας μαθαίνω ότι θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Πρόκειται για την καθιερωμένη μηνιαία συνάντηση που έχει Πρωθυπουργός με την Πρόεδρο για ενημέρωση.

***

Ο Σαμαράς και το Μέγαρο Μαξίμου

Ρώτησα έναν από τους πλέον στενούς συνεργάτες του Πρωθυπουργού να μου σχολιάσει την παρέμβαση Σαμαρά για τα ελληνοτουρκικά και η απάντηση που μου έδωσε δεν ήταν περισσότερες από δύο λέξεις: «Κανένα σχόλιο». Ωστόσο επέμεινα ρωτώντας εάν στο Μέγαρο Μαξίμου συζητήθηκε αυτή η παρέμβαση για να εισπράξω την απάντηση ότι «ο κ. Σαμαράς, είναι πρώην Πρωθυπουργός, πρώην αρχηγός της παράταξης έχει λόγο τον οποίο δικαιούται να τον εκφράζει». Συνεπώς; Ξαναρώτησα. «Συνεπώς δεν μας ενοχλεί να εκφράζει την γνώμη του». Και έκλεισε εκεί η συζήτηση.

***

Η δρυς, τα βέλη και η νέα κίνηση πολιτών

Η δρυς είναι ίσως το ισχυρότερο δένδρο της ελληνικής χλωρίδας. Και γιατί σας το λέω αυτό; Επειδή είναι το σήμα κατατεθέν μια νέας πολιτικής πρωτοβουλίας, μια δεξαμενής σκέψεων με την ονομασία «Πρωτοβουλία Συνέχειας και Προοπτικής» (Πρω.Συ.Π). Νέο κόμμα στα σκαριά ίσως θα πείτε; Όχι, απαντά ο Κώστας Κιλτίδης από τους εμπνευστές της πρωτοβουλίας αυτής, που έθεσαν τον δρυ και τα βέλη ως το σήμα τους. «Θέλαμε», σημειώνουν, «να συμβολίζει το κραταιό του ελληνικού κόσμου. Τα δύο βέλη, είναι της αρχαιότητος, της ύστερης εποχής και των βυζαντινών χρόνων. Το τρίτο είναι αυτό του νέου μύθου του ελληνισμού, του τρίτου πολιτισμού που άρχισε στον μεσοπόλεμο και διακόπηκε και μας είναι χρεωμένος. Πρόκειται, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση για «μια κίνηση πολιτών, για μια ανοιχτή δεξαμενή σκέψης, τροφοδότης της πνευματικής και πολιτικής ζωής. Μακριά από κόμματα, αλλά με ταυτότητα και προτάσεις. Για Ασφάλεια- Ισονομία και κατοχύρωση της παραγωγής με όρους κοινοτισμού και διανεμισμού. Να ξανάρθει στο προσκήνιο ο Ελληνικός κόσμος, στο πολίτευμα, στην διανόηση και στην ευημερία των πολιτών».