Περίπου 3,5 ώρες διήρκησε η συνάντηση Ελλήνων και Τούρκων εκπροσώπων στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών, με το επόμενο ραντεβού να αναμένεται στην Αθήνα.

Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο των σημερινών συνομιλιών, το πρακτορείο Anadolu επικαλούμενο διπλωματικές πηγές της Τουρκίας αναφέρει ότι «στη συνάντηση, αξιολογήθηκαν τα θέματα που συζητήθηκαν στους προηγούμενους 60 γύρους, συζητήθηκε η τρέχουσα κατάσταση, οι τελευταίες εξελίξεις και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για αυτά τα θέματα για το μέλλον. Στον 61ο γύρο διερευνητικών συνομιλιών, τα μέρη συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν την επόμενη συνάντηση στην Αθήνα».

Λίγη ώρα αργότερα, δε, ήρθε και η πρώτη αντίδραση από τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, ο οποίος συμμετείχε στις συνομιλίες σηματοδοτώντας την έμμεση παρουσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μάλιστα, σε αυτή -επιμένοντας στην τουρκική ατζέντα- σημειώνει πως «είναι εφικτή η λύση όλων των προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων του Αιγαίου».

Σημειώνεται πως η ελληνική πλευρά κατήλθε στις διερευνητικές με αντικείμενο συζήτησης μόνο την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών (ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα, χωρικά ύδατα), ενώ από την τουρκική πλευρά ήταν απολύτως σαφές ότι υπάρχει πρόθεση επέκτασης της ατζέντας σε θέματα, όπως η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου ή οι αποκαλούμενες «γκρίζες ζώνες».

Αν κάτι τέτοιο συμβεί, δεν θα είναι η πρώτη φορά. Οι Τούρκοι έχουν επιχειρήσει και στο παρελθόν να εισαγάγουν την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου στη συζήτηση, κάτι που, ωστόσο, δεν συζητήθηκε ποτέ, λόγω της άρνησης της ελληνικής αντιπροσωπείας.

«Ξεκίνησαν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη οι διερευνητικές επαφές που δεν γίνονταν επί 4,5 χρόνια. Η λύση όλων των προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων του Αιγαίου, είναι εφικτή υπό την ισχυρή ηγεσία του προέδρου μας. Η βούλησή μας για αυτό είναι πλήρης. Η περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα είναι προς όφελος όλων» σημειώνει χαρακτηριστικά στην ανάρτησή του ο Ιμπραχίμ Καλίν.

Η ανάρτηση του Ιμπραχίμ Καλίν: